Ένα «καυτό» διήμερο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στην επιφάνεια τους νέους συσχετισμούς και την ρευστοποίηση των ομάδων της Κουμουνδούρου. Η πάλαι ποτέ «πλειοψηφία», δηλαδή η Κίνηση Μελών και η ΡΕΝΕ, βρίσκεται σε συνεχής περιδήνηση. Ενδεικτικό της εικόνας της είναι πως δεν κατάφεραν να μείνουν ενωμένοι ούτε κατά την ψηφοφορία επί του χρονοδιαγράμματος για την εκλογή του νέου προέδρου.
Ενώ η πρόταση που εν τέλει εισηγήθηκαν οι γραμματείς στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο συμβιβασμός που είχε προτείνει ο Νικος Παππάς (οι εσωκομματικές εκλογές να γίνουν μέσα Σεπτεμβρίου) ο ίδιος δεν την ψήφισε. Όπως και άλλα έξι μέλη απο τους λεγόμενους «Προεδρικούς».
Η δυσαρέσκεια ήταν εμφανής στα πρόσωπα μελών της «πλειοψηφίας» με τα πηγαδάκια να δίνουν και να παίρνουν στο υπόγειο του κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας. Ο Νίκος Παππάς δικαιολογούσε την στάση του λέγοντας πως η πρόταση αυτή είχε γίνει πριν θέσουν όρους οι Παύλος Πολακης και Διονύσης Τεμπονερας για την υποψηφιότητα τους. «Δεν μπορούσα να αποκλείσω δυο υποψήφιους, γι αυτό ψήφισα για εκλογές τον Νοέμβριο» έλεγε χαρακτηριστικά στις συζητήσεις.
Όπως και να έχει η απώλεια δυνάμεων και το ρήγμα στην «πλειοψηφία» καταγράφηκε σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση.
«Πάντρεμα» τάσεων - Απώλειες και για την «Ομπρέλα»
Στην ονομαστική ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη δεν υπήρξε - όπως γινόταν παραδοσιακά- ομοιογένεια στις ομάδες που τοποθετήθηκαν επί των προτάσεων. Μέλη της «ομπρέλας» -με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο επικεφαλής - ψήφισαν μαζί με «προεδρικούς» το σχέδιο που επικράτησε για εκλογή Προέδρου τον Σεπτέμβριο.
Ούτε όμως η λεγόμενη «μειοψηφία» έμεινε ανεπηρέαστη από τα νέα πλέον δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Νικος Βούτσης και Θεανώ Φωτίου τάχθηκαν ανοικτά υπερ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου και ας προέρχονται από την «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Άλλωστε η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου βρίσκει στήριξη απο πρόσωπα που ανήκουν σε όλες τις εσωκομματικές ομάδες.
Ακόμη βέβαια είναι αρχή διότι κορυφαία στελέχη, όπως η Ολγα Γεροβασίλη, δεν έχουν τοποθετηθεί επι των υποψηφιοτήτων. Οι συσχετισμοί τώρα διαμορφώνονται. Το διήμερο αυτό ήταν το πρώτο κρας τεστ. Εξάλλου δεν είναι δεδομένο πως μέχρι της εσωκομματικές κάλπες οι υποψήφιοι θα είναι μόνο αυτοί οι τέσσερις. Έως της 3ης Σεπτεμβρίου - που είναι το διαρκές συνέδριο- μπορεί να κατατεθούν και άλλες υποψηφιότητες. Το «πρέσινγκ» στον Σωκράτη Φάμελλο συνεχίζεται, ενώ στο παρασκήνιο υπάρχουν ζυμώσεις για ένα ακόμη πρόσωπο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.