Μενού
SYRIZA
ΣΥΡΙΖΑ | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μετά τις γκρίνιες της προηγούμενης συνεδρίασης με την πρόωρη - για κάποιους - αποχώρηση  του Στέφανου Κασσελάκη αυτή τη φορά ορίστηκε ωράριο για τη χθεσινή πολιτική Γραμματεία. Επτά το απόγευμα είχε δοθεί, εξαρχής, η  λήξη, κάτι που τηρήθηκε ακριβώς. Χωρίς εντάσεις αλλά και με διαφορετικές προσεγγίσεις κύριο θέμα της ατζέντας ήταν το Συνέδριο του κόμματος. Μεγάλο ρόλο στην ηρεμία που επικράτησε έπαιξε το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρος πως το Συνέδριο θα γίνει κανονικά στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Ο Πάνος Ρήγας ζήτησε τη σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου, με τους ίδιους συνέδρους, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε στην τοποθέτηση του για ένα Συνέδριο επανεκκίνησης, συσπείρωσης και ανασυγκρότησης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κρατάμε το λόγο μας» για τον χρόνο του  συνεδρίου αλλά και για το γεγονός ότι θα είναι Έκτακτο με νέους συνέδρους αλλά και νομαρχιακές επιτροπές και ανάδειξη συντονιστικών στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις μελών. Αντιδράσεις υπήρξαν - κυρίως από την πλευρά -  του Διονύση Τεμπονέρα, που αν και χαιρέτησε τη διεξαγωγή του Συνεδρίου τον Φεβρουάριο, έδειξε ενόχληση για την καθυστέρηση στην εκλογή νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Ωστόσο αποφασίστηκε για τη νέα Κεντρική Επιτροπή να συγκροτηθεί  μετά τις ευρωεκλογές με τη βάση να καλείται να επιλέξει τα μέλη, όπως και το 2022. Αυτή η απόφαση βασίστηκε στο ότι οι ευρωεκλογές είναι η μεγάλη μάχη που καλείται να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δε θα μπορεί να ασχολείται και με τις εσωκομματικές διαδικασίες. Δεν πρέπει να χαθεί το επίδικο την ώρα μάλιστα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βάλει ψηλά τον πήχη. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που φέρεται να υποστήριξε πως δεν προβλέπεται από το καταστατικό η ανάδειξη των υποψηφίων για τις εκλογές του 2024 να γίνει από τη βάση, όπως πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας πως αυτό θα είχε νόημα μόνο ένα υπήρχε όπως στο παρελθόν λίστα. Την ίδια ώρα στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου θα μελετηθούν οι λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου.

Νέοι ρόλοι στην Πολιτική Γραμματεία

Μοιράστηκαν και οι νέοι ρολόι στην Πολιτική Γραμματεία μετά τις αποχωρήσεις της «ομπρέλας» και των «6+6». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα, τον πολιτικό σχεδιασμό θα αναλάβει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τα εργασιακά - ασφαλιστικά ο Διονύσης Τεμπονέρας, για το ίδρυμα Νίκος Πουλαντζάς υπεύθυνος θα είναι ο Νίκος Φλαμπουράρης ενώ ο Νίκος Παππάς αναλαμβάνει τον τομέα οικονομικών του κόμματος. 

Στη Γαλλία ο Αλέξης Τσίπρας

Επόμενος ευρωπαϊκός σταθμός για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι η Γαλλία. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ρίξει το βάρος του στις επαφές του στο εξωτερικό κρατώντας δυνατό το στίγμα που άφησε από την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα από τις συναντήσεις του στη Ρώμη συνεργάτες του εμφανίζονται ικανοποιημένοι ενώ και τα ιταλικά μέσα ασχολήθηκαν με τις επαφές που είχε αλλά και με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα σε ρεπορτάζ της La Repubblica τονίστηκε ο ρόλος του «γεφυροποιού», που όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι έτοιμος να αναλάβει ο κ.Τσιπρας ακόμη και μετά τη διάσπαση. Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα σημειώνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ίδρυμα με ευρωπαϊκό έρεισμα, ικανό να ενώσει τις «δύο αριστερές», τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική. Δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, αλλά ο Τσίπρας δε φοβήθηκε ποτέ τις προκλήσεις».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.