Μενού
ahtsioglou kasselakis
Έφη Αχτσιόγλου - Στέφανος Κασσελάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ με τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών να ρίχνουν λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής πόλωσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω συνεργατών του διαμηνύει πως δε θα γίνουν ανεκτές συμπεριφορές υπονομεύσεις και κατηγορεί ευθέως παράγοντες της Κουμουνδούρου για τον σχεδιασμό νέου κόμματος. Στα τρία χωρισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ με νεοπροεδρικούς και τις ομάδες Τσακαλώτου - Αχτσιογλου να ακονίζουν τα μαχαίρια τους και την ενότητα να είναι μια δύσκολη έως ακατόρθωτη εξίσωση. Στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου θα βρεθούν στον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου και το ενδιαφέρον στρέφεται στο πως θα εξελιχθεί η συζήτηση και στο κατά πόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να βάλει νερό στο κρασί του, στη σκιά των διαγραφών που προαναγγέλθηκαν. Τον τόνο της κουβέντας θα δώσει με την στάση της η κ.Αχτσιόγλου. 

Σκληρό ροκ από Τσακαλώτο – Βάζει στο κάδρο και τον Τσίπρα

Απαντήσεις για την εσωκομματική θύελλα, εν μέσω σεναρίων που τον θέλουν να είναι επικεφαλής της ομάδας που θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με συνέντευξη του χθες το βράδυ στο ΚΟΝΤRA. Στην ερώτηση εάν ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το κόμμα ο πρώην Υπουργός απάντησε δεικτικά λέγοντας πως «δεν έχω απαίτηση να είμαι σε κόμμα που συμφωνούν με εμένα» ενώ προανήγγειλε εξελίξεις το επόμενο διάστημα οι οποίες θα κρίνουν  «εάν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική αριστερά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του στη δημοσκόπηση της GPO, ενώ παραδοσιακά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν «άκουγαν» τις δημοσκοπήσεις, όπου είπε πως οι πολίτες δείχνουν ότι δεν εκλαμβάνουν τον Στέφανο Κασσελάκη ως αριστερό, σημειώνοντας πως οι θέσεις που έχει διατυπώσει ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δε συνάδουν με την παραδοσιακή αριστερά. Μάλιστα υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για  όλα και η Αριστερά να καταθέσει προτάσεις στον δημόσιο διάλογο, όπως η μείωση του χρόνου εργασίας.

Ο Ευκλειδης Τσακαλώτος συνεχίζοντας στη ρότα που έχουν χαράξει Σκουρλέτης και Φίλης αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Καταρχάς είπε πως  ήταν αντίθετος με την εκλογή αρχηγού από τη βάση και το είχε εκφράσει πριν το τελευταίο συνέδριο, μην ξεχνάμε πως την εκλογή από τα μέλη την είχε προτείνει και πέρασε ο κ.Τσίπρας, ενώ   επέρριψε ευθύνες τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την σημερινή κατάσταση του κόμματος. Ο πρώην Υπουργός τόνισε πως «εάν ήμουν ο Τσίπρας, πριν από τις εκλογές θα έλεγα τρία πράγματα. Πρώτον ότι δεν υποστηρίζω κανέναν, ότι δεν πρέπει κανείς να λέει ότι τον στηρίζω και τρίτον ότι κανείς δεν πρέπει να λέει ότι με υπονομεύει. Το γεγονός πως δεν το έκανε αυτό είναι μέρος του τραύματος που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή». 

Κόντρα Πολάκη - Τσακαλώτου

Την έκρηξη του Παύλου Πολάκη προκάλεσε η αναφορά Τσακαλώτου στον σφακιανό βουλευτή. «Όταν βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή, δε στέλνεις σήμα για ενότητα, καθώς ο κ. Πολάκης ήταν ο πιο επιθετικός και το είχε δείξει όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον κ. Πολακη να αναρτά στα σοσιαλ μίντια «Ευκλειδη με προκάλεσες πολύ,αλλά  ΔΕΝ θα σου απαντήσω. Μην ανησυχείς και μην μπερδεύεσαι, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα τα πούμε στα Όργανα!» 

Σκληρή γραμμή από Τζανακόπουλο και Ηλιόπουλο

Μέχρι αργά χθες το βράδυ διήρκησε η μαζική πανελλαδική συνδιάσκεψη των λεγόμενων «6+6». Φαίνεται πως ζητήθηκε να επικρατήσει ψυχραιμία και σοβαρότητα ώστε να υπάρξει ένας σοβαρός προσυνεδριακός διάλογος μακριά από λογικές εσωτερικών εχθρών αλλά και εκκαθαρίσεων. Μάλιστα υπήρξε αναφορά στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή, με σεβασμό και τήρηση των κανόνων, να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση  των πολιτικών εξελίξεων και των υπαρκτών διαφωνιών. Εντούτοις τα ηγετικά στελέχη της τάσης προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για τη στάση τους το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες θέλουν τους Τζανακόπουλο και Ηλιόπουλο να ζητούν μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη νέα ηγεσία και ενδεχομένως έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την «ομπρέλα». Άλλωστε ο Δημήτρης Τζανακοπουλος είχε δείξει πως στέκεται αυστηρά απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου είχε καταψηφίσει την πρόταση του Προέδρου την ώρα που Αχτσιόγλου, Χαρίτσης και Ηλιόπουλος ψήφισαν λευκό. 

Πάντως, στη συνδιάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε η αγωνία για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, την κρίση που διέρχεται και τις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν. Στη συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επικεντρώθηκαν στις βασικές αντιπολιτευτικές αιχμές απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς και τις αναγκαίες προγραμματικες προτεραιότητες που πρέπει να αναδείξουν. Τονίστηκε από όλους ότι στην πορεία της τάσης προς το συνέδριο πρέπει να αναδειχθεί η υπεράσπιση της δημοκρατικής κομματικής λειτουργίας αλλά και ο σαφής πολιτικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για την στάση του Προέδρου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.