Μενού
syriza-kaselakis
ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Σκηνικό έντασης, εγκλήσεων και αντεγκλήσεων, τελεσίγραφων και αποχωρήσεων συνθέτουν το παζλ της διήμερης κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Με το όπλο παρά πόδας οι «φυλές» της Κουμουνδουρου, ακόμη και πριν σημάνει η έναρξη των διαδικασιών, ηταν αποφασισμένες για το τελικό ξεκαθάρισμα. Η καθυστερημένη άφιξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρικό ξενοδοχείο έδωσε το χώρο για τις συνεννοήσεις και τις ζυμώσεις.

Απο νωρίς οι συζητήσεις στα «πηγαδάκια» είχαν πάρει φωτιά και ετερόκλητες παρέες στελεχών έδιναν το στίγμα των εξελίξεων. «Ομπρέλα», ομάδα Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα συντάχθηκαν σε μια επιθετική γραμμή απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη που επισφραγίστηκε με την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλων 45 στελεχών της ομάδας του από το κόμμα αλλά και την σκληρή κριτική που υποδηλώνει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο για την παραμονή στο κόμμα των Αχτσιόγλου - Τεμπονέρα και των υποστηρικτών τους.

Ωστόσο και η παρέμβαση των προεδρικών  με Γεροβασίλη και Φλαμπουράρη στην πρώτη γραμμή που ζητούσαν εγγυήσεις για τις αναφορές περί δημοψηφίσματος έβαλε λάδι στην φωτιά στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Μάλιστα ακολούθησαν πολλές διαβουλεύσεις ώστε να ενσωματωθεί η τροπολογία τους στο κείμενο της Πολιτικης απόφασης, με μια διατύπωση win win. Στο νέο σκηνικό λευκή επιταγή στην ηγεσία του κόμματος δεν δίνει κανείς αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθαρίζει πως δεν θα αφήσει κανέναν να θέσει σε κίνδυνο ξανά την ενότητα του κόμματος.

 

«Θα μείνουμε ανεξάρτητοι βουλευτές» 

Οι αποχωρήσεις από το κόμμα συνοδεύονται και από απώλειες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ευκλειδης Τσακαλωτος και Πέτη Πέρκα έθεσαν εαυτόν και εκτός της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται η ανεξαρτητοποίηση τους. Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλια του στο τέλος της Κεντρικής Επιτροπής ζήτησε από τους δυο  βουλευτές να επιστρέψουν τις  έδρες στο κόμμα, διαβάζοντας το συγκεκριμένο σημείο του καταστατικού του κόμματος που αναφέρεται στις ανεξαρτητοποιήσεις, με το περιβάλλον των βουλετών να σημειώνει πως «δεν αλλάξαμε εμείς θέσεις αλλά το κόμμα» και δείχνοντας την πρόθεση τους. Αν η πόρτα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμείνει ανοικτή και ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές το δρόμο Τσακαλωτου- Πέρκα μένει να το δούμε εν καιρώ. Παντως οι πληροφορίες αναφέρουν πως ένας Βουλευτης από την ομάδα Αχτσιόγλου νοιωθει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτός που ήταν όταν ξεκίνησε και ελεγε σε συνομιλητές του πως δεν βλέπει τον εαυτό του για πολύ ακόμη μέσα σε αυτόν.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναδιάταξη δυνάμεων

Οι τεκτονικές αλλαγές στην Κουμουνδούρου συνεχίζουν να αλλάζουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος. Σια Αναγνωστοπούλου και Μερόπη Τζούφη παρέμειναν στο κόμμα, αν και ανήκαν στην «Ομπρέλα», ωστόσο εντάχθηκαν στους «6+6» της Αχτσιόγλου. Η ομάδα Αχτσιόγλου κρατάει τα ηνία πια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και ο τόνος που δόθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πως θα φύγει από την σιωπηλή στάση και θα ακολουθήσει ρυθμούς σκληρού ροκ. Με ευθείες βολές κατά του Προέδρου στο κείμενο - παρέμβαση δείχνει πως η παραμονή στο κόμμα δεν ειναι η μόνη επιλογή. Επομένως οι κινήσεις της ηγεσίας στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κρίνουν τις αποφάσεις Αχτσιόγλου που επισημαίνει πως τα όρια ειναι διακριτά. Η προσπάθεια ηγετικής εμφάνισης του Διονύση Τεμπονέρα έφερε ποικίλες αντιδράσεις.

Η επιλογή του να σταθεί στο βήμα μαζί με την πρώην  υπουργό και η απόπειρα να μιλήσει μαζί της στην κεντρικη επιτροπη έδειξε δείγματα συνεννόησης ανάμεσα στις δυο ομάδες, αναδεικνύοντας μια ισχυρή εσωκομματική αντιπολιτευτική δύναμη. Την ίδια ώρα με την ΡΕΝΕ να είναι πλεον διχασμένη, αφού Κοτσακας και Τεμπονερας αποχώρησαν δημιουργώντας δική τους τάση, η δυσαρέσκεια είναι έκδηλη στους κόλπους των παλιών προεδρικών. Ο Νικος Σκορίνης, ιδρυτικό μελος της ΡΕΝΕ, μαζί με Κοτσακά και Ρήγα, στην ομιλία του στην Κεντρικη Επιτροπη ασκησε κριτική στον Αντώνη Κοτσακά στην επιλογή του να δημιουργήσει μια νέα τάση που είναι ξεκάθαρα κατά των διαγραφών τη στιγμή που είναι πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας και θα καλούνταν- εάν δεν αποχωρούσαν - να κρίνει την τύχη τους, αλλά καυτηρίασε και το γεγονός πως προωθεί, όπως είπε, τον Διονύση Τεμπονέρα - επικεφαλής της νέας φράξιας- για γραμματέα από το Συνέδριο αναρωτώμενος ποσό ανεξάρτητο είναι αυτό. 

Στην πόρτα της εξόδου και ο Γιάννης Δραγασάκης 

Ο Γιάννης Δραγασάκης μετά την ύστατη προσπάθεια για ενότητα που είχε κάνει πριν τη συνεδριαση της ΚΕ επανέρχεται αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Μπορεί σε συνομιλητές του να ανέφερε  πως θα είναι ο τελευταίος που θα φύγει ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις τον οδήγησαν σε μια ανάρτηση στα σοσιαλ μίντια που αναφερει χαρακτηριστικά:  «Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς» και συνεχίζει λεγοντας «εκεινο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία & η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη & ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού & προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες & συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ & κυρίως μέσα στην κοινωνία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.