Υπό τις κόρνες των τρακτέρ που ηχούν ήδη από χθες στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών και τα απειλητικά συνθήματα των αγροτών που «πολιορκούν» το εμβληματικό κτίριο «αυγό» όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προσέρχονται σήμερα στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάζοντας στο έκτακτο μενού της Συνόδου τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου για μέτρα αναχαίτισης του αυξημένου κόστους παραγωγής και αντιμετώπισης της «θηλιάς» των σύγχρονων προκλήσεων.
Η πρωτοφανής εικόνα «επέλασης» εκατοντάδων τρακτέρ στην καρδιά της Ευρώπης ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα. Και κατόπιν προτάσεως της Γαλλίας την οποία στήριξε και η Ελλάδα, οδήγησε στον ελιγμό της Κομισιόν για την υπό προϋποθέσεις παρέκκλιση και το 2024 από την υποχρέωση αγρανάπαυσης του 4% της καλλιεργήσιμης γης στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης όπως ορίζει η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Συνδυαστικά προτάθηκε και ο περιορισμός των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εισαγωγή τους που μπορεί να προκαλέσει απορρύθμιση της αγοράς σε βάρος των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.
Είναι αυτή η «ντρίμπλα» αρκετή για να κατευνάσει τις αντιδράσεις σε Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ρουμανία και Πολωνία όπου οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί και κλιμακώνουν καθημερινά τις κινητοποιήσεις τους προχωρώντας ή απειλώντας με κλείσιμο εθνικών οδών; Προφανώς όχι. Είναι όμως μία κίνηση καλής θέλησης και ένα πρώτο βήμα που ανοίγει το δρόμου στους ευρωπαίους ηγέτες να θέσουν ακόμα πιο επιτακτικά στο τραπέζι την ανάγκη για περισσότερες ευελιξίες στην ΚΑΠ και μιας ευρωπαϊκής απάντησης σε υπαρκτά ζητήματα τα οποία οι αγρότες χαρακτηρίζουν «ζητήματα επιβίωσης».
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Για το μήνυμα που θα μεταφέρει ο ίδιος στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και τους ευρωπαίους εταίρους του, προϊδέασε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους αγρότες συνομιλώντας με εκπροσώπους του μπλόκου της Βόνιτσας κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. «Δεν γίνεται εμείς να επιβάλλουμε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεν βάζουν τα ίδια υψηλά στάνταρντ στα προϊόντα τους», σημείωσε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ΚΑΠ και κάνοντας λόγο για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που θα βρεθεί στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες.
Με εκατοντάδες τρακτέρ να κατακλύζουν τις Βρυξέλλες και τους αγρότες να ανακοινώνουν «γενικό αποκλεισμό» της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας μέχρι τις 5 το απόγευμα, το ακανθώδες ζήτημα της οριστικοποίησης του αναθεωρημένου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2027 που αποτελεί την κυρίως ατζέντα της σημερινής Συνόδου, αναμένεται να επισκιάσουν τα αιτήματα των αγροτών. Το θέμα άλλωστε κυριάρχησε σε μεγάλο βαθμό και στο χθεσινοβραδινό άτυπο δείπνο των ηγετών.
Στο μεταξύ, με τους αγρότες στη χώρα μας να κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους με ορόσημο την Agrotica και συγκεκριμένα το Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδραξε χθες την ευκαιρία να συνομιλήσει δια ζώσης με τους διαμαρτυρόμενους στη Βόνιτσα, ώστε μέσω εκείνων να στείλει σαφές μήνυμα στα μπλόκα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για να τους στηρίξει περισσότερο. Ενώ άνοιξε νέο παράθυρο και για παρέμβαση στο αγροτικό πετρέλαιο, που ανεβάζει το κόστος παραγωγής.
«Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες. Και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και το ντιζελ. Εδώ πέρα λοιπόν είμαστε και να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού - διότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες είναι κάτι το οποίο το αναγνωρίζετε - να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά Πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός άλλωστε βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο, ώστε να διαπιστωθούν τα περιθώρια που υπάρχουν, ώστε μετά τις παρεμβάσεις για τα χρέη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας σε ρεύμα και την πρόσθετη αρωγή 5.000 έως 10.000 ευρώ που θα καταβληθεί στους λογαριασμούς εντός 7 έως 10 ημερών από την αίτηση στην πλατφόρμα που ανοίγει Δευτέρα – Τρίτη, να προχωρήσει και μία επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 είτε κάποιου άλλου είδους επιπλέον μείωση στη φορολογία στο συγκεκριμένο πεδίο.
«Θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, όπως το κάναμε πέρσι με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τόσους περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα», είπες χθες στη Βόνιτσα. Ο ίδιος κάλεσε τους αγρότες να επιλέξουν τον πολιτισμένο διάλογο και τις λελογισμένες διαμαρτυρίες έναντι του αποκλεισμού των εθνικών οδών με τα τρακτέρ και διαβεβαίωσε ότι είναι εδώ για την εξεύρεση λύσεων ώστε «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.