Τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν μετά τις επιδρομές του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και τις επιθέσεις της Χαμάς.
«Τώρα που τελείωσε ο εκλογικός κύκλος η προσοχή μας πάλι στρέφεται στην τρέχουσα επικαιρότητα, διεθνή και εγχώρια», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο ανησυχούμε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και δυστυχώς για αυτή την κλιμάκωση της σύγκρουσης η οποία έχει ως πρώτα θύματα αμάχους και από τις δύο πλευρές», τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μετά από αυτή τη φρικιαστική δολοφονική επίθεση εντός του Ισραήλ από τη Χαμάς. Δυστυχώς έχουμε απώλειες ζωών και στη Λωρίδα της Γάζας. Για αυτό και σε όλες τις διεθνείς επαφές μου έχω τονίσει αφενός το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αφετέρου την ανάγκη αυτό να γίνει με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και την απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: «Ανθρωπιστική βοήθεια»
«Είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο. Και οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και υποστηρίζουν αυτή την πολιτική», υποστήριξε στη συνέχεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα βρεθεί σε 2 μέρες στο Κάιρο «σε μια μεγάλη πολυμερή Διάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος για το παλαιστινιακό ζήτημα και να επαναλάβω τις απόψεις της Ελλάδας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει διεκδικήσει και κερδίσει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων», συμπλήρωσε.
«Τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές. Και προφανώς είμαστε η πρώτη χώρα που επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της Μεσογείου», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια.
Μητσοτάκης: «Μεταρρυθμιστική ατζέντα»
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «στα εγχώρια ζητήματα η κυβέρνηση εξακολουθεί και επιμένει στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα».
«Χθες είχαμε υπουργικό συμβούλιο με πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες σε πολλά μέτωπα κλείνοντας εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν και αντιμετωπίζοντας και νέες προκλήσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Επίσης να σας ενημερώσω για μια σημαντική πρωτοβουλία γιατί γνωρίζω πόσο σας ενδιαφέρει το ζήτημα. Ανακοινώσαμε μια Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης η οποία θα συμβουλεύει την κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο για τη στρατηγική της χώρας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης», είπε στη συνέχεια.
Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε: «Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει καινούργιους ορίζοντες που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, δημιουργεί όμως ταυτόχρονα και μια σειρά από απειλές τις οποίες πρέπει να διαχειριστούμε. Και επιβάλλεται η χώρα μας να έχει μια εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό. Είτε μιλάμε για το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα διαμορφωθεί σε επίπεδο Ε.Ε. είτε μιλάμε για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται σε αυτό το χώρο».
Σακελλαροπούλου: «Ώρα για δουλειά»
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη μεριά της τόνισε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω συγχαίροντας δημόσια όσους εξελέγησαν. Τώρα είναι η ώρα για πολλή δουλειά από όλους στην Αυτοδιοίκηση πάντα σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση».
Για τις διεθνείς εξελίξεις σημείωσε: «Μετά τη μεγάλη κρίση που δυστυχώς συνεχίζεται στην Ουκρανία έχουμε την ανάφλεξη στη μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Γιατί καμία θετική προοπτική δεν φαίνεται. Το ανθρωπιστικό κομμάτι προηγείται. Η ανθωπινη ζωή είναι πάνω απ' όλα. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία σχέση με την θρησκεία με την ιδεολογία».
«Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στην ειρηνευτική προσπάθεια είναι το πιο σημαντικό. Εύχομαι γρήγορα να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή σύντομα και να ζήσουν οι άνθρωποι αξιοπρεπώς. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ανησυχητική και δύσκολη», συμπλήρωσε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μεγάλη κατάκτηση του ανθρώπου βλέπουμε τη μεγάλη προσφορά ταυτόχρονα όμως τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσει για την ανθρώπινη αξία ακόμα και για τη δημοκρατία. Είναι σημαντικό λοιπόν και η χώρα να τα παρακολουθεί αυτά σε ανώτατο επίπεδο», είπε στη συνέχεια αναφορικά με τη συγκρότηση Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.