Μενού
mitsotakis-erntogan-3
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, με τους δύο ηγέτες να κάνουν δηλώσεις μετά το τέλος του τετ α τετ.

Τα σημεία της διαφωνίας Μητσοτάκη και Ερντογάν ήταν η μειονότητα της Θράκης, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος την αποκάλεσε ως «τουρκική» με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι είναι «μουσουλμανική.

Στη συνέχεια υπήρξε διαφωνία για τη Μονή της Χώρας, αλλά και για τη Χαμάς για την οποία ο Ερντογάν ανέφερε ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του ενώπιον του Ερντογάν

«Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία στην Άγκυρα», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν η τέταρτη συνάντησή τους τους τελευταίους 10 μήνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας παραγωγικής κανονικότητας «η οποία διαμορφώνει μια καλύτερη καθημερινή πραγματικότητα. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο εκπέμπουμε. Το θεμελιώσαμε στην Ελλάδα και με την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών».

«Σε μια εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη και για την ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή μας αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος», πρόσθεσε.

«Είχαμε συμφωνήσει να υπάρχει περαιτέρω σύσφιξη στο εμπόριο. Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε τις διμερής μας συναλλαγές σε βάθος 5ετίας. Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι δύο λαοί μας, όπως είχα δεσμευθεί, απολαμβάνουν τους καρπούς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Τούρκοι μπορούν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε 10 ελληνικά νησιά. Η έκδοση βίζας διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Λέσβο και τη Χίο. Διαπίστωσα ο ίδιος πόσο γρήγορη είναι η διαδικασία», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Και στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού, η συνεργασία αποδίδει απέναντι στις παράνομες ροές και τους άθλιους διακινητές που εκμεταλλεύονται τον πόνο. Ξέρουμε ότι και οι δύο έχουμε πιεστεί από μεταναστευτικά κύματα. Η Ελλάδα συμφωνεί στη χρηματοδότηση από την ΕΕ της Τουρκίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ταυτόχρονα οι μειονότητες στη χώρα μας αποτελούν γέφυρα φιλίας των δύο λαών μας. Από τη μία πλευρά η ελληνική μειονότητα εμπλουτίζει την πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Στη Θράκη, χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν σε ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών. Σε αυτόν τον στόχο είμαι προσωπικά προσηλωμένος. Είναι έμπρακτο το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας», σημείωσε.

«Επιτυχία μας είναι η ενεργή παρουσία της μειονότητας στην πολιτική σκηνή, θα ήταν ευχής έργον για τον ελληνισμό στην Τουρκία να συμβαίνει το ίδιο», πρόσθεσε.

«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προστασία της εθνικής και θρησκευτικής κληρονομιάς. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τη στεναχώρια μας για τη Μονή της Χώρας που άλλαξε χαρακτήρα και θα λειτουργήσει ως Τέμενος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή αξία του μνημείου για να είναι επισκέψιμο από όλους για να απολαμβάνουν αυτόν τον θησαυρό. Είναι σημείο αναφοράς για την ιστορία της Κωνσταντινούπολης», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα όσον αφορά τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να αμυνθεί μετά από την τρομοκρατική επίθεση στο έδαφός της», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Συμφωνούμε όμως ότι πρέπει να σταματήσει το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να προστατευτούν οι άμαχοι της Γάζας και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε.

Όπως επίσης και στο ότι η λύση των δύο κρατών, θέση που στηρίζουμε απόλυτα.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στο ίδιο πλαίσιο συζητήσαμε το Κυπριακό, που παραμένει υψίστης σημασίας για εμάς, όμως το αντίδοτο είναι ο διάλογος».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή διαδρομή της Τουρκίας. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού συμβουλίου δίνουν θετική προοπτική για τα ευρωτουρκικά», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

«Αγαπητέ Ταγίπ και σήμερα δείξαμε ότι παρά τις διαφορές μπορούμε να γράφουμε μια κοινή σελίδα. Να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές το επόμενο διάστημα», σημείωσε.

Μετά την παρέμβαση Ερντογάν για τη Χαμάς, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Διαφωνούμε στο θέμα αυτό. Αλλά συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη για κατάπαυση. Να προστατευτούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι. Αυτό που λέτε μπορεί να γίνει».

Να σημειωθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε για ακόμα μια φορά σε δημόσια ομιλία του ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά ανιστασιακοί που δίνουν μάχη για τα εδάφη της Παλαιστίνης.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την «ειλικρίνειά» του στην ανάπ[υξη των διμερών σχέσεων, ενώ έκανε λόγο για «παραγωγική και ειλικρινή συνολιμία με τον πρωθυπουργό».

Σε αυτήν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, «εξέτασαν λεπτομερώς τα θέματα της διμερούς ατζέντας», ενώ επισήμανε ότι στόχος είναι η αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στα 10 δις δολάρια, κάτι στο οποίο θα βοηθήσει, όπως είπε ο κ. Ερντογάν, και το κοινό εμπορικό σύμφωνο που υπογράφηκε.

Επιπλέον, σήμερα υπογράφτηκε μνημόνιο κατανόησης διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων, καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε σεισμογενή περιοχή. Στο ίσιο πλαίσιο, υπογράφηκε και συμφωνία στον τομέα της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «αλληλένδετα προβλήματα στος ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογραμμίζοντας ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στη βούληση για την επίλυση των προβλημάτων, στο πλαίσιο του ειλικρινούς διαλόγου και της καλής γειτονίας».

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας έκανε επιπλέον λόγο για «ενότητα αντίληψης στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ενώ αναφέρθηκε και στο αίτημα για «εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα», όπου υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Παράλληλα, μίλησε για «δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό» που πρέπει να επιτευχθεί, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει κανένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί», υπογράμμισε κόμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό, όπου έκανε λόγο για ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και θετική ατζέντα στα ελληνοντουρκικά, ενώ, αναφερόμενος στη Μονή της Χώρας, είπε ότι είναι «ανοιχτή προς όλους»,.

Στη δευτερολογία του ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση», αλλά τη χαρακτήρισε «αντιστασιακή» που ιδρύθηκε το 1947 ότα καταλήφθηκαν τα εδάφη από το Ισραήλ, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με την ελληνική θέση.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.