Μενού
stefanos-kasselakis
Στέφανος Κασσελάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Νέες εξελίξεις, με καινούργια δεδομένα, δρομολογούνται στον ΣΥΡΙΖΑ. Η παρέμβαση Αχτσιόγλου, Χαρίτση και Ηλιόπουλου τοποθετεί στο κάδρο μια ακόμη ισχυρή δύναμη απέναντι στους νεοπροεδρικούς και την «Ομπρέλα». Η πόρτα της εξόδου που έδειξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα θέτουν το κόμμα σε συναγερμό με τους τρεις πρώην υπουργούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου υπό το φόβο της διάλυσης.

Τα τρία κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου στην κοινή τους δήλωση κάνουν λόγο για «σοβαρότατη κρίση, που δεν είναι πια ανησυχητική αλλά διαλυτική» και υπογραμμίζουν ότι έχουν χρέος να σταματήσουν αυτόν τον κατήφορο και αναφέροντας δεικτικά  ότι «έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος».

Την ίδια ώρα ζητούν να συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία για το ζήτημα των διαγραφών και θέτουν το θέμα της επίσπευσης του Συνεδρίου

Η απόφαση για αυτή την κίνηση των τριών στελεχών ήρθε κατά τη συνάντηση τους χθες το απόγευμα. Αν και Αχτσιόγλου - Χαρίτσης είχαν κρατήσει μια στάση αναμονής εξαιτίας, αυτής της κλιμάκωσης των εξελίξεων, θεώρησαν πως ήρθε η ώρα να πάρουν θέση. Άλλωστε η κ.Αχτσιόγλου έχει ισχυρή επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος και πολλά είναι τα στελέχη που περιμένουν από εκείνη μια κατεύθυνση για τις κινήσεις τους. Η πρώην υπουργός έχει επιλέξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές να μιλάει μόνο θεσμικά, στα όργανα, ωστόσο σε τόσο κρίσιμες στιγμές δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη. Η επιλογή της λέξης «εκκαθαρίσεων» για τις διαγραφές δείχνει ότι «τραβάει από το μανίκι» τον Στέφανο Κασσελάκη ωστόσο όμως κάνει λόγο για την ανάγκη ενότητας και την αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, έχοντας το βλέμμα της προς τη μεριά Τσακαλώτου. 

Πρώτο τετ α τετ Κασσελάκη - Αχτσιόγλου

Τα ξημερώματα της Πέμπτης επιστρέφει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τις ΗΠΑ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο. Η απόφαση του να ενεργοποιήσει και πάλι αυτό το όργανο είναι με στόχο να βρεθεί μια λύση σε αυτό το αδιέξοδο. Υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη οι Φάμελλος, Βασιλειάδης, Σβίγκου, Αυγέρη, Τζάκρη, Δούρου, Ξενογιαννακοπούλου και Αχτσιογλου θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. Πληροφορίες θέλουν η Έφη Αχτσιόγλου να δέχτηκε αμέσως να δώσει το παρών στη συνεδρίαση καθώς θέλει να επιδιώξει να υπάρξουν βήματα που θα βάλουν φρένο στην κατηφόρα της διάλυσης, ως εγγυητής της ενότητας. Μάλιστα δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί το αίτημα της κ. Αχτσιόγλου για συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πριν την Κεντρική Επιτροπή. Ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη μετά τις προτάσεις του για διαγραφή τεσσάρων στελεχών.

Καθώς υπάρχουν και οι ψύχραιμες φωνές στο περιβάλλον του που ζητούν να υπάρξει μια προσπάθεια από τον ίδιο να μην προχωρήσουν τα σενάρια διάσπασης. Βέβαια, στο τραπέζι - για την ενίσχυση αυτού του ενδεχόμενου - μπαίνει και η δυσκολία που υπάρχει στο να επικυρώσει  η επιτροπή δεοντολογίας τις διαγραφές μιας και είναι οριακή η πλειοψηφία που μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς να αποκλείεται οι δυνάμεις της «ομπρέλας» να επικρατήσουν σε αυτό το όργανο. Και η Κεντρική Επιτροπή στις 11 και 12 Νοεμβρίου είναι επίσης μια δύσκολη …πίστα καθώς όλα είναι ρευστά. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσίπρας σε ερώτηση που δέχτηκε για το τι θα γίνει εάν δεν περάσει η εισήγηση Κασσελάκη για τις διαγραφές και τι θα σημαίνει αυτό απάντησε πως «δε σημαίνει και πολλά πράγματα. Βασικό είναι η Κεντρική Επιτροπή να επικυρώσει τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο και να βγούμε στην κοινωνία». 

Ενωτική παρέμβαση από τους Γραμματείς

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης με ανακοίνωση τους επιχειρούν να γίνουν βήματα προς την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθαρίζουν πως «οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που προσήλθαν στις μαζικές, δημοκρατικές προεδρικές εκλογές μας (…) εξέλεξαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο τον νέο μας πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη» και στο ίδιο μήκος κύματος τονίζουν ότι «αυτές τις κρίσιμες στιγμές έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σταθούμε όλοι και όλες αντάξιοι των προσδοκιών αυτού του κόσμου και να παραμερίσουμε τα ''εγώ'' για χάρη του ''εμείς''».

Ξανθός και Σταθάκης εναντίον Κασσελάκη

Το νέο χτύπημα που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται από την Κρήτη με 117 στελέχη των Χανίων και του Ρεθύμνου να στρέφουν τα βέλη τους εναντίον του. «Το κόμμα έχει καταστεί αρχηγοκεντρικό και ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει πως μόνο αυτός μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, χωρίς όμως να είναι ορατές οι διαχωριστικές γραμμές» δηλώνουν τα στελέχη ανάμεσα τους οι Σταθάκης και Ξανθός. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.