Να επαναβεβαιωθεί σε ελληνικό πια έδαφος - που εκπέμπει ακόμα ισχυρότερους συμβολισμούς – η αμοιβαία βούληση για τη διατήρηση του καλού κλίματος και του moratorium στο Αιγαίο, επιδιώκει η Αθήνα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας της 7ης Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Κρίνοντας από τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν τους τελευταίους 10 μήνες σε συνδυασμό με τις τελευταίες φιλικές του δηλώσεις ενόψει του ΑΣΣ, εκτιμάται ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος προσέρχεται με εξίσου εποικοδομητική διάθεση.
Σε πρώτη φάση στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εδραιωθεί η ηρεμία ώστε οι πάγιες ελληνοτουρκικές διαφορές να μην παράγουν κρίσεις όπως συνέβη την τελευταία 4ετία, να ενισχυθεί η συνεργασία πάνω σε ζητήματα θετικής ατζέντας, εν συνεχεία να εμπεδωθεί με συνέπεια και πράξεις η εμπιστοσύνη, ώστε σε βάθος χρόνου να καταστεί εφικτό να συζητηθούν και τα δύσκολα θέματα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
«Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε μία νέα εμπιστοσύνη, όσο γίνεται, με την τουρκική πλευρά, για να μπορούμε να έχουμε αν μη τι άλλο ηρεμία στα σύνορα. Αυτή η πολιτική έχει φέρει αποτελέσματα, έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Και θα επιμείνουμε σε αυτή την πολιτική. Και αν αυτό οδηγήσει σε μία επίλυση των διμερών ζητημάτων, σε βάθος χρόνου, ακόμα καλύτερα», σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στον ΣΚΑΪ.
Η παρουσία 11 Υπουργών από την Ελλάδα και 8 ομολόγων τους από την Τουρκία στο Συμβούλιο της Πέμπτης αντικατοπτρίζει και το εύρος των συζητήσεων από τον τουρισμό, μέχρι την παιδεία, την πολιτική προστασία, το εμπόριο και τις οικονομικές σχέσεις. Και μένει να φανεί αν σε ορισμένα από αυτά τα πεδία το θετικό κλίμα θα επισφραγιστεί και με την υπογραφή συμφωνιών. Βεβαίως, κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί το μεταναστευτικό, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη και Τούρκου αξιωματικού στη Λέσβο για βέλτιστο περιορισμό των ροών. Ταυτόχρονα φυσικά θα πρέπει να τηρηθεί και η συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε που έχει υπογραφεί από το 2016.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχονται στις συζητήσεις με καλή θέληση και αυτοπεποίθηση. Τα θετικά μηνύματα που μεταδίδονται από τον Τούρκο Πρόεδρο όμως όπως επισημαίνεται δεν μεταφράζονται επουδενί και σε «εφησυχασμό» της ελληνικής πλευράς. Γνωρίζοντας το ευμετάβλητο της συμπεριφοράς του κ. Ερντογάν, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «οφείλουμε να είμαστε και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια» καθώς τα αγκάθια δεν εξαφανίστηκαν δια μαγείας.
Ένα δυσμενές σενάριο είναι ο Ταγίπ Ερντογάν να αναφερθεί για παράδειγμα δημοσίως στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποκαλώντας την όπως είχε κάνει και στο παρελθόν τουρκική. «Προφανώς και ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει καταλλήλως», επισημαίνει η κυβέρνηση. Αποτυπώνοντας την ετοιμότητα της Αθήνας ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε στο OPEN πως: «Είμαστε καλόπιστα έτοιμοι για το διάλογο, αλλά αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε συνθήκη μπορεί να δημιουργηθεί».
Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα εξάλλου στο κυβερνητικό επιτελείο «ουδείς είναι αφελής, ούτε τρέφει ψευδαισθήσεις» ότι η πολιτική της Άγκυρας έχει αλλάξει άρδην. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι γνωρίζοντας πως τα βλέμματα ΗΠΑ και Ε.Ε θα είναι στραμμένα πάνω του κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη περνώντας από «κόσκινο» κάθε του λέξη και έχοντας πληρώσει την ένταση με την Ελλάδα (π.χ το μπλόκο από Κογκρέσο στα F-16 και ο εκτοπισμός από το πρόγραμμα των F-35), ο Τούρκος Πρόεδρος θα αποφύγει ένα μπρα ντε φερ σε δημόσια θέα που θα τορπιλίσει την προσπάθεια εδραίωσης της εμπιστοσύνης. Ουδείς άλλωστε επιθυμεί μία ακόμα ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε μια στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει μία νέα σοβαρή ανάφλεξη.
«Αυτή τη στιγμή τα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία είναι θετικά, αλλά επειδή ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και μία χαραμάδα να υπάρξει, δεν πρέπει να μην την εκμεταλλευτούμε», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη στο MEGA.
Αυτή ακριβώς τη χαραμάδα επιχειρεί να αξιοποιήσει η Αθήνα με το ξεπάγωμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μετά από 7 ολόκληρα χρόνια. Και αν οι καλές προθέσεις του Προέδρου της Τουρκίας επαληθευτούν στη συνάντηση της Πέμπτης, οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ θα επιχειρήσουν κατά πληροφορίες να χαρτογραφήσουν τα επόμενα βήματα για το 2024 με επίκεντρο μία νέα μορφή των διερευνητικών επαφών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.