Η διατήρηση του καλού κλίματος και των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε μέσω του οδικού χάρτη τριών αξόνων που έχει συμφωνηθεί να διερευνηθεί η δυνατότητα μελλοντικής προσφυγής στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, συνιστά τον κύριο στόχο της ελληνικής πλευράς στο σημερινό τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σαφώς και η Αθήνα δεν έχει αυταπάτες ότι οι διαφορές μας μπορούν να επιλυθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ: «η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα». Η αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας όμως σε ανώτατο επίπεδο, ο πολιτισμένος διάλογος και η απουσία έντασης πλέον σε θάλασσα και αέρα καθώς και της εμπρηστικής ρητορικής εκ μέρους της Άγκυρας, αποτελούν ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα της επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που επισφραγίστηκε στο προηγούμενο ραντεβού του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο, και αποτελούν μια καλή βάση για τη βολιδοσκόπηση μίας μελλοντικής συμφωνίας.
Η ελληνική πλευρά λοιπόν προσδοκά στην επαναβεβαίωση της αμοιβαίας βούλησης στις διμερείς σχέσεις και την επίδειξη συνέπειας και συνέχειας από τον Τούρκο Πρόεδρο στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, γεγονός που μεταφράζεται σε σταθερή αναθεώρηση της επιθετικής στάσης έναντι της χώρας μας και συνεπώς μιας «καταλλαγής» και τους επόμενους μήνες.
Γιατί ο Ερντογάν θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους με την Ελλάδα
Η Αθήνα πάντως εκτιμά ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τουλάχιστον 3 σοβαρούς λόγους για να κρατήσει χαμηλούς τόνους με την Ελλάδα και να επιδιώξει την περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η τουρκική ηγεσία έχει αντιληφθεί ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με τη χώρα μας, σε μια στιγμή που αφενός η τουρκική οικονομία χρειάζεται σημαντικά εξωτερικά κεφάλαια για για να επανακάμψει, αφετέρου έχει ακόμα μπροστά της πολύ δρόμο για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και θα χρειαστεί κάθε δυνατή βοήθεια.
Είναι ενδεικτική εξάλλου η «επίθεση» φιλίας που έκανε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος ευρισκόμενος ήδη στη Νέα Υόρκη. «Είμαστε φίλοι με την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες. Δεν έχουμε υπάρξει σε αντίπαλα στρατόπεδα ο ένας εναντίον του άλλου», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, στρώνοντας το χαλί για ένα τετ α τετ σε καλό κλίμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιχειρώντας ουσιαστικά να ενδυθεί το προφίλ του διαλλακτικού με το βλέμμα στραμμένο και στα F-16 που αναμένει εναγωνίως από την Αμερική.
Οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να εμπλουτίσουν τις βάσεις που έχουν ήδη θέσει από το Βίλνιους για τον οδικό χάρτη έναρξης του πολιτικού διαλόγου – των διερευνητικών επαφών σε ανώτερο επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών δηλαδή – στις 16 Οκτωβρίου, της θετικής ατζέντας που θα τεθεί στο τραπέζι των Υφυπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών στις 17 Οκτωβρίου και της επανέναρξης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που διπλωματικές πηγές προσδιορίζουν περί τα τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου. Ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, δεν αποκλείεται να «κλειδώσουν» και την ημερομηνία διεξαγωγής της περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση βεβαίως όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα αξιολογεί σε κάθε στάδιο τα αποτελέσματα των συζητήσεων και τις εξελίξεις.
Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φυσικά προσέρχεται στη συνάντηση σήμερα στις 6 το απόγευμα στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, με ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας ως προς την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έχοντας ήδη διαμηνύσει ότι δεν υποχωρεί από την προστασίας τους και ότι δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. «Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. Είναι ζητήματα τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος, υπό οποιονδήποτε όρο, να συζητήσω με την Τουρκία», ξεκαθάρισε εκ νέου προχθές από τη ΔΕΘ.
Σχεδόν ένα 24ωρο πάντως πριν από το ραντεβού των δύο ανδρών παρουσία των διπλωματικών τους συμβούλων και των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στις αποσκευές του ένα «αγκάθι». Την υποστήριξη της διχοτόμησης της Κύπρου κατά την ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, την αποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται στη 1 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος αύριο, ενώ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της συνόδου θα συναντηθεί μέχρι την Παρασκευή με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας. Θα έχει επίσης επαφές με επενδυτές και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων. Αύριο, δε, έχει κληθεί να απευθύνει ομιλία στο Πανεπιστήμιο Yale.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.