Μενού
pasok
ΠΑΣΟΚ
  • Α-
  • Α+

Το μόνο βέβαιο είναι ότι με το ΠΑΣΟΚ δεν πλήττεις ποτέ. Είτε τα (πολλά) χρόνια που υπήρξε κόμμα εξουσίας, είτε τα πιο... σύγχρονα που παλεύει για την πολιτική του επιβίωση. 

Πάντα είχε τον τρόπο, το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, να πρωταγωνιστεί στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης. Αυτό συμβαίνει και τώρα, που στην Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν τα... απόνερα που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. 

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ήταν το μόνο από τα τρία κόμματα εξουσίας (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα άλλα δύο) που είχε έστω και μια ισχνή αύξηση των ποσοστών του, όμως όταν αφενός παρέμεινε στην 3η θέση και αφετέρου είχε στην επικράτεια κάτω από 13%, τότε δεν μπορεί να σταθεί αφήγημα επιτυχίας. 

Αυτός ήταν και ο λόγος που από την επομένη κιόλας των εκλογών, ξεκίνησε η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ το ένα μετά το άλλο, τα πρωτοκλασάτα στελέχη ζητούσαν προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες προκειμένου να προκύψει νέος πρόεδρος. 

Κάτι τέτοιο σε πρώτη φάση φαίνεται να έχει αποκλειστεί με τους Προεδρικούς να παραπέμπουν στο καταστατικό του κόμματος, όμως κανείς με σιγουριά δεν μπορεί να αποκλείσει άμεσες και απρόβλεπτες εξελίξεις. Εξάλλου ένα τόσο σοβαρό θέμα από την στιγμή που άνοιξε, δεν μπορεί να... σέρνεται επί μήνες έως τον Φθινόπωρο του 2025. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για ένα θερμό καλοκαίρι, με τα περίφημα «μπάνια του λαού» να περνούν σε δεύτερη μοίρα. 

Άλλωστε η ονοματολογία πλέον είναι καθημερινή. Το ζητούμενο πλέον είναι το τί ψάχνουν στο Κίνημα για την επόμενη μέρα; 

Το θέμα είναι απλά να αντικατασταθεί ο νυν πρόεδρος; Ε και; Πιστεύει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια παραμένει στα... χαμηλά μόνο γι' αυτό; Εχει βρεθεί ο «νέος Ανδρέας» και μας τον κρύβουν; Πρώτα και πάνω από όλα στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσουν προς τα που θέλουν να πάει το... καράβι, ώστε να βρουν και πολλούς επιβάτες να επιβιβαστούν σε αυτό. 

Η συνεχόμενη εσωστρέφεια μόνο καλό δεν κάνει, όπως φυσικά δεν γίνεται σε ένα κόμμα που έχει 31 βουλευτές, οι... μισοί να παρουσιάζονται ως υποψήφιοι πρόεδροι. Αν το ζητούμενο είναι να βρεθεί ο «πράσινος Κασσελάκης» τότε σίγουρα στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία τύχη. 

Οι ρίζες του Κινήματος έρχονται από μακριά. Υπήρξε κόμμα μεγάλων αλλαγών στην κοινωνία, μεταρρυθμίσεων που συζητούνται ακόμη και σήμερα, «μήτρα» σημαντικών πολιτικών προσώπων. Δεν μπορεί να γίνει... κόμμα του TikTok και των πρωινάδικων. Δεν μπορεί να γίνει... έδρα του Λιάγκα και της Καινούργιου. 

Δεν μπορεί να είναι κάτι «απολιτίκ» και να ψαρεύει σε θολά νερά. Δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα χωρίς ταυτότητα και απλά να... καβαλάει το κύμα και τις ευκαιρίες της εποχής. 

Με λίγα λόγια δεν υπάρχει η ανάγκη για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό συμβεί το... μαγαζί της Χαριλάου Τρικούπη θα κλείσει μια και καλή και απλά θα περάσει στην ιστορία. Δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Δεν έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ από απλά ένα λαμπερό πρόσωπο... φιλικό στα ΜΜΕ. 

Που θα έχει στασίδι στα κανάλια και θα είναι μόνιμο στα πρωτοσέλιδα. Για να επιστρέψει το κόμμα εκεί που θέλουν όλοι όσοι κόπτονται για το καλό του, πρώτα θα πρέπει να συζητήσουν για πολιτικές, πρώτα πρέπει να αποφασίσουν την πορεία του, πρώτα θα πρέπει να σταματήσουν οι πάντες να φαντάζονται τον εαυτό τους ως αρχηγό. 

Αν τα κάνουν όλα αυτά, ίσως μετά προκύψει και το πρόσωπο που μπορεί να τραβήξει το... κάρο προς τα μπρος. Αλλιώς δεν έχουν καμία τύχη και πάντα θα κυνηγούν την ουρά τους...  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.