Μενού
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται πλέον οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και οκτώ υπουργών του στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου, έπειτα από το «πάγωμα» της διαδικασίας επί 7 ολόκληρα χρόνια εκ των οποίων τα 4 η ένταση ήταν στο «κόκκινο».

Το momentum πλέον και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες είναι τελείως διαφορετικά και η Αθήνα στοχεύει ξεκάθαρα στην εδραίωση της ηρεμίας στο Αιγαίο και την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, που μπορεί να αποδώσει αμοιβαίους καρπούς εστιάζοντας σε όσα μας ενώνουν και όχι σε όσα μας χωρίζουν. Με ανάλογη διάθεση φαίνεται να προσέρχεται στην Αθήνα και ο Τούρκος Πρόεδρος, που άπλωσε νέα χείρα φιλίας χθες εκφράζοντας την ελπίδα του «να ξεκινήσει μία νέα εποχή» με την Ελλάδα η οποία θα βάλει τέλος στις εμπρηστικές κραυγές.

Οι καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις εξάλλου συμφέρουν και τον ίδιο, καθώς δεν θα ήταν φρόνιμο μαζί με το μέτωπο που έχει ανοίξει με τη Δύση να διατηρεί ανοιχτό και αυτό με την Ελλάδα. Κι ενώ του έχει ήδη κοστίσει η αναθεωρητική πολιτική που ακολούθησε στο παρελθόν χάνοντας μεταξύ άλλων τα F-16 από τις ΗΠΑ. Εξ ού και επανέφερε τη ρητορική περί προσέγγισης «kazan – kazan», η οποία φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να συμπεριλαμβάνει ελληνικές υποχωρήσεις σε ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων που η ελληνική κυβέρνηση δεν βάζει επουδενί στο τραπέζι.

«Το καλύτερο παραδοτέο θα ήταν η δέσμευση της Άγκυρας να συνεχιστεί η ηρεμία στο Αιγαίο», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Τάσος Χατζηβασιλείου στον ΣΚΑΪ, δίνοντας το στίγμα των προσδοκιών της χώρας μας από το Ανώτατο Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης. Κυβερνητικές πηγές εξάλλου δεν αποκλείουν και την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τη μορφή γεύματος εργασίας.

Περιγράφοντας τον «σκελετό» των συζητήσεων ο κ. Χατζηβασιλείου, επισήμανε πως: ««Δεν θα λύσουμε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στις 7 Δεκεμβρίου, μην έχει κανείς καμία αυταπάτη. Αλλά θα μπορούσαμε να κουβεντιάσουμε για θέματα καθημερινότητας ώστε να χτιστεί η εμπιστοσύνη». Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους άλλωστε, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συντελεστεί ένα ακόμα βήμα προόδου στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και αυτή να επισφραγιστεί με την υπογραφή αμοιβαία επωφελών συμφωνιών στο μεταναστευτικό, τον τουρισμό, την ενέργεια, τις μεταφορές και την πολιτική προστασία ή σε ορισμένα από αυτά που τα πεδία που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων.

«Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αποτυπώνοντας και την πάγια θέση του Πρωθυπουργού ότι οι όποιες διαφωνίες δεν πρέπει να εμποδίζουν τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και παράλληλα να επιλύονται πολιτισμένα μακριά από συγκρούσεις του παρελθόντος που έφεραν τις δύο χώρες σε οριακό σημείο έντασης. Κατ’ ουσίαν «πήχης» είναι η επαναβεβαίωση της αμοιβαίας βούλησης για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς το ΑΣΣ πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του οδικού χάρτη των επαφών που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. «Από εκεί και πέρα οτιδήποτε επιπλέον προκύψει είναι καλό να έρθει και είναι ευπρόσδεκτο», σημείωνε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Προτεραιότητα της Αθήνας είναι η εγκαθίδρυση σχέσεων καλής γειτονίας, η ηρεμία στα σύνορά μας και ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας στην απόκρουση των δικτύων των διακινητών. Εξ ού και πέραν της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας το πρωί της Πέμπτης παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών τους συμβούλων, θα υπάρξουν και διμερείς συναντήσεις των Υπουργών στα Υπουργεία και θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Το ενδιαφέρον φυσικά στρέφεται στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών που θα αποτυπώσουν και το κλίμα.

Από την τουρκική πλευρά στην Αθήνα θα βρεθούν 8 υπουργοί, ενώ από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχουν στο ΑΣΣ οι εξής 11 υπουργοί.

  • Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
  • Υπουργός Εθνικής  Άμυνας Νίκος Δένδιας
  • Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης
  • Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου
  • Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης
  • Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης
  • Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
  • Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη
  • Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.
  • Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
  • Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φρακογιάννης.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.