Μενού
indos-prwthypourgos-Narendra-Modi
Η άφιξη του Ινδού Πρωθυπουργού στην Αθήνα | Πηγή: Narendra Modi - Twitter
  • Α-
  • Α+

Στην Ελλάδα έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής (25/8) ο Ινδός Πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι. Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, καθώς από το 1983 που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υποδεχθεί στην Αθήνα την Ίντιρα Γκάντι, δεν έχει έρθει ξανά Ινδός Πρωθυπουργός στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον κ. Μόντι, ο οποίος θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα θα συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

«Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον  Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα», ανέφερε μέσω Twitter ο Ναρέντρα Μόντι, συνοδεύοντας την ανάρτησή του από τέσσερις φωτογραφίες κατά την άφιξή του στην Αθήνα. 

Μάλιστα, η θερμή υποδοχή που του επεφύλασσε η ινδική κοινότητα συγκίνησε τον Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος θέλησε να τους ευχαριστήσει όλους με νεότερη ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε: «Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και η φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα».

Ευκαιρία για μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας - Ινδίας 

Ως ευκαιρία για ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να οικοδομήσει μία στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Ινδίας, λειτουργεί για το Μέγαρο Μαξίμου η σημερινή επίσημη επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη χώρα μας και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει στις διμερείς μας σχέσεις ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και θα τις θέσει σε τροχιά δραστικής αναβάθμισης.

Δεδομένου ότι η Ινδία αποτελεί την 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και παγκόσμιο παίκτη μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η Αθήνα επιδίωκε με προσεκτικές κινήσεις την προηγούμενη 4ετία να χτίσει μία σχέση με στρατηγικά χαρακτηριστικά με το Νέο Δελχί.

Οι σχέσεις έχουν ήδη ενισχυθεί με την ανταλλαγή επισκέψεων των Υπουργών Εξωτερικών τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το σημερινό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ναρέντρα Μόντι εκτιμάται πως θα βάλει τη σφραγίδα σε μια πιο στενή συνεργασία, συμβάλλοντας στο στόχο της Ελλάδας να μετατραπεί σε γεωπολιτική και οικονομική πύλη εισόδου της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη»

Μετά το Brexit η Ινδία αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αναδεικνύεται σε ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας στις θαλάσσιες υποδομές και στα logistics συγκεντρώνει ήδη το ενδιαφέρον της Ινδίας, που διαβλέπει ευκαιρίες αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά ως διαμετακομιστικού κόμβου για τις ευρωπαϊκές αγορές.

«Μπορεί η Ελλάδα να γίνει πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη», σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο WION, τονίζοντας παράλληλα πως «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις στρατηγικές επενδύσεις της Ινδίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποδομές λιμένων και αεροδρομίων, ναυτιλία, τεχνολογία πληροφοριών, υγεία, γεωργία, τουρισμό, κινηματογραφική και οπτικοακουστική παραγωγή», για να καταλήξει ότι στόχος της Αθήνας είναι «να δημιουργήσουμε αμοιβαία επωφελείς συνέργειες».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η έλευση του κ. Μόντι συνιστά ορόσημο, που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν και να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις, και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα «κλειδώσει» και μία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ινδία το επόμενο διάστημα.

Ο στόχος της ελληνικής πλευράς

Στόχος της ελληνικής πλευρά είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων.

Πρακτικά δηλαδή να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του τουρισμού, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων και της ναυτιλίας.

Οι ευκαιρίες τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ινδικές επιχειρήσεις σε επενδύσεις και συνεργασίες θα διερευνηθούν σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει στη 1 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ινδό ομόλογό του με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.

Στην Ελλάδα, άλλωστε, έχουν ταξιδέψει εκτός από τον Πρωθυπουργό της Ινδίας και εκπρόσωποι σημαντικών ομίλων. Στο γεύμα μετέχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων που είτε έχουν ήδη επενδύσει είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και από την ελληνική πλευρά εταιρείες που δραστηροποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ινδία.

Μεταξύ άλλων, από την ινδική πλευρά θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της GMR (αεροδρόμιο στο Καστέλλι), του δεύτερου μεγαλύτερου φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων στον κόσμο, αλλά και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII) Sanjiv Puri, ενώ από την ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ και η Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.