Μενού
kasselakis
Στέφανος Κασσελάκης | Ant1
  • Α-
  • Α+

Την άποψη ότι οι επιθέσεις που έχει δεχθεί δείχνουν ότι όσοι τις έκαναν «δεν αποδέχονται τη βάση του κόμματος» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» και μεταδίδεται αυτή την ώρα. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί ενεπλάκη με την πολιτική στην Ελλάδα, αναφέρθηκε αρχικά στον Αλέξη Τσίπρα και στην επιλογή του να τον βάλει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος. Συνεχίζοντας, ανέφερε, ωστόσο, ότι είδε «στον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα ένα κενό».

«Είδα ένα κενό για μια αξιόπιστη και υβριδική πρόταση. Μην ξεχνάτε ότι στα εσωκομματικά μας ήμουν ο μόνος υποψήφιος ο οποίος είχε θέση, προτάσεις, στο διαδίκτυο, στην κρίση του λαού, στην κρίση των μελών. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος στο τι θέλω να κάνω. Το είχα γράψει μάλιστα και σε εφημερίδες, ναι, θέλω να κάνω ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα. Ακριβώς όπως λέει και η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, που καλύπτει από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Αυτό θέλω να κάνω », είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τους χαρακτηρισμούς που έχει δεχθεί και το αν τελικά είναι αριστερός, απάντησε καταφατικά, υποστηρίζοντας ότι το δείχνει «έμπρακτα». Τόνισε, δε, ότι εκλέχθηκε «δημοκρατικά από τη βάση του κόμματος», αντιπαραβάλλοντας αυτούς που δεν το αποδέχονται.

«Όταν κάποιος από τη δεύτερη μέρα της θητείας μου στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και μου δίνει ονόματα και επίθετα και όλους τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να υπάρξουν, προφανώς τι δείχνει αυτό; Δείχνει ότι δεν αποδέχονται τη βάση του κόμματος. Αυτό δείχνει», είπε χαρακτηριστικά.

Για την κατηγορία πως «είναι δεξιός» και τη σύγκριση με τον Τραμπ είπε: Ναι, είμαι αριστερός, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Αναφερόμενος στον Τραμπ, ο ίδιος είπε πως αυτός που προκάλεσε τους οπαδούς του να αντιδράσουν απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα, και συνέκρινε πως όσοι δεν αποδέχονται και στον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα, θυμίζουν τραμπικές μεθόδους.

Για τα άρθρα με θετικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Έχω γράψει πολλά άρθρα, όπως και τον Μπάιντεν, ενώ όσοι κατακρίνουν δεν καταλαβαίνουν τι σκέφτονταν οι νέοι Έλληνες εκείνη την εποχή, είπε, λέγοντας πως η συμμετοχή έδειχνε μία ενσυναίσθηση, μία διάθεση για συνεισφορά. 

Κεφάλαιο: Μητσοτάκης

«Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνώριζα από το 2012, επέλεξα τον Αλέξη Τσίπρα για πολλούς λόγους. Γνωρίζοντας και τους δύο προσωπικά, μπορώ να σας πω πως το ποιόν ενός ανθρώπου δεν συγκρίνεται του ενός με τον άλλον. Ποτέ δε θα έμπαινε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κουλτούρα στο Μαξίμου που θα έκανε παρακολουθήσεις. Ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματικά πονάει τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Το έχω ζήσει από κοντά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας πως ο ίδιος χρεώνει τις παρακολουθήσεις προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είναι προσωπική μου εκτίμηση, δεν είμαι εγώ εισαγγελέας», είπε.

Αναφορικά με τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές συγκρούσεις ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως έτεινε χείρα φιλίας, αλλά δεν μπορούσε να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε τέτοια υπονόμευση. «Συνομίλησα με τους 4, με την ομάδα τους γενικά, αρκετές φορές. Είχα μια συνάντηση και δια ζώσης με τον κ. Τσακαλώτο στο γραφείο μου, αλλά και τηλεφωνικώς έπειτα, όπου τον παρακάλεσα να μιλήσει με τους 4 συγκεκριμένους συντρόφους οι οποίοι είχαν πει τα απαράδεκτα υβριστικά πράγματα που είχαν πει στην τηλεόραση, για ν’ ανασκευάσουν κάτι, να δείξουν ένα μικρό βήμα προόδου, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα το έκανε, μου είπε ότι «δεν μπορώ αναγκαστικά να τους ελέγξω αλλά θα προσπαθήσω». Το ίδιο ζήτησα κι από τον κ. Τεμπονέρα. Να τους μιλήσει, να δούμε αν μπορέσουμε πριν την Κεντρική Επιτροπή να έχουμε κάποιο κοινό έδαφος. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας. Οι συγκεκριμένοι είπαν βαριά πράγματα χωρίς κανένα στοιχείο. Κι αντί να ανασκευάσουν έστω και μια λέξη, πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, με ειλημμένη απόφαση, μ’ ένα σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Άρα λοιπόν, δεν μπορούσα εγώ να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με μια τέτοια υπονόμευση. Το λέω απλά. Δεν θα αφήσω σε κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηρικά.

Σχετικά με την διαρροή για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης είπε πως έχει εξαιρετική σχέση και διέψευσε πως ο πρώην πρωθυπουργός του έχει αρνηθεί συνάντηση. «Έχω υπάρξει ο πρώτος ο οποίος είπα ότι θα τηρήσω το καταστατικό του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Κεφάλαιο: Επαγγελματικός στρατός

«Η Ελβετία στον στρατό δίνει στους νέους που είναι φαντάροι τον μισθό που παίρνουν στην αγορά εργασίας και εμείς δίνουμε επτά ευρώ», είπε για τις αναφορές για επαγγελματικό στρατό. «Η Αριστερά είναι πρωτίστως πατριωτική, άλλοι είναι που εργαλειοποιούν τον φράχτη», είπε ο κ. Κασσελάκης ρίχνοντας «βέλη» στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως λίγο μετά την τραγωδία στα Τέμπη ο πρωθυπουργός πήγε στον φράχτη για να αλλάξει ατζέντα.

«Εκείνη η επίσκεψη, 31 Μαρτίου, ήταν αυτή που με παρότρυνε για να μπλέξω με τα κοινά. Σκεφτόμουν τις 57 οικογένειες και ο πρωθυπουργός πήγε εκεί για να αλλάξει ατζέντα. Αυτό είναι χειραγώγηση του Έλληνα πολίτη», είπε και συνέχισε μιλώντας για τον φράχτη. Ο πρωθυπουργός, είπε, πως εργαλειοποιεί τα ακροδεξιά ένστικτα. «Τώρα για τον φράχτη, εγώ δεν είμαι δογματικά εναντίον του φράχτη. Αλλά θα σεβαστώ αυτό το οποίο μου λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άμα οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, βεβαίως να το ολοκληρώσουμε. Αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το κόστος και η απόδοση αυτού του εργαλείου. Όπως σε οποιοδήποτε εργαλείο», είπε.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Κασσελάκης είπε πως είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. «Υπάρχουν μερικές εκφράσεις οι οποίες γίνονται πυροτεχνήματα, του τύπου «σύνορα, ποιος θέλει σύνορα». Βεβαίως και θέλουμε σύνορα. Πρέπει να τηρούμε το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρέπει να γίνονται push-backs. Πρέπει να γίνει πειθαρχική έρευνα στο Λιμενικό για το θέμα του ναυαγίου έξω από την Πύλο».

Κεφάλαιο: Οικονομία και Φορολογία

Αναφορικά με την οικονομία ο κ. Κασσελάκης μίλησε για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το αφορολόγητο των 10.000 ευρώ λέγοντας πως αυτή η πρόταση ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. «Η κοστολόγηση είναι 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αλλά είναι και δύσκολη. Για ποιο λόγο; Γιατί όταν επιτρέπεις σε κάποιον να έχει παραπάνω χρήματα στην τσέπη του, ειδικά σ’ ένα τόσο χαμηλό εισόδημα, αυτό επιστρέφει σε κατανάλωση στην αγορά».

Συνεχίζοντας είπε: «Εάν δείτε τις θέσεις που είχα βγάλει και προεκλογικά, είχα πει ότι η φορολογία στους μισθούς πρέπει να μειωθεί. Είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Επίσης πρέπει να αναθεωρήσουμε όλο το φορολογικό σύστημα της χώρας. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Είναι πάρα πολύ πολύπλοκο, αλλάζει όλη την ώρα. Πρέπει να έχουμε έναν φορολογικό κώδικα, ένα φορολογικό πλαίσιο δεκαετίας. Να μπορεί να ξέρει ο επιχειρηματίας, ο πολίτης, ο ξένος επενδυτής, σε τι πλαίσιο μπορεί να ζήσει και να επιχειρήσει».

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στην συζήτηση που έχει προκύψει με το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε μειώσεις φόρων γιατί η χώρα βρισκόταν σε μνημονιακή περίοδο.

«Για τη φορολογία, ατομικό εισόδημα, πρέπει να είναι απλό. Αυτές οι διάφορες πηγές, διάφοροι συντελεστές, μπερδεύει όλο τον κόσμο και αλλάζουν όλη την ώρα και είναι αυθαίρετα. Είναι αυθαίρετα νούμερα, είναι αυθαίρετες επιλογές. Να έχουμε μια προοδευτική κλίμακα με ενιαίους συντελεστές, ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος. Και να μπορεί να ξέρει ο Έλληνας τι φορολογείται. Νομίζω εκεί πρέπει να πάμε και μάλιστα, το πίστευα εδώ και καιρό, αλλά σήμερα συνειδητοποίησα ότι ήταν και η θέση του Συνασπισμού στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ του 2009 αυτή», είπε.

Εξηγώντας για το «μαξιλάρι» ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως «στην ομιλία μου στο Economist απάντησα - βασικά ανέλυσα μάλλον την έκθεση της Standard & Poors για την επενδυτική βαθμίδα- όπου εκεί έλεγε η Standard & Poors ότι είναι ένα πολύ μεγάλο μαξιλάρι το συγκεκριμένο. Αναφέρθηκα στη χρηστή διοίκηση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις προηγούμενες, όπου όντως ήταν μια τίμια κυβέρνηση. Είχε ένα δύσκολο έργο, το έφερε εις πέρας».

Συνεχίζοντας είπε πως σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου σε βόλτα στον δρόμο προς τη Βουλή απάντησε στην ερώτηση «το 37 δεν θα μπορούσε να ήταν και λιγότερο;». Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του. Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση. Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική και ότι θα έπρεπε να είχαμε ένα..».

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το ότι δεν αποφάσιζε μόνος του ο Τσακαλώτος ο κ. Κασσελάκης αναρωτήθηκε «ο κ. Τσίπρας που έκανε χίλια πράγματα, πρέπει εκείνος να κάνει εικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε;».

Έριξε δε τα βέλη του και στον κ. Τσακαλώτο λέγοντας πως «Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε μια πολύ μεγάλη κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι κατάφερε, ενάντια και στην τρόικα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τον υποκατώτατο μισθό, κατάφερε να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, το ’18-’19 και είχε έναν προεκλογικό αγώνα. Ο υπεύθυνος για την υπεραπόδοσης των στόχων ήταν ο κ. Τσακαλώτος. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό είναι επειδή πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Έχει εμμονή. Ίσως και μια ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής.»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.