Στον πόλεμο και δη όταν απέναντι σου συσπειρώνονται όλοι οι αντίπαλοι δεν πας άοπλος ή με λογική άμυνας. Στην επίθεση αντεπιτίθεσαι με την ίδια δριμύτητα. Αυτό το σκεπτικό περιγράφει την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Αφενός γιατί για πρώτη φορά συνασπίζονται δια της υπογραφής τους τόσο ανοιχτά όλα (πλην ΚΚΕ) τα αριστερά κόμματα της Βουλής συγκροτώντας ένα κοινό μέτωπο εναντίον της, αφετέρου γιατί όπως καταγγέλλει πρόκειται για έναν πόλεμο φθοράς της κυβέρνησης από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα με «πρόθυμο» και «εντολοδόχο» τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Τα κυβερνητικά όπλα, ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία και όχι κραυγές και αόριστες συκοφαντίες που καταλογίζουν στην αντιπολίτευση.
Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει ότι θα δεχτεί σφοδρό σφυροκόπημα σε μια προσπάθεια πειθούς της αντιπολίτευσης περί παραβίασης του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση. Και δηλώνει έτοιμο να αποδομήσει κάθε αιχμή σημείο - σημείο.
Αυτό που επισημαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως είναι ότι πρόθεση της πλειοψηφίας και του πρωθυπουργού είναι να διεξαχθεί μία «σοβαρή συζήτηση» και τονίζουν ότι μια εθνική τραγωδία για την οποία η ίδια ποτέ δεν κρύφτηκε «δεν προσφέρεται σε καμία περίπτωση για τυμβωρυχία».
«Ως εδώ!», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού κατηγορώντας την αντιπολίτευση για εκμετάλλευση του πόνου των συγγενών των θυμάτων και της οργής της κοινωνίας για μικροκομματικές σκοπιμότητες ενόψει και των ευρωεκλογών.
Παράλληλα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι ο δυναμικός και ίσως οξύς λόγος της κυβέρνησης θα αντανακλά την «υπεράσπιση της αλήθειας» έναντι των «fake news και των έωλων κατηγοριών», χωρίς να απομειώνει το σεβασμό με τον οποίο στέκεται διαρκώς απέναντι στον πόνο των συγγενών των θυμάτων όσο και στη Δικαιοσύνη. «Πρέπει όμως να πάψει να δίνεται χώρος στο ψέμα και τις ανυπόστατες αιτιάσεις», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα πυρά περί προσπάθειας συγκάλυψης.
Στο «κάδρο» θα βρεθεί για πρώτη φορά με μεγάλη ένταση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής για «Μονταζιέρα στα Τέμπη».
Η κυβέρνηση του προσάπτει ευθέως «σπουδή» υιοθέτησης ενός ζητήματος που ανακινήθηκε ενώ έχει κλείσει η συζήτηση ως προς αυτό εδώ και ένα χρόνο, ενώ ουδείς αμφισβητεί ότι το σύνολο των καταγραφών του ΟΣΕ διαβιβάστηκαν αυτούσια άνευ επεξεργασίες στη Δικαιοσύνη, ενώ η ίδια είχε δώσει σαφείς απαντήσεις κι ενώ ο ίδιος δεν προχώρησε σε ανάλογη κίνηση όταν εξαπέλυε αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης.
«Όταν σας λέμε λοιπόν ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων εννοούμε ακριβώς τη σχέση αυτού του δημοσιεύματος, που είναι το μόνο πρόσθετο με την πρόταση δυσπιστίας που συζητούμε σήμερα», τον κατακεραύνωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης στη Βουλή. Ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές. Και προφανώς αυτά τα συμφέροντα, που δεν είναι σε πληθυντικό αριθμό, όπως κάνουν άλλοι πολιτικοί χώροι, όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα, δεν είναι γενικά και αόριστα.
Ήμασταν πολύ συγκεκριμένοι. Ταυτίζονται, τουλάχιστον ταυτίζονται, με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό και κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας. Καλοδεχούμενη, λοιπόν, η πρόταση δυσπιστίας από τον κ. Ανδρουλάκη».
Πίσω, δε, από την πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει και μία απέλπιδα προσπάθεια του ίδιου να ανακόψει τη δημοσκοπική πτώση του κόμματός του και να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως το βασικό πόλο της αντιπολίτευσης. Ενώ η ταύτιση που του καταλογίζουν με εκδοτικά συμφέροντα θα αναπτυχθεί περαιτέρω σήμερα και αύριο, οπότε και θα κορυφωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία με την ονομαστική ψηφοφορία.
Επιπλέον, στην κυβέρνηση σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή ως μία ευκαιρία για να αντιληφθούν όλοι οι πολίτες το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας που έχει ήδη καταγγείλει η ίδια.
Να καταδείξει δηλαδή σε ποιο στάδιο προόδου βρίσκεται η χώρα και σε ποιες εποχές επιδιώκουν όσοι συμπράττουν σε αυτή την πρόταση «να μας γυρίσουν» μέσω της προσπάθειας ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης.
Τόσο τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όσο και ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσουν άπαντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της, διαβεβαιώνοντας ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να λάμψει η αλήθεια με αντικειμενικά στοιχεία.
Το ηλεκτρισμένο κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή πάντως προοιωνίζεται σκληρό πολιτικό ροκ. Ενώ τον πολιτικό υδράργυρο αναμένεται να ανεβάσει και η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών με διεθνείς παρατηρητές, αμφισβητώντας το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν «άκρως επικίνδυνη» τη συζήτηση που ανοίγει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Εξ ού και τον καταγγέλλουν ανοιχτά ως «υπονομευτή του πολιτεύματος», διαμηνύοντας ότι θα λάβει «θεσμικές και πολύ αυστηρές απαντήσεις» και από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή. Και εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ άλλωστε άλλα στελέχη προσπαθούν να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε ο αρχηγός τους κι άλλα τον «καρφώνουν» δημόσια για υπερβολές.
Σήμερα η ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή
Σήμερα πάντως το ενδιαφέρον στρέφεται και στην ομιλία του πρώην Υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, κατά τη θητεία του οποίου συνέβη το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ο κ. Καραμανλής έχει εγγραφεί ήδη στον κατάλογο ομιλητών και σύμφωνα με τους συνεργάτες του σκοπεύει να απαντήσει σε όλα όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση αναφορικά με δικές του ευθύνες, ενώ θα κάνει και μία γενικότερη πολιτική τοποθέτηση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.