Με το χρόνο για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας να μετρά αντίστροφα εντείνοντας τους φόβους για ένα εφιαλτικό σενάριο ανεξέλεγκτης διάχυσης του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και πυροδοτώντας διπλωματικό πυρετό στην παγκόσμια γεωπολιτική «σκακιέρα» με μηνύματα από Αμερική και Ευρώπη για αυτοσυγκράτηση για την προστασία των αμάχων, η Αθήνα επιδίδεται στο δικό της διπλωματικό μπαράζ επιχειρώντας να διαδραματίσει ρόλο στην αποφυγή μίας ανθρωπιστικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει ρόλο και έχει λόγο» στην περιοχή. Εξ ού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες το Ισραήλ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου. Οι λεπτομέρειες για τον ακριβή χρόνο του επίμαχου ταξιδιού και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό να υλοποιηθεί αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Αθήνας ενταγμένη και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο με στόχο να αποφευχθεί η επέκταση της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
«Δικαίωμα στην αυτοάμυνα» αλλά και «προστασία της ανθρώπινης ζωής»
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι στο πλευρό του Ισραήλ και στηρίζει ξεκάθαρα το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση». Το μήνυμα που εκπέμπεται, ωστόσο, και τονίστηκε και στη συνομιλία που είχε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του είναι πως πρέπει να αποτραπεί μία ανθρωπιστική κρίση. Αυτό μεταφράζεται στην επισήμανση ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα «έχει κάποιους κανόνες» οι οποίοι επιτάσσουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, η οποίας όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες στην ΕΡΤ «δεν μπαίνει στο ζύγι» ανάλογα με το σε ποια πλευρά βρίσκονται οι άμαχοι.
Πρωταρχικό μέλημα της Αθήνας είναι να προστατευτούν οι άμαχοι και να μην πατήσουν ταυτόχρονα τη σκανδάλη όλες οι χώρες της περιοχής και δη το Ιράν, καθώς η διεύρυνση της ανάφλεξης, μπορεί να διαταράξει τη διεθνή ασφάλεια και την οικονομία και ένα νέο μαζικό κύμα προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, σε μία στιγμή που η Ευρώπη έχει ανοιχτό και το μέτωπο της παρατεταμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε εγρήγορση και ο Πρωθυπουργός όλες τις τελευταίες ημέρες είναι σε ανοιχτή γραμμή με μία σειρά ηγετών της περιοχής. Χθες ανέλαβε την πρωτοβουλία για μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιδιώκει να εμφανίσει εαυτόν ως διαμεσολαβητή για την ειρήνη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αν και οι αντιλήψεις Αθήνας και Άγκυρας για την εν εξελίξει εκρηκτική κατάσταση διαφέρουν, αυτό δεν πρέπει να λειτουργεί ως εμπόδιο για τους δύο ηγέτες να συζητούν ιδίως σε μία στιγμή που επιχειρείται η εμπέδωση μιας νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι και είχαν συμφωνήσει ότι είναι σημαντικό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή. Το Κατάρ εξάλλου θεωρείται χώρα «κλειδί» για έναν ρόλο διαμεσολαβητή στην εύρεση σημείων αποκλιμάκωσης και τη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των ομήρων, αφού είχε μεσολαβήσει και το 2014 στις συγκρούσεις Ισραήλ και Χαμάς. Στις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας προστίθεται επίσης η συνομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, στον οποίο υπογράμμισε την ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και προστασίας των αμάχων, καθώς και της αποτροπής κλιμάκωσης της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο.
Σήμερα η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στις 18.30) όπου θα επιχειρηθεί ο συντονισμός των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον ορατό κίνδυνο το «ωστικό κύμα» της κρίσης να πλήξει και την Ευρώπη. Το στίγμα έδωσε ήδη ο Σαρλ Μισέλ χθες σημειώνοντας πως αν υπάρξουν περισσότερα προβλήματα σε περιφερειακό επίπεδο «θα έχουμε άμεσα προβλήματα και στο ευρωπαϊκό έδαφος λόγω των προσφύγων από τη μια πλευρά και γνωρίζουμε επίσης πως την κατάσταση μπορούν να εκμεταλλευθούν κάποιες πολιτικές ομάδες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τροφοδοτήσουν διαμάχες».
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί στη σκιά των απειλών του Ιράν για άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς αν το Ισραήλ ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» με μια χερσαία επίθεση στη Γάζα. Στην εξίσωση μπαίνει επίσης η κατηγορηματική αντίθεση του Αμερικανού Προέδρου στην κατάληψη της Γάζας, μήνυμα το οποίο κόμισε δια ζώσης στο Τελ Αβίβ και ο Άντονι Μπλίνκεν. Ενώ επί τάπητος θα τεθεί και η εναντίωση της Γαλλίας σε οποιαδήποτε κλιμάκωση ή επέκταση της σύγκρουσης με αναφορές στην ανάγκη η ισχυρή απάντηση του Ισραήλ να είναι «δίκαιη» και συμβατή με το διεθνές δίκαιο και δη το ανθρωπιστικό, καθώς και η κατηγορία της Κίνας ότι το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοάμυνας και πρέπει να βρεθεί μία λύση με πολιτικά μέσα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.