Μενού
mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους θα μπει δυναμικά από σήμερα στην ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς εκπνέει ο χρόνος της δημόσιας διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου και η εισαγωγή του - πιθανότατα εντός της εβδομάδας - προς συζήτηση στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί πριν το κλείσιμό της τον Αύγουστο, θα υποχρεώσει σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου κάθε πολιτική δύναμη να αποδείξει την υπευθυνότητά της και την πραγματική έγνοια της για τους απόδημους.

Ήδη εντός του Σαββατοκύριακου αν και με «χαμηλά ντεσιμπέλ» το θέμα απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό στις συζητήσεις των βουλευτών στα τηλεοπτικά πάνελ, από τα οποία κατέστη προφανές ότι η πλειοψηφία θα ασκήσει ασφυκτικό pressing στη Χαριλάου Τρικούπη για την υπερψήφιση της ρύθμισης, αφού κατ’ ουσίαν είναι ίδια κι απαράλλαχτη με εκείνη που το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είχε στηρίξει το 2019 πριν υπεισέρθουν στο νόμο οι περιορισμοί που έθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ οδηγώντας στον συμβιβασμό του 2021, ώστε το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας των αποδήμων να εφαρμοστεί στην πράξη.

«Τελικά τα κόμματα κρίνονται από το πόσο στηρίζουν τις αποφάσεις εκείνες που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών», είχε υπογραμμίσει με νόημα ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη αλλαγής στάσης του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη θα απορρέει αποκλειστικά και μόνο από τη φιλοσοφία «μα εγώ είμαι αντιπολίτευση, άρα πρέπει να καταψηφίζω»» και με νοιάζει μόνο «να είμαι απέναντι στην κυβέρνηση», αλλά δεν θα αντέχει στη λογική, τη σοβαρότητα και την τεκμηρίωση, με τις οποίες θέλει να ταυτίζεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα είχε επισημάνει τον κίνδυνο το πολιτικό σύστημα να απολέσει τις ευκαιρίες συναίνεσης στο βωμό του «διαγκωνισμού» για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση.

Αυτή είναι η γραμμή που ακολουθούν και τα κυβερνητικά στελέχη για να ρίξουν στο πολιτικό καναβάτσο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενόσω πλησιάζει η ψήφιση του νομοσχεδίου, για την εφαρμογή του οποίου το Σύνταγμα απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Με δεδομένη την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συνοδεύουν τη διευκόλυνση του δικαιώματος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους – απορρίπτοντας το κυβερνητικό άρθρο για ψήφο άνευ αστερίσκων σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη καλείται να πάρει ξεκάθαρη θέση, ώστε να αποσαφηνιστεί αν το νομοσχέδιο έχει ελπίδες συγκέντρωσης της απαιτούμενης συνταγματικής πλειοψηφίας, για να ισχύσει από τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί για τις ψήφους

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αθροίζουν 190 ψήφους. Εάν σε αυτές προστεθούν οι 12 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, αθροίζουν 202, ενώ ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί, εφόσον και η Πλεύση Ελευθερίας που έχει δηλώσει ότι το βλέπει θετικά,  πει το οριστικό «ναι». Η κριτική που ασκείται από την κυβερνώσα πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να δηλώσει ευθέως ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, παρότι έχει ήδη περάσει μία εβδομάδα και αυτό εμπεριέχει ένα και μοναδικό άρθρο για το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ στο παρελθόν χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Το ερώτημα αυτό θα αρχίσει να τίθενται ακόμα πιο έντονα από σήμερα και υπό τον νέο «πονοκέφαλο» της Ελληνικής Λύσης, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για οιωνοί υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας και εξ αυτού δηλώνει ότι δεν θα υπερψηφίσει καμία νομοθετική της πρωτοβουλία. Ακόμη κι έτσι ο «κλήρος» παραμένει στο «γήπεδο» του ΠΑΣΟΚ. Αφού αν οι δικές του 32 ψήφοι δεν προστεθούν στις 158 της ΝΔ, δύσκολα θα ακολουθήσουν μικρότερα κόμματα, ώστε να συγκεντρωθούν οι ψήφοι που θα λείψουν από την Ελληνική Λύση εφόσον επιμείνει στη γραμμή «όχι σε όλα». Γαλάζια στελέχη μάλιστα σχολιάζουν στο παρασκήνιο ότι ενδεχόμενη αλλαγής πλεύσης του ΠΑΣΟΚ, θα λειτουργήσει ως απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεται όπως ευαγγελίζεται για τα εθνικά συμφέροντα και το καλό των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποσκοπεί σε μικροκομματικά οφέλη, καθώς ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ότι στις εκλογές του Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ ήρθε 5ο σε σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης κόμμα στην περιφέρεια εξωτερικού, λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 6,91%.

Στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για μια διάταξη που έρχεται να βάλει τέλος σε μια «άδικη εκκρεμότητα», ώστε να ενώσει όλους τους Έλληνες απανταχού της γης και καλούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, διαβάζοντας σωστά τα μηνύματα της κάλπης της 25ης Ιουνίου. «Ήρθε η ώρα, αφού δοκιμάσαμε τη διαδικασία στην πράξη, να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων», είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, «καρφώνοντας» εμμέσως τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη μείνουν στις διακηρύξεις.

«Αγκάθι» για το «ναι» του ΠΑΣΟΚ πάντως παραμένει και το δικαίωμα επιστολικής ψήφου που ζητά να παραχωρηθεί στους Έλληνες του εξωτερικού, ενώ η κυβέρνηση επικαλείται προς ώρα τεχνικά προβλήματα για την ισχύ του, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.