Λίγα λεπτά πριν τις 12:30 τη νύχτα της Παρασκευής ανακοινώθηκε από το προεδρείο της Βουλής πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπερψηφίστηκε επί της Αρχής και επί των άρθρων. Επί της αρχής ψήφισαν «Ναι» 159 (158 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, Χάρης Κατσιβαρδάς), «Όχι» 129, «Παρών» 11. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για ριζική τομή στην εκπαίδευση και έστρεψε τα «πυρά» του στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ». Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς υποστήριξαν ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.
«Καθαρά και μοντέρνα κτήρια, με εργαστήρια και βιβλιοθήκες αντί για στέκια κουκουλοφόρων με χώρους, όπου επιτέλους θα κάνει κατάληψη μόνο η γνώση η ελευθερία και ο πολιτισμός. Αυτή τη σύγκριση τρέμετε όλοι εσείς που οικοδομήσατε την κομματική σας ταυτότητα πάνω στις αδυναμίες τις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχοντας μάθει να θεωρείτε κάποιες σχολές τσιφλίκια σας», είπε μεταξύ, άλλων, από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για εξυπηρέτηση φιλικών του συμφερόντων κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στο κόκκινο η ένταση
Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «αντισυνταγματική μπίζνα που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε σούπερ μάρκετ».
«Δεν δίνει καμία απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης και δεν αντιμετωπίζει στις παθογένειες, μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, την οποία θα στηρίξουν οι 158 βουλευτές της ΝΔ. Για μας μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση αξιόπιστη υλοποίηση» ,σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, για να επιβεβαιώσει τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των των ιδρυμάτων που ήδη έχουν ανοίξει στη χώρα αναφέρθηκε και σε γνωστό fund που ελέγχει ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, όπως το Metropolitan, τμήμα του οποίου μάλιστα λειτουργούσε χωρίς άδεια.
Ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως για να στηρίξει το κόμμα την αναθεώρηση του άρθρου 16 – το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα μη κρατικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά – θα πρέπει να γίνει συζήτηση για το περιεχόμενο του άρθρου αυτού καθ’αυτού.
Την ίδια ώρα, έξω από τη Βουλή ήταν σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Με αφορμή την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές, 9 εκ των οποίων τραυματίστηκαν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης έστρεψε τα «πυρά» του στον Μάκη Βορίδη.
«Τα παιδιά φωνάζουν μην παίζετε με το μέλλον μας και εσείς απαντάτε με την αστυνομία. Δεν έχετε κανένα άλλο δημοκρατικό όπλο. Είστε η κυβέρνηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, των τσεκουροφόρων που δεν μπορείτε να αποκαλείτε την Αριστερά υπεύθυνη για τη βία», είπε σε έντονο ύφος στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είπατε χονδροειδέστατα ψέμματα και η μόνη σας εναλλακτική είναι να φύγετε. Εκεί είναι η πόρτα», τόνισε ο Χρήστος Γιαννούλης.
Γιαννούλης: Η παρέμβαση στη Βουλή
«Μπορεί να θεωρούσατε ότι το τσεκούρι είναι για να κόβουμε ξύλα και όχι το νήμα της δημοκρατίας. Δεν γίνεται να συζητάμε με όρους Βορίδη και Γεωργιάδη. Σοβαρευτείτε επιτέλους, προστατέψτε την παράταξή σας από τα τσεκούρια του κυρίου Βορίδη», είπε στο τέλος της παρέμβασής του ο Χρήστος Γιαννούλης.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Σήμερα ανακάλυψαν ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο; Προφανώς όχι. Πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων», δήλωσε από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας.
Σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς
Με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους φοιτητές που διαδήλωναν κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, ενώ άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ.
Επίσης, σύμφωνα με το Mega, μια μικρή ομάδα φοιτητών περικυκλώθηκε από άνδρες των ΜΑΤ, που επιτέθηκαν με ρίψη χημικών και γκλομπ.
«Αναίτια τελείως ήρθε η αστυνομία και άρχισε να βαράει φοιτητές. Δεν έκανα τίποτα απολύτως και απλά έρχεται ένας άνδρας των ΜΑΤ και αρχίζει να με βαράει με το γκλομπ και με την ανάποδα στο κεφάλι, στο χέρι, παντού», είπε στο Mega φοιτητής που τραυματίστηκε.
Διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν άμεσα στο σημείο με μοτοσυκλέτες, παρείχαν τις πρώτες βοήθειες μέχρι τα ασθενοφόρα να παραλάβουν τους τραυματίες.
Οι φοιτητές παρέμειναν στη λεωφόρο Βασ. Αμαλίας μέχρι λίγο πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο, ενώ διαμηνύουν ότι και την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Να σημειωθεί επίσης ότι λόγω της επίθεσης από την αστυνομία, συνολικά εννέα τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Γεννηματάς για ιατρική περίθαλψη, ενώ έως τώρα έχουν προσαχθεί 14 άτομα και συνελήφθησαν 3.
Το υπουργείο Υγείας, συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως και οι 9 τραυματιες από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο και εξετάσεις από νευροχειρουργούς, με τις αιτιάσεις να κάνουν λόγο για τραύματα κεφαλής από θλον όργανο.
Στο νοσοκομείο θα υποβληθούν, παράλληλα, σε εξετάσεις από οφθαλμίατρο, ενώ η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ως ελεγχόμενη, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για κανέναν.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αστυνομικός έχασε μέρος του εξοπλισμό του, συγκεκριμένα ένα γεμιστήρα με σφαίρες. Τον γεμιστήρα εντόπισε εικονολήπτης, ο οποίος τον παρέδωσε στην αστυνομία.
Να σημειωθεί ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μετά τις καταγγελίες διαδηλωτών, τις δηλώσεις τους σε ΜΜΕ και βίντεο που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και απεικονίζουν στιγμιότυπα από τόσα συνέβησαν, διέταξε διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης.
Το συλλαλητήριο
Λίγο μετά τις 20:30 ολοκληρώθηκε το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Από νωρίς το πρωί σήμερα φοιτητές και φοιτήτριες φοιτητικών συλλόγων απ' όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή όπου παρέμειναν περίπου μέχρι το βράδυ με βασικά τους αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά).
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας έχει αποκατασταθεί.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.