Μενού
sunak
Ρίσι Σούνακ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Μπορεί η πρωτοφανής διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό και κατ’ επέκταση απέναντι σε ολόκληρη την Ελλάδα με επικοινωνιακό επίδικο τη διατύπωση του πάγιου ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, να έχει προκαλέσει την οργή της Αθήνας, αλλά στην πραγματικότητα τα απόνερα παρέσυραν εκείνον και ανέδειξαν με ακόμα πιο θορυβώδη τρόπο τις ελληνικές θέσεις. Στη λαϊκή αργκό θα σχολίαζε κανείς ειρωνικά «καλά πήγε αυτό…». Αφού ο αρνητικός αντίκτυπος που είχε στα διεθνή ΜΜΕ η πολιτικοποίηση μίας διμερούς διαφωνίας με την αιφνίδια ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, ξεπέρασε και τις δυσμενέστερες μάλλον εκτιμήσεις των ενοίκων της Ντάουνινγκ Στριτ.  

Πυρ ομαδόν κατά του Σούνακ – Η δική του «ελληνική τραγωδία»

Αρκεί κανείς να διαβάσει ενδεικτικά τον αιχμηρό τίτλο του Politico για «ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ», τη Guardian που διερωτάται γιατί εξεπλάγην ο Βρετανός Πρωθυπουργός από μία διεκδίκηση που χρονολογείται από το 1830 και τους Financial Times που χαρακτηρίζουν την κίνησή του «ακατανόητη» και βλαπτική για την εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ή ν’ ακούσει τα σκωπτικά σχόλια των πολιτικών αναλυτών στο BBC και το Skynews αναφορικά με την ευκαιρία που χάθηκε για μια συζήτηση επί όλων των κρίσιμων διεθνών και διμερών θεμάτων με τον ηγέτη μίας χώρας με μακροχρόνιους δεσμούς και αξιόπιστο σύμμαχο.

Προσπάθεια Κάμερον να σωθεί το τρωθέν κύρος του Σούνακ

Η κατακραυγή εντός κι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου ήταν τόσο έντονη και μαζική που προκάλεσε ρωγμές στο κύρος της ηγεσίας του Ρίσι Σούνακ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την κρίση του και το επίπεδο σοβαρότητας της ηγεσίας του. Εξ ού προφανώς και η Ντάουνινγκ Στριτ επιχείρησε - έστω και με καθυστέρηση σχεδόν 24 ωρών - να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Ρόλο «πυροσβέστη» ανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, που αιτήθηκε συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠ.ΕΞ του ΝΑΤΟ.  

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η δυσαρέσκεια της Αθήνας εκφράστηκε με την επισήμανση του κ. Γεραπετρίτη για «τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα». Στο πνεύμα της Αθήνας, ωστόσο, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει στην πολιτική απρέπεια του κ Σούνακ να δοκιμάσει συνολικά τις ελληνο-βρετανικές σχέσεις, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.  

Το παιχνίδι του «μουντζούρη» με τη «συμφωνία» αφωνίας Μητσοτάκη για τα Γλυπτά

Είχε προηγηθεί βεβαίως από χθες το πρωί η εξόφθαλμη προσπάθεια της βρετανικής ηγεσίας να επιρρίψει την ευθύνη για το «φιάσκο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Αθήνα, με τον απολύτως μη ρεαλιστικό ισχυρισμό περί συμφωνίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός να μην εγείρει ζήτημα επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την παραμονή του στο Λονδίνο. Το άκομψο παιχνίδι του «μουντζούρη» διανθιζόταν με την αιτίαση περί αθέτησης της συμφωνίας.

Ο ισχυρισμός της Ντάουνινγκ Στριτ διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά, ενώ δεν θα μπορούσε να γίνει πιστευτός ούτε με την κοινή λογική. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου είχε θέσει το ζήτημα και το 2021 κατά τη συνάντησή του με τον τότε Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ξεκαθαρίζοντας ότι «το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα», ενώ θα ήταν αδιανόητο για ηγέτη δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας να δεχτεί οποιαδήποτε ανάλογη συμφωνία για ένα εθνικό θέμα.

«Ήταν γνωστό ότι θα τεθεί το θέμα των Γλυπτών. Και  η ελληνική πλευρά ήταν απολύτως διαφανής και στις συζητήσεις που είχε με τη Ντάουνινγκ Στριτ και ως προς το πρόγραμμά της», τόνισε η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3. Εξίσου κατηγορηματικός ήταν και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, που είπε στο ίδιο μέσο ότι: «προφανώς η Βρετανία θέλει να ρίξει την ευθύνη σ’ εμάς και όχι στον Σούνακ για το ναυάγιο, μετά από τόσες επικρίσεις που δέχτηκε ο Ρίσι Σούνακ διεθνώς γι’ αυτή τη συγκεκριμένη ενέργεια, που ήταν ένα καθαρό φάουλ. Είχαμε πει άλλωστε από εδώ ότι σε κάθε ευκαιρία θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών».

Οι Βρετανοί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών

Το χειρότερο, δε, για τον κ. Σούνακ ήταν ότι το ατόπημά του, που όπως όλα συνηγορούν έγινε προς άγραν ψήφων υπό τον μανδύα του δήθεν «σκληρού» απέναντι στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο έναντι του «απερίσκεπτου» αντιπάλου του των Εργατικών Κιρ Στράμερ - που στις δημοσκοπήσεις τον κερδίζει με 20 μονάδες διαφορά -  και με στόχο τη συσπείρωση της συντηρητικής πτέρυγας των Τόρις ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, κατάφερε να συγκεντρώσει τις επικρίσεις ακόμη και στελεχών των Συντηρητικών. Οι, δε, Βρετανοί παρότι δεν γνωρίζουν όσο ο ίδιος τους κανόνες της διπλωματίας και της πολιτικής ευγενείας, σε δημοσκόπηση της Yougov απέρριψαν σε ποσοστό 66% ως λανθασμένη την απόφασή του να ακυρώσει το τετ α τετ με τον Έλληνα ομόλογό του και μόλις το 11% την έκρινε σωστή.

Παράλληλα, οι Βρετανοί πολίτες απέδειξαν ότι η μεταστροφή τους υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης δεν ήταν προσωρινή. Και η ασέβεια του κ. Σούνακ μάλλον ενίσχυσε τη στάση τους υπέρ της Ελλάδας. Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση της YouGov, σύμφωνα με την οποία το 64% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών εάν τα βρετανικά μουσεία δανειστούν άλλα αντικείμενα, ενώ το 52% παραμένει υπέρ της επιστροφής τους χωρίς ανταλλάγματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.