Μενού
vouli theoreio.jpg
Στιγμιότυπο από την Ολομέλεια της Βουλής. | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Εισηγήσεις για επίσπευση της προώθησης της νομοθετικής πρωτοβουλίας θέσπισης του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και συγκεκριμένα για την κατάθεσή του στη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές δέχεται κατά πληροφορίες ο Πρωθυπουργός, χωρίς ουδείς να αποκλείει την επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου. Αντιθέτως πολλοί εκτιμούν ότι η νομοθέτηση του πλαισίου βρίσκεται κοντά.

«Δε νομίζω ότι πρέπει να το περιμένουμε τον Ιανουάριο αλλά είναι πολύ πιθανό να το δούμε πριν από τις ευρωεκλογές», σημείωνε στο Reader κυβερνητικό στέλεχος. Το επιχείρημα όσων υπερασπίζονται αυτή την άποψη είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσουν το ευνοϊκό momentum μεταθέτοντας τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου αργότερα.

Αν και ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα το χρόνο που έχει στο μυαλό του για να εκδηλώσει την εν λόγω πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου - που ήδη εγείρει εντάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ - τελεί ήδη υπό επεξεργασία. Το βάρος δίνεται στις τελικές του διατυπώσεις ώστε τα άρθρα του να μην αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών και να αμβλύνουν όσο είναι δυνατόν τις αντιδράσεις.

Το αν αυτό θα αφορά την τεκνοθεσία στην οποία αντιδρά και η εκκλησία παραμένει άγνωστο και δε θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό. Οι έως τώρα πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα εστιάσει (όπως είχε κάνει και με το σύμφωνο συμβίωσης) στη μεταφορά της συζήτησης στο πεδίο των δικαιωμάτων και δη των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, που στην παρούσα φάση υφίσταται διακρίσεις δεδομένου ότι σε περίπτωση θανάτου του βιολογικού γονέα ο άλλος γονέας στερείται οποιουδήποτε δικαιώματος να στηρίξει το παιδί του.  

Μέσω του προσεκτικά διαμορφωμένου νομοθετικού πλαισίου και του ενδελεχούς δημόσιου διαλόγου η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πείσει και τους πιο δύσπιστους ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών συνιστά ζήτημα ισότητας και προστασίας των παιδιών και ούτε απειλεί ούτε αλλοιώνει επουδενί τον πυρήνα της παραδοσιακής οικογένειας.

«Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση για το τι θα φέρουμε, τι δε θα φέρουμε. Ας δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση. Να ξέρουμε για τι μιλάμε», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (OPEN).

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού πάντως να φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση εντός της τρέχουσας 4ετίας, έχει ήδη πυροδοτήσει ευθείες διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ. Μάλιστα αν και η ψήφισή του πιθανότατα θα εξαιρεθεί από τον κανόνα της κομματικής πειθαρχίας επιτρέποντας την ψήφο κατά συνείδηση, ορισμένοι διαφωνούντες προσεγγίζοντάς το συνειδησιακά και ανάγοντάς το σε ταυτοτικό και αξιακό θέμα, έχουν δηλώσει εξ αρχής ότι θα το καταψηφίσουν ανεξαρτήτως προϋποθέσεων και συνεπειών.

Επιμένουν οι διαφωνούντες

Σε εκείνους που διαφωνούν κάθετα ανήκει ο Πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρέπει να στηριχθεί η «πυρηνική οικογένεια». Κατηγορηματικά εναντίον έχουν ταχθεί επίσης οι γαλάζιοι βουλευτές Θάνος Πλεύρης, Ανδρέας Κατσανιώτης και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Εγώ που είμαι εναντίον - δεν πιστεύω ούτε στο γάμο ούτε στην τεκνοθεσία - και είναι ρυθμίσεις που θα καταψηφίσω, πιστεύω ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει ψύχραιμα και ούτε να πούμε ότι οι μεν είναι ομοφοβικοί οι δε παραβιάζουν αρχές και αξίες, να μπουν όλα τα επιχειρήματα και προφανώς ο Πρωθυπουργός θα εκτιμήσει αν πρέπει και σε ποιο βαθμό», ανέφερε ο κ. Πλεύρης (ΣΚΑΪ),  επισημαίνοντας την ανάγκη ενός ειλικρινούς διαλόγου μακριά από ακρότητες και κραυγές.

Διαφωνών είναι και ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ενώ στάση αναμονής για το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου τηρεί ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.  «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει έναν ειδικό χαρακτήρα. Έχει στην πραγματικότητα τελείως συνειδησιακή προσέγγιση. Δεν μπορείς εύκολα να καταργήσεις την συνείδηση ενός ανθρώπου. Άρα εκεί τα περιθώρια δεν είναι ακριβώς όπως σε κάθε άλλο νομοσχέδιο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης χθες στον ΣΚΑΪ.

Στο μεταξύ, ενοχλημένη με το επικείμενο νομοσχέδιο εμφανίστηκε τις προηγούμενες ημέρες η Εκκλησία, με τις τοποθετήσεις μελών του κλήρου να προϊδεάζουν για δυναμικές αντιδράσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως φρόντισε να υπογραμμίσει τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.