Μέσα σε κλίμα ακραίας πολιτικής πόλωσης, τον Νοέμβριο του 1989, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε μια δήλωση η οποία έμεινε στην ιστορία και μνημονεύεται ακόμα. Οι αφορμές, άλλωστε, είναι πολλές. Το 1989 η χώρα είχε βυθιστεί σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις που έχει βιώσει. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με αφορμή το «σκάνδαλο Κοσκωτά». Και το κάνουν με τόση ένταση που η πολιτική κόντρα αγγίζει τα όρια του... χουλιγκανισμού!
«Η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο»
Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου ήταν προφανώς ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς. Αφετηρία είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Το 1982 αγόρασε τον δημοσιογραφικό και εκδοτικό οργανισμό «Γραμμή ΑΕ» από τον Παύλο Μπακογιάννη. Δυο χρόνια αργότερα αγοράζει το 56% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κρήτης. Κάποια στιγμή, στα μέσα εκείνης της δεκαετίας, ο Κοσκωτάς έφτασε να είναι εργοδότης περίπου 4.000 εργαζομένων! Αλλά δε σταμάτησε εκεί. Το 1987 αγόρασε τον Ολυμπιακό ενώ νωρίτερα είχε προσπαθήσει να αγοράσει την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας αλλά οι αντιδράσεις ήταν έντονες και έτσι εγκατέλειψε τα σχέδιά του. Δεν άφησε πότε, ωστόσο, τα σχέδιά του για την απόλυτη επικράτηση στον χώρο του Τύπου.
Ο Κοσκωτάς εξέδιδε τις «24 Ώρες» (καθημερινή πολιτική εφημερίδα) και έξι περιοδικά. Παράλληλα, αγόρασε τρεις αντιπολιτευόμενες στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδες (μια εκ των οποίων η Καθημερινή) τις οποίες μετέτρεψε σε... φιλοκυβερνητικές! Προσπάθησε να εξαγοράσει και την Ελευθεροτυπία αλλά δεν προχώρησε. Όσο συνεχιζόταν η ανεξέλεγκτη άνοδος του Κοσκωτά τόσο έμπαινε στο «μάτι» της αντιπολίτευσης τόσο ο ίδιος όσο και το ΠΑΣΟΚ το οποίο προσπαθεί να βγει στην αντεπίθεση και βγάζει στη φόρα διάφορα σκάνδαλα που άγγιζαν ακόμα και την τότε ηγεσία της ΝΔ.
Στις 11 Ιανουαρίου 1989 ο (αποτραβηγμένος, πλέον, από τα πολιτικά πράγματα της χώρας αλλά με βαρύνουσα άποψη) Κωνσταντίνος Καραμανλής καλείται να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν σχετικά με το σκάνδαλο Κοσκωτα που είχε «σκάσει» ήδη από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς. «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο», απαντά ο Καραμανλής με μια ατάκα που έμεινε στην ιστορία.
Η πορεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πολιτική
Ο άνθρωπος που στη μνήμη των υποστηρικτών του έμεινε ως ο «Εθνάρχης Καραμανλής», πέθανε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου 1998. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1935 με το αντιβενιζελικό Λαϊκό Κόμμα. Επανεξελέγη βουλευτής το 1936, στις τελευταίες εκλογές πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με την έκρηξη του ελληνοϊταλικού πολέμου παρουσιάστηκε για να στρατευθεί στο Σιδηρόκαστρο, αλλά κρίθηκε ανίκανος να υπηρετήσει λόγω βαρηκοΐας. Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δικηγορία. Επανήλθε στην ενεργό πολιτική το 1946, όταν έλαβε μέρος στις εκλογές της 31ης Μαρτίου ως υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος στις Σέρρες και εξελέγη πρώτος σε ψήφους βουλευτής. Το έργο που έκανε στη θητεία του ως υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Παπάγου (1952-1955), ήταν αρκετό για να αναδειχθεί ως πρωθυπουργός, μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου. Η πρωτοβουλία του βασιλέα Παύλου να του αναθέσει τον σχηματισμό της κυβέρνησης, στις 5 Οκτωβρίου 1955, εξέπληξε τους πάντες, αφού επικρατέστεροι για τη διαδοχή ήταν οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Παπάγου, Στέφανος Στεφανόπουλος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
Στη συνέχεια, ο Καραμανλής ίδρυσε νέο κόμμα, την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και προσέφυγε στις κάλπες τον Φεβρουάριο του 1956. Τις κέρδισε, παρότι το κόμμα του ήλθε δεύτερο σε ψήφους, χάρις στο «τριφασικό» εκλογικό σύστημα. Η επικράτηση σε αυτήν και σε δύο ακόμη εκλογικές αναμετρήσεις - το 1958 και το 1961- τον κράτησαν στην εξουσία για μία οκταετία (1955-1963), ένα επίτευγμα χωρίς προηγούμενο στην πολιτική Ιστορία της χώρας.
Η πρώτη κυβερνητική οκταετία του Κωνσταντίνου Καραμανλή διακόπηκε απρόβλεπτα, με την παραίτησή του, τον Ιούνιο του 1963, ύστερα από διαφωνία με τον βασιλέα Παύλο, η οποία σηματοδότησε τη ρήξη του με τα Ανάκτορα.
Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963 ηγήθηκε της ΕΡΕ, αλλά υπό το βάρος των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, ηττήθηκε από την «Ένωση Κέντρου» του Γεωργίου Παπανδρέου. Τότε, ο Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΕΡΕ και έφυγε μυστικά για το Παρίσι με το ψευδώνυμο «Τριανταφυλλίδης», όπου ιδιώτευσε επί 11 χρόνια μέχρι τη Μεταπολίτευση.
Στις 24 Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε θριαμβευτικά στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας υπό το βάρος του πραξικοπήματος στην Κύπρο και της τουρκικής εισβολής στη μεγαλόνησο επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας». Νομιμοποίησε το ΚΚΕ μετά από 26 χρόνια παρανομίας, ενώ προχώρησε στην αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ως αντίδραση για την άρνηση της Συμμαχίας να αντιταχθεί στην προέλαση των Τούρκων στην Κύπρο και αντικατέστησε τη χουντική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές (17 Νοεμβρίου 1974) ο Καραμανλής επικράτησε με 54,2%. Η νίκη του και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τον Νοέμβριο του 1977, θα του επιτρέψει να παραμείνει αδιάλειπτα στην εξουσία για μία εξαετία, ως επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, ενός νεοσύστατου σχηματισμού, που εντάσσεται στον κεντροδεξιό χώρο. Η διενέργεια δημοψηφίσματος, στις 8 Δεκεμβρίου 1974, τερμάτισε τη μακρά διένεξη για το πολιτειακό, με την οριστική εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική το 1980, μετά την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Γεώργιος Ράλλης. Στις 5 Μαΐου 1980 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας. Το 1985 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αθετεί την υπόσχεση του προς τον Καραμανλή για δεύτερη θητεία και προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη. Ο Καραμανλής αποχωρεί πικραμένος. Επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας την πενταετία 1990-1995, οπότε αποχώρησε οριστικά από την πολιτική.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.