Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τα παραδοσιακά «κάστρα» της ΝΔ όπως η Μακεδονία «πολιορκεί» με την προσωπική του παρουσία ο Πρωθυπουργός στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, με στόχο να υψώσει αναχώματα απέναντι σε κόμματα δεξιά της παράταξης, τα οποία αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά τους στη Βόρεια Ελλάδα στις εθνικές εκλογές προκαλώντας απώλειες στη ΝΔ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να αποκαλύψει τον ψευτοπατριωτισμό και την εργαλειοποίηση της πίστης από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης βάσει των οποίων αποδεικνύεται ο δικός της υπεύθυνος πατριωτισμός στην πράξη και η βαθιά αγάπη στην ορθοδοξία μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ώστε να περιορίσει τις διαρροές στην κάλπη της 9ης Ιουνίου όπου είθισται η ψήφος να είναι πιο χαλαρή, ενώ ορισμένοι ψηφοφόροι φλερτάρουν με την ιδέα μιας ψήφου δυσαρέσκειας για συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές ή αστοχίες.

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει»

Ο ίδιος χθες από την Κατερίνη απευθύνθηκε σε όλες αυτές τις κατηγορίες ψηφοφόρων, τονίζοντας αφενός μεν ότι «χριστιανόμετρο δεν υπάρχει» επικαλούμενος τη λιτή αλλά αυστηρή δήλωση του Αρχιεπισκόπου, αφετέρου επισημαίνοντας ότι «ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια». Και κάλεσε από τη μία τους πολίτες που στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου στήριξαν την Ελληνική Λύση, τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη (χωρίς να τους κατονομάσει) να αναλογιστούν εάν αυτά τα κόμματα δικαίωσαν τις προσδοκίες τους «ή ήταν μια φωτοβολίδα, ένα πυροτέχνημα» που τους «εξαπάτησαν» πολιτικά. Και εκείνους που προσανατολίζονται σε μια ψήφο δυσαρέσκειας να δουν «τη μεγάλη εικόνα» του κυβερνητικού έργου αφήνοντας κατά μέρους τις «επιμέρους διαφωνίες» σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρώπη κα την Ελλάδα

«Ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Σε αυτούς που θωράκισαν την άμυνα της χώρας, ενίσχυσαν το κύρος της χώρας και μας επιτρέπουν πια να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με νέα αυτοπεποίθηση. Σε αυτούς που γνωρίζουν ότι διπλωματία σοβαρή δεν κάνεις με φωνές και με κορώνες, αλλά με αυστηρές διαπραγματεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά/ Για να καταλήξει ότι «η μόνη υπεύθυνη πατριωτική δύναμη που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας είναι η ΝΔ».

Γνωρίζοντας τις πατριωτικές ευαισθησίες που έχει μια μεγάλη μερίδα των πολιτών στη Μακεδονία και όχι μόνο καθώς και οι πιο συντηρητικοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας,  ο Πρωθυπουργός δίνει έμφαση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη δραστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αμυντική θωράκιση της χώρας ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος. Ενώ με ταυτόχρονο στόχο να αναδείξει ότι με τη ΝΔ στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις κρίσιμες αποφάσεις της Ευρώπης, έριξε στη μάχη των ευρωεκλογών και την πρότασή του για τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε ενός ευρωπαϊκού Iron Dome για την αεράμυνα όλων των κρατών μελών, που θα συμβάλλει παράλληλα και στη μείωση της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού από τις δαπάνες για την άμυνα.  

«Αέρας νίκης» από τις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξάλλου η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζει αύξηση των ποσοστών της, σε αντίθεση με τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού που παρουσιάζει καθοδική πορεία σε σχέση με τη δύναμή της στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Η επαγρύπνηση όμως κατ’ εντολίν του Πρωθυπουργού είναι απαραίτητη στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς ο πήχης του 33% - πέριξ δηλαδή του ποσοστού που έλαβε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Πόσο, δε, μάλλον όταν η αντιπολίτευση επιχειρεί όπως την κατηγορεί να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε «δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης» και του ίδιου προσωπικά.

«Στείλτε μήνυμα λένε. Ναι θα στείλουμε μήνυμα. Σταθερότητας, σιγουριάς και συνέχειας με ισχυρή ΝΔ», υπογράμμισε ο ίδιος από την Κατερίνη, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι την επόμενη μέρα η κυβέρνηση έχει την πολιτική νομιμοποίηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ψήφος μετράει και ότι στην πραγματικότητα ο ίδιος στοχεύει σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον πήχη που θέτει δημοσίως.

Γιατί μπορεί και σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ, η ΝΔ να προηγείται με 15 μονάδες διαφορά στην πρόθεση ψήφου και με την κατανομή των αναποφάσιστων να επιτυγχάνει το στόχο του 33%, αλλά ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα κινηθούν οι αναποφάσιστοι και γενικότερα η λεγόμενη γκρίζα ζώνη που ανέρχεται κατά την ίδια έρευνα στο 12,5%. Αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπει η δημοσκόπηση της PULSE πάντως για την αποχή την οποία ξορκίζει ο Πρωθυπουργός αναλύοντας καθημερινά γιατί ότι συμβαίνει στην Ευρώπη αφορά άμεσα την καθημερινότητα των Ελλήνων. Καθώς το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα πάει σίγουρα να ψηφίσει και «μάλλον ναι» το 15% έναντι μόλις 4% που λέει «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι» και 7% που δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

«Πυρά» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δεν αφήνει στο απυρόβλητο και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στους οποίους καταλογίζει «αφωνία» για τα διακυβεύματα της Ευρώπης την επόμενη μέρα και «έλλειψη σχεδίου» για την πρόοδο της χώρας. «Δεν έχουν άποψη, δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν θέση, δεν έχουν κύρος, δεν έχουν διαπραγματευτική δυνατότητα. Δεν έχουν τίποτα.Έχουν μόνο μια μόνιμη γκρίνια και επιθυμία να είναι πιο αδύνατη η ΝΔ», όπως τους χρέωσε.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του σε Ημαθία και Πέλλα, όπου εστιάζοντας στο μήνυμα της μέριμνας των πιο αδύναμων και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, θα παραστεί στην παρουσίαση του «Ψηφιακού Σχολείου» από το Υπουργείο Παιδείας στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων Ημαθίας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.