Μενού
kasselakis
Στέφανος Κασσελάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με χαμόγελα επέστρεψε από την Άγκυρα η ελληνική αποστολή, αφού κατά την άποψη ανθρώπου που ήταν μέσα στη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν, «χθες κέρδισε η διπλωματία».

Ο άνθρωπος μου, μου επεσήμανε πως οι δυο υπουργοί, μετά την πρώτη τους συνάντηση στο Βιλνιους είχαν την δυνατότητα να τα πουν από κοντά και να αποκτήσουν μια χημεία που θα βοηθήσει πολύ στα επόμενα βήματα.

Είπαν λοιπόν πως θα ακολουθήσουν μια στρατηγική από επάνω προς τα κάτω, που σημαίνει πως θα παρεμβαίνουν πυροσβεστικά όποτε προκύπτει ζήτημα.
 

Στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος κινείται πλέον σε τρία επίπεδα, σε αυτό του πολιτικού διαλόγου όπου οι δυο υπουργοί έχουν βασικό ρόλο και στον οποίο επί της ουσίας ενθυλακώνονται οι διερευνητικές επαφές, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και στην λεγόμενη θετική ατζέντα που τρέχουν οι υφυπουργοί εξωτερικών αρμόδιοι για την οικονομική Διπλωματία.

Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν θα επιβεβαιώσει την πολιτική βούληση για συνέχιση του διαλόγου και αναμένεται να οριστικοποιήσει την ατζέντα αλλά και την ημερομηνία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα συνέλθει στα τέλη Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 

Το μενού της Άγκυρας

Τα διπλωματικά της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν τα διαβάζετε και τα ακούτε, οπότε εγώ δεν χρειάζεται να σας πω πολύ περισσότερα. Εγώ θα σας πω τι σέρβιρε ο κ. Φιντάν στους δικούς μας, με το γεύμα να είναι αρκετά πλούσιο.

Εκτός από χούμους, κόκκινο λάχανο και πουρέ από μελιτζάνα και ταχίνι που βγήκαν ως ορντέβρ, ακολούθησαν γεμιστή μελιτζάνα, γεμιστά κεφτεδάκια και σούπα από φακές, με λαχανικά και κύμινο.

Για κυρίως είχε κεμπάπ από αρνίσιο κότσι με αποξηραμένα φρούτα, πιλάφι και ψητά λαχανικά, ενώ για γλυκό πουτίγκα από μαστίχα με μπακλαβά φιστικί και παγωτό. Αν μετά από όλα αυτά μπορούσαν να πάρουν ανάσα, εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη. 

Η ομάδα Γεραπετρίτη

Στο ταξίδι της Άγκυρας, πάντως, φάνηκε ξεκάθαρα και η ομάδα του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Έχουμε και λέμε: η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του και εξ απορρήτων του, η νεαρή δικηγόρος Πηνελόπη Τσιλίκα, και ο άλλοτε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι πλέον ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου.

Παρών, παράλληλα, και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Στρατός Ευθυμίου, ο οποίος έχει την ευθύνη της επικοινωνίας, ενώ στο μέλλον θα μοιράζεται και κάποια ταξίδια με τη στενή του συνεργάτιδα, αναπληρώτρια εκπρόσωπο Λάνα Ζωχιού που ανέλαβε τις προηγούμενες μέρες. 

Προαναγγελία Μητσοτάκη για τον Έβρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Παρασκευή το πρωί τον Έβρο και έδωσε μάλιστα ένα πρώτο ένα στίγμα χθες στο Προεδρικό, κάνοντας λόγο για άμεσα μέτρα που θα αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Menelaos Myrillas - SOOC

Σύμφωνα με συνεργάτες του, θα πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο, τόσο λόγω της καταστροφής όσο και λόγω της εθνικής σημασίας του Έβρου, ενώ, όταν ρώτησα αν θα υπάρχει ένας συντονιστής του master plan ανάπλασης, όπως στην περίπτωση της Εύβοιας ο Σταύρος Μπένος, η απάντηση που πήρα ήταν ότι «θα ασχολείται επισταμένως όλη η κυβέρνηση». 

Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακός 

Για να φτιάξεις χημεία, πρέπει να μιλήσεις για τα ποδοσφαιρικά. Οπότε Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε είχαν την τιμητική τους στο τραπέζι του διαλόγου.

Προφανώς ανταλλάχθηκαν φιλοφρονήσεις για τις δυο ομάδες - βοηθάει βέβαια το ότι δεν προκύπτει προς το παρόν τουλάχιστον κάποια αναμέτρηση των δυο στις ευρωπαϊκές οργανώσεις παρά μόνο στο μπάσκετ στις 2 Νοέμβριου. 

Αισιοδοξία Κασσελάκη για δεύτερο γύρο 

Πηγή μου στον ΣΥΡΙΖΑ μου μετέφερε την αισιοδοξία που προσεγγίζει την βεβαιότητα του Στέφανου Κασσελάκη πως θα είναι στο δεύτερο γύρο με την Εφη Αχτσιόγλου και πως θα διεκδικήσει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεθεπόμενο Σάββατο.

Μου είπαν επίσης πως θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κι επιλεκτικός στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις τις επόμενες τρεις ημέρες, ενώ μου εξήγησε πως η βασική πηγή της αισιοδοξίας εκπορεύεται από το ότι πολλά νέα παιδιά που δεν είναι ενταγμένα στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

efi-axtsioglou-syriza
Έφη Αχτσιόγλου | Eurokinissi

Τρεις μέρες απέμειναν, για να δούμε τι θα συμβεί. Πάντως οι στοιχηματικές αποδόσεις υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου έχουν πλέον φτάσει στο 1.20. 

High five στην Ακρόπολη 

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης εκμυστηρεύτηκε πάντως σε δημοσιογράφους πως στο καθημερινό τζόκινγκ που κάνει γύρω από την Ακρόπολη, δέχεται ουκ ολίγες «μπουνίτσες», τη χειρονομία δηλαδή που αντικατέστησε στο high-five στον μεταπανδημικό κόσμο.

Κατά τον ίδιο, είναι μια απόδειξη της δημοφιλίας του. Αρκεί βέβαια αυτό να παράξει αποτέλεσμα στην κάλπη. 

Προκλητικός Ράμα 

Παρά το χαστούκι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απέναντι στην Αλβανία και στον Ράμα εξαιτίας της παράνομης φυλάκισης του μειονοτικού δημάρχου Χειμμάρας, Φρέντι Μπελέρι, ο ίδιος ο Αλβανός Πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει με ειρωνείες του τύπου «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποτελεί το μεγάλο ευρωπαϊκό στοίχημα για το κόμμα και την κυβέρνησή μου».

Στην Ευρώπη πάντως η ιστορία αυτή δεν φαίνεται να περνάει εύκολα για τον Αλβανό Πρόεδρο που θυμίζω πως δεν πήρε πρόσκληση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο δείπνο που διοργάνωσε στην Αθήνα για τα δυτικά Βαλκάνια, στέλνοντας του ξεκάθαρο μήνυμα πως αυτά δεν περνάνε.

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα του Μαξιμιλιανού

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.