Μενού
mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Υπό τη φιλοσοφία «ούτε λεπτό για χάσιμο» κινούνται μετά τις ευρωεκλογές Κυριάκος Μητσοτάκης και κυβερνητικό επιτελείο. Έχοντας διαπιστώσει κενά και δυσλειτουργίες και με έναν καθαρό οδικό χάρτη των πολιτικών που πρέπει να ιεραρχήσουν, οι αρμόδιοι Υπουργοί επιχειρούν στο βαθμό του δυνατού να συμπυκνώσουν μέτρα και μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξουν άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών.

Έχοντας θέσει κατά την προεκλογική περίοδο ως ύψιστη προτεραιότητα την αναμόρφωση των χρόνων  προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, ώστε η γνωστή χρονοβόρα διαδικασία να επιταχυνθεί με αιχμή ιδίως τις προσλήψεις γιατρών σε νοσοκομεία, ο Πρωθυπουργός πήρε ήδη στα χέρια του χθες το σχέδιο απλοποίησης των διαδικασιών από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως απεδείχθη ο Θεόδωρος Λιβάνιος είχε εντοπίσει προ πολλού τα προβληματικά σημεία και είχε προετοιμάσει από νωρίς τις αλλαγές που απαιτούνται, προκειμένου οι χρόνοι «χελώνας» αντικατασταθούν από χρόνους «express». Κλειδί για την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το πεδίο, το οποίο εντάσσει στην προτεραιότητα «αποτελεσματικότερο κράτος» αποδεικνύεται η άντληση δεδομένων από το Ptyxia και το Taxisnet που θα διευκολύνουν τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων, καθώς και η διαλειτουργικότητα  του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης σήμερα ο Μητσοτάκης

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης παραμένει και η καλύτερη αντιμετώπιση της ακρίβειας. Εξ ού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 10 σήμερα το πρωί το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μαζί με τον νέο Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο αναμένεται να εκπέμψουν αυστηρό μήνυμα σε όσους επιδιώκουν να αισχροκερδήσουν έναντι των ελληνικών νοικοκυριών και να περιγράψουν – χωρίς να αποκλείεται η ανακοίνωση κάποιου νέο μέτρου – τα «όπλα» με τα οποία είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τους καταναλωτές. Επιμένοντας βεβαίως ότι ουσιαστική λύση αποτελεί η μόνιμη ενίσχυση των εισοδημάτων, που θα παραμείνει και όταν υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Χθες πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε μια κάποια ικανοποίηση από τα επίσημα στοιχεία για χαμηλό τριετίας στον πληθωρισμό τροφίμων. Ο Πρωθυπουργός πάντως έχει διαβεβαιώσει πως όσο ο πληθωρισμός δοκιμάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των Ελλήνων η κυβέρνηση θα παραμείνει στο πλευρό τους.

Πέρα από τα Υπουργεία που είχαν ανατροπές στην ηγεσία τους, με εξίσου γρήγορους ρυθμούς κινούνται και οι Υπουργοί των κρίσιμων χαρτοφυλακίων. Στόχος είναι να έχουν γρήγορα αποτελέσματα σε θέματα που θα έχουν άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα των πολιτών. Καθώς  οι ευρωεκλογές κατέδειξαν το ζητούμενο της έλλειψης αίσθησης αντανάκλασης των μεταρρυθμίσεων στη ζωή των πολιτών.

Υπό αυτό το πρίσμα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προβλέπει την επέκταση και στους αναπήρους της θεσπισμένης υποχρέωσης των servicers για πρόταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για ρύθμιση του χρέους των ευάλωτων οφειλετών.

«Μεγαλύτερα αποτελέσματα, μικρότερες καθυστερήσεις»

Στην κυρίαρχη εντολή του Πρωθυπουργού «περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη. Μεγαλύτερα αποτελέσματα, μικρότερες καθυστερήσεις», εντάσσεται και το ενισχυτικό πλαίσιο για τον περιορισμό δικαστικών αστοχιών που προανήγγειλε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και το οποίο θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες. «Θα περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις οι οποίες ορίζουν πιο καθαρά, πιο συγκεκριμένα, πιο καλά, πιο δημιουργικά το πλαίσιο της δικαστικής εξέλιξης μιας υπόθεσης», σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, Υπουργοί άλλων νευραλγικών χαρτοφυλακίων αναδεικνύουν πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα και τίθενται σε εφαρμογή τώρα, ενισχύοντας την ασφάλεια της κοινωνίας και τη θωράκιση της χώρας απέναντι στις νέες προκλήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται η επιτήρηση των ορεινών όγκων καθώς και ημιαστικών – ημιδασικών περιοχών της Αττικής από 25 υπερσύγχρονα drones που έχει ενεργοποιήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και pin point της περιοχής αξιοποιούνται πλέον για την πρόληψη ή τον άμεσο εντοπισμό πυρκαγιών τη φετινή επικίνδυνη λόγω της του άνυδρου χειμώνα αντιπυρική περίοδο.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η ενεργοποίηση από 1η Μαΐου της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ραντεβού της ΗΔΙΚΑ για αιματολογικές εξετάσεις σε δημόσιες δομές, μετά τη διαπίστωση της δυσκολίας ορισμού των εν λόγω ραντεβού από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με τον ίδιο ήδη 100.000 πολίτες έκλεισαν το δικό τους ραντεβού εύκολα, με ελάχιστη αναμονή και εντελώς δωρεάν μέσω του finddoctors.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.