Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά υλοποιούν και θα συνεχίσουν να αποδεικνύουν εμπράκτως τη δέσμευσή τους για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας μετά τις τεράστιες καταστροφές που άφησε πίσω της πρωτοφανής κακοκαιρία Daniel και του Έβρου που δοκιμάστηκε από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού θα αναλύσει σήμερα (στις 11.00) στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας και στην προσαρμογή της χώρας στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κινηθεί σε τρεις άξονες. Τα άμεσα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η κρατική αρωγή για τους πληγέντες η οποία κινήθηκε όπως θα επιμείνει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι στο παρελθόν καθώς και την αποκατάσταση κρίσιμων έργων υποδομής μικρότερης εμβέλειας για να μη διαταραχθεί η λειτουργικότητα των περιοχών. Τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα στα οποία συγκαταλέγεται η αποκατάσταση δρόμων, γεφυρών, κατασκευή  αναχωμάτων, καθαρισμούς ποταμών και αφαιρέσεις εμποδίων όπου υπάρχουν. Και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που αφορούν σε νέα έργα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία απαιτούν περισσότερο χρόνο.

Ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει πάντως ότι η λύση δεν είναι κατ’ ανάγκη τα πάρα πολλά μεγάλα φράγματα. Έχει προϊδεάσει, δε, ότι πρόκειται για ένα σχέδιο σύνθετο το οποίο δε θα ολοκληρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά απαιτεί πολύ χρόνο και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η πλήρης κοστολόγηση των έργων που απαιτείται να γίνουν υπολογίζεται να έχει αποκρυσταλλωθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς πρέπει να προηγηθούν οι σχετικές προμελέτες και μελέτες για να είναι σαφές τι είναι αυτό που πρέπει να ξαναφτιαχτεί και να είναι ανθεκτικό στα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διαχείριση του νερού»

Ξεχωριστό κεφάλαιο στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας αποτελεί ο ανασχεδιασμός της διαχείρισης του νερού, καθώς η κακοκαιρία Daniel ανέδειξε διαχρονικές παθογένειες στο νομό.  Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός έχει ήδη εξαγγείλει τη συγκρότηση ενός αυτόνομου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διαχείριση του νερού. Ήταν προβληματική, αυτό καταδεικνύει και η μελέτη των Ολλανδών. Ένα κατακερματισμένο σύστημα, χωρίς κεντρικό έλεγχο, με έργα τα οποία συχνά γινόταν αποσπασματικά χωρίς κεντρικό σχεδιασμό», είχε αναφέρει ο ίδιος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100.3.

Το τελικό Master Plan της ολλανδικής HVA International, οι ειδικοί της οποίας έχουν παραδώσει ήδη στην κυβέρνηση το αρχικό τους πόρισμα μετά από αυτοψία στη Θεσσαλία, θα περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία της άρδευσης και μια ανθεκτική απέναντι σε πλημμύρες Θεσσαλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλίας, να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για να ανασυγκροτηθεί η περιοχή από μηδενική βάση, με έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Αναθεώρηση όλων των αντιπλημμυρικών σχεδίων και υποδομών

Σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα της ολλανδικής HVA International για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας και την αποφυγή επανάληψης ανάλογων καταστροφών στο μέλλον, απαιτείται η αναθεώρηση όλων των αντιπλημμυρικών σχεδίων και υποδομών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων, η δημιουργία νέου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης με αναθεωρημένα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων τα οποία ξεκάθαρα θα καθορίζουν ρόλους -  ευθύνες και πλάνα δράσεων, η ισχυρότερη καθετοποιημένη και συνεκτική διαχείριση των υδάτων στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας με τρόπο που θα υπερβαίνει τα διοικητικά όρια των Δήμων και λαμβάνοντας υπόψη τα γεωμορφολογικά και υδατικά όρια της περιφέρειας με ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων και διοίκησης, και η αναθεώρηση των θεμελιωδών ζητημάτων νερού καθώς η λειψυδρία στη Θεσσαλία είναι εξίσου σοβαρή με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Πρωθυπουργός θα ξετυλίξει και το αντίστοιχο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών του Έβρου. Για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει 80 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ανακατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που πέτυχε.

Αντιλαμβανόμενος το εύρος των έργων που απαιτούνται πάντως τόσο στη Θεσσαλία όσο και στον Έβρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε από τον Σεπτέμβριο κατά τη συνάντησή του με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να κινητοποιήσει μέσω της Ε.Ε. επιπλέον κεφάλαια 2,25 δις ευρώ από τα αδιάθετα του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το γεωργικό αποθεματικό για το επόμενο έτος, ενώ υπό αξιολόγηση είναι και η διάθεση 400 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Παράλληλα, ενόψει της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ε.Ε, ο Πρωθυπουργός πιέζει και για την αύξηση των πόρων για τις φυσικές καταστροφές. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.