«Κοσμογονικές» είναι οι αλλαγές στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μετά τις νέες αποχωρήσεις που σημειώθηκαν σήμερα (23/11) από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο προεδρεύων Β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τις αποχωρήσεις εννέα βουλευτών από την ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι βουλευτές που αποχώρησαν είναι:
- Χαρίτσης Αλέξανδρος
- Τζούφη Μερόπη
- Φερχάτ Οζγκιούρ
- Τζανακόπουλος Δημήτρης
- Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
- Φωτίου Θεανώ
- Αναγνωστοπούλου Σία
- Αχτσιόγλου Έφη
- Ηλιόπουλος Νάσος
Πως διαμορφώνεται πλέον το «τοπίο» στη Βουλή; Υπενθυμίζεται ότι από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν αποχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της «Ομπρέλας», δηλαδή οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα. Μετά και τις σημερινές δραματικές εξελίξεις, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει 36 βουλευτές.
Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες
Πως διαμορφώνονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες στη Βουλή:
- ΝΔ 158
- ΣΥΡΙΖΑ 36
- ΠΑΣΟΚ 32
- ΚΚΕ 21
- Ελληνική Λύση 12
- Σπαρτιάτες 11
- Νίκη 10
- Πλεύση Ελευθερίας 6
- Ανεξάρτητοι 14
Μετά τις εθνικές εκλογές του 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνολικά 47 βουλευτές. Επίσης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» ξεκίνησε με 12 βουλευτές, στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν 3 και λίγο αργότερα άλλοι 2 , με την ΚΟ να μένει με 7. Ωστόσο, με την επανένταξη τεσσάρων το κόμμα έχει συνολικά 11 βουλευτές.
Βουλή: Ανεξαρτητοποιήσεις
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας αρχικά αριθμούσε 8 βουλευτές και μετά την ανεξαρτητοποίηση δύο έμεινε με 6 βουλευτές. Συνολικά, οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 14 και προέρχονται 11 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από την Πλεύση Ελευθερίας και ένας από τους Σπαρτιάτες.
Βουλή: Σενάρια για την επόμενη μέρα
Να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται νέα σύσκεψη της Ομπρέλας και της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου για τα επόμενα βήματα στα οποία θα προχωρήσουν. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν τα στελέχη και οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν, ενώ θα εξετάσουν και το πότε θα στείλουν επιστολή για συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποχωρήσαντες: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Σία Αναγνωστόπουλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Θεανώ Φωτίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, θα επιλέξουν τον επικεφαλής τους και ύστερα θα καταθέσουν αίτημα στο προεδρείο της Βουλής για την αναγνώριση της νέας Κ.Ο.
Ο πρόεδρος, Κώστας Τασούλας, θα ζητήσει το νέο τους όνομα, αλλά και θα κληθεί να αποφασίσει για το πού θα καθίσουν.
Κατά τις πληροφορίες του OPEN, το πιθανότερο είναι να τοποθετηθούν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αριστερά και πίσω. Άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί είναι να βρεθεί γραφείο για τον επικεφαλής του σχηματισμού. Λόγω του πλήθους των κομμάτων στο Κοινοβούλιο υπάρχει ήδη χωροταξικό θέμα.
Πλεύση Ελευθερίας: Τι είχε συμβεί
Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Aρετή Παπαϊωάννου, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας στις 31 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για την μητέρα του Μιχάλη Χουρδάκη, οποίος επίσης αποχώρησε από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έμεινε με 6 βουλευτές.
«Η αποχώρησή μου έρχεται ως αυτόθροη συνέπεια της αραιωτικής συμπεριφοράς, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, της επικεφαλής της ΚΟ – και ορισμένων μελών αυτής – προς το πρόσωπό μου, έπειτα – κυρίως – από την αποπομπή του βουλευτή της Α Θεσσαλονίκης Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκη, με μοναδική αιτία τη συγγενική σχέση», είχε τονίσει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η Αρετή Παπαϊωάννου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.