Ανακοινώθηκαν χθες οι νέοι γενικοί γραμματείς στην κυβέρνηση και την παράσταση έκλεψε - όπως ήταν λογικό - η ανακοίνωση για τη Ζέφη Δημαδάμα. Το ΠΑΣΟΚ τη διέγραψε αμέσως, ενώ αρκετοί στα σόσιαλ ανέσυραν δηλώσεις που είχε κάνει απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Εγώ πάλι που την παρακολουθούσα στα τηλεοπτικά πάνελ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και κυρίως σε αυτά μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών είχα δημιουργήσει την εντύπωση πως ο αντιπολιτευτικός της λόγος είχε χαλαρώσει πολύ - αντίθετα είχε αρκετά θετικά λόγια για τον Πρωθυπουργό. Οπότε εγώ προσωπικά δεν έπεσα από τα σύννεφα. Κατά τα άλλα, τα νέα ονόματα που ανακοινώθηκαν φέρουν έναν αέρα ανανέωσης αφού από τα 63 πρόσωπα, τα 29 είναι νέες προσθήκες, ενώ ξεχωρίζω το ότι οι αποτυχόντες βουλευτές δεν διορίστηκαν τελικά στο κράτος. Κάτι είναι κι αυτό.
Διαφωνούν για τo debate
Σας το έχω ήδη γράψει από χθες ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συμφωνήσουν στα στοιχειώδη αναφορικά με τα debate και το πότε θα γίνουν αλλά και το κατά πόσο η εκλογική βάση του κόμματος θα ανοίξει σε φίλους ή όχι. Βλέπω το επόμενο διάστημα πιθανή συνάντηση των ίδιων ή των εκπροσώπων τους ώστε να διευθετηθούν μια σειρά τέτοιων ζητημάτων. Ήδη πάντως η κ. Αχτσιόγλου ξεκινάει περιοδείες την επόμενη εβδομάδα ανά τη χώρα.
Σγουρός η επιλογή του ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ ακόμη συζητούν συγκεκριμένες υποψηφιότητες για τους μεγάλους δήμους αλλά κατέληξαν στον Γιάννη Σγουρό αναφορικά με την Περιφέρεια Αττικής. Θυμίζω πως ο κ. Σγουρός είχε κερδίσει το 2010 την Περιφέρεια αλλά είχε χάσει το 2014 από την κυρία Δούρου. Ο ίδιος πάντως επανέρχεται με δικό του ψηφοδέλτιο και νέες προσθήκες από ό,τι ακούω με ονόματα που παραπέμπουν σε ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για τη Θεσσαλονίκη κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα του Σπύρου Πέγκα, ενώ στον Πειραιά είναι σχεδόν βέβαιη η στήριξη στον σημερινό δήμαρχο, κ. Μώραλη.
Τσακωμός στη Βουλή για την ταξιθεσία
Στη Βουλή τα πράγματα είναι ήρεμα προς το παρόν όμως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ταξιθεσίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν παράπονα από τον Κώστα Τασούλα γιατί η ΚΟ έχει σπάσει στα δυο, αφού οι Σπαρτιάτες έχουν καθίσει στην αριστερή Πτέρυγα. Θυμίζω πως από την εποχή της Γαλλικής επανάστασης τα κόμματα της Δεξιάς κάθονται στη δεξιά πτέρυγα όπως κοιτάζει το Προεδρείο και αυτά της Αριστερά στην αριστερή. Το ΚΚΕ έχει πάντα τα μπροστινά έδρανα, το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ στην δεξιά πτέρυγα. Ο κ. Τασούλας είχε υποσχεθεί λύση που πάντως δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής.
Περνάει η ψήφος των αποδήμων
Στα καλά νέα της ημέρας πάντως, η πλειοψηφία των 220 βουλευτών που καταγράφηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ανοίγει το δρόμο σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες, ήδη από τις Ευρωεκλογές, από τον τόπο διαμονής τους χωρίς τους ισχύοντες περιορισμούς (κάποιοι εξ αυτών θυμίζω προέβλεπαν τη διαμονή τουλάχιστον για δυο χρόνια στην Ελλάδα και υποβολή φορολογικής δήλωσης στο τρέχον ή στο προηγούμενο φορολογικό έτος).
Ευτυχώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας δήλωσαν θετικοί στο σχέδιο νόμου, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται. Πάντως η υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για “ιστορική συναίνεση”, ενώ στελέχη του υπουργείου θεωρούν πως η νέα διάταξη έτσι όπως θα ψηφιστεί μπορεί να αφορά σε περίπου 800.000 Έλληνες ομογενείς. Pas mal.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.