Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Τα μανίκια έχουν σηκώσει ήδη νέα και παλαιά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να κερδίσουν το στοίχημα της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών με «κλειδιά» των κινήσεών τους την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα που τους ζήτησε ο πρωθυπουργός.  

Μετά τους υπουργούς που πέρασαν το κατώφλι των υπουργείων τους, με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες τις επισκέψεις στα πέντε υπουργεία που άλλαξαν χέρια θα επισκεφθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αρχή το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Πέμπτη το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί πρώτα το υπουργείο Ανάπτυξης συμβολίζει την προτεραιοποίηση από την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά της ακόμη πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ακρίβειας, ένα μήνυμα που ανέγνωσε και ο ίδιος στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Με τις τιμές στο ράφι να αποτελεί σταθερά το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναζητεί ήδη νέα μέτρα για την αναχαίτιση του φαινομένου.

Με το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα να παραμένει εκτός συζήτησης λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους, ο ίδιος εστιάζει σε άλλα «όπλα».

Στο επίκεντρο βρίσκεται η πάταξη της αισχροκέρδειας μέσα από ένα πιο «σκληρό» κυνήγι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και η έμφαση σε ολιγοπωλιακές συμπεριφορές με στενότερη συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο υπουργείο Εσωτερικών όπου θα βρεθεί μεθαύριο ο πρωθυπουργός, ο Θεόδωρος Λιβάνιος ο οποίος γνωρίζει καλά το χαρτοφυλάκιο καλείται να συμβάλει τα μέγιστα στην προτεραιότητα «πιο αποτελεσματικό κράτος». Αυτή περνάει μέσα από την αντιμετώπιση των αργών διαδικασιών προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ.  

Η επιτάχυνσή τους έχει μπει ψηλά στην ατζέντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο νέος υπουργός Εσωτερικών καλείται να επιλύσει το δύσκολο «σταυρόλεξο» διαφύλαξης της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και ταυτόχρονης υπέρβασης της υπερ-γραφειοκρατίας που καθιστά βαριά τη διαδικασία και κοστίζει σε χρόνο για τους διορισμούς.

Ο ίδιος έχει ήδη αναλάβει να εκπονήσει το επίμαχο σχέδιο, με πρώτο στόχο την επιτάχυνση των προσλήψεων στην υγεία. Επιπλέον, ο κ. Λιβάνιος καλείται να προετοιμάσει έως το καλοκαίρι και το νομοσχέδιο για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, αναζητώντας τη συναίνεση των κομμάτων καθώς η εφαρμογή της απαιτεί συνταγματικά τη συναίνεση 200 βουλευτών.

Δύσκολες αποστολές καλείται να φέρει εις πέρας και η νέα υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ έως το 2027.

Η ατζέντα του υπουργείου περιλαμβάνει επίσης την αναδιάρθρωση της επιδοματικής πολιτικής ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική, με έμφαση στον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας ώστε αυτό όπως έχει πει ο πρωθυπουργός να μη λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εύρεση εργασίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν πιλοτικά από το φθινόπωρο με αλλαγή στο ύψος, τη διάρκεια και τους όρους λήψης του επιδόματος το οποίο θα συνδέεται άμεσα με το μισθό και τον εργασιακό βίο του ανέργου και ενδέχεται να φτάνει μέχρι το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας. Επιπλέον, το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να «τρέξει» την επέκταση της ψηφιακής κάρτας, τις αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αλλά και την εξεύρεση λύσεων σε δύσκολα θέματα όπως οι συντάξεις χηρείας.  

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο νέος Υπουργός Κώστας Τσιάρας καλείται να ανταποκριθεί στην ανάγκη αναδιάρθωσης του πρωτογενούς τομέα και να αναζητήσει λύσεις στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν αγρότες και κτηνοτρόφους (συνέπειες της κλιματικής κρίσης, υψηλό κόστος παραγωγής, "βίαιη" πράσινη μετάβαση). Ως Θεσσαλός και «παιδί του κάμπου» γνωρίζει καλά τις δυσκολίες και έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις σχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ με τον αγροτικό κόσμο στη Θεσσαλία. Στο επίκεντρό του βεβαίως βρίσκονται και οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.

Στο νευραλγικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που ανέλαβε τα ηνία, έχει το βλέμμα στραμμένο στην ετοιμότητα των αρμόδιων αρχών για τις μεταναστευτικές πιέσεις που εκτιμάται ότι μπορεί να ενταθούν λόγω της κρίσιμης συγκυρίας στην Ευρώπη με πολλές αναδυόμενες προκλήσεις και εντάσεις γεωπολιτικής φύσης. Πρόκειται για μία «πολυπαραγοντική εξίσωση», όπως είπε ο ίδιος αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο. Επιπλέον, το Υπουργείο εμπλέκεται και στην κρίσιμη διαδικασία των συμφωνιών με άλλα κράτη για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.