Μενού
mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μπορεί στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές ο Πρωθυπουργός να εστιάζει την προσοχή του στις προκλήσεις της Ευρώπης την επόμενη ημέρα και την καταλληλότερη πολιτική δύναμη για να διαπραγματευτεί προς όφελος των Ελλήνων, αλλά έχοντας προσδώσει στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης δεν αφήνει στιγμή στο περιθώριο και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Πόσο δε μάλλον από τη στιγμή που η αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, και τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσοσκι, εντάχθηκαν από την αντιπολίτευση στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τα πολλαπλά μηνύματα Μητσοτάκη για τη Βόρεια Μακεδονία

Με το ζήτημα να αποτελεί πλέον μία μεταβλητή που ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο και πώς θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές και δη εκείνους που ζουν στη Μακεδονία και έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε τις τελευταίες μέρες αφενός να προειδοποιήσει αυστηρά τη Βόρεια Μακεδονία ότι ο δρόμος της προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα και θα μείνει κλειστός εφόσον η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αφετέρου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κύρωση των 3 μνημονίων συνεργασίας εάν η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν συμμορφωθεί πλήρως με τα συμφωνηθέντα και δεν αποδειχτεί συνεπείς με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αλλά επιμείνει στην καταπάτηση του erga omnes (ένα όνομα έναντι όλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας).

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός κινείται σε δύο ακόμα άξονες. Υπενθυμίζει τις ενστάσεις που είχαν εκφράσει η ΝΔ και εκείνος προσωπικά ως αξιωματική αντιπολίτευση το 2019 για τις πτυχές της συμφωνίας, ενώ με στόχο να αναδείξει την εντιμότητά του απέναντι στους πολίτες επισημαίνει τις δηλώσεις του τότε ότι εφόσον η Συμφωνία ψηφιστεί θα πρέπει να τηρηθεί καθώς έχει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο και ότι η τροποποίησή της είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Υπενθυμίζω ότι το 2019 καταψηφίσαμε τη Συμφωνία, χωρίς ουδέποτε να πούμε πως θα την ακυρώσουμε. Πολύ απλά γιατί αυτό δεν γίνεται», τόνισε χθες στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Καρφώνει δε τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τις εξ αρχής αστοχίες στους όρους της, όσο και για τη σημερινή επιμονή του να επισπευστεί τώρα η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας ενώ το άλλο μέρος την παραβιάζει κατάφωρα και προκλητικά, γεγονός που όπως υπογραμμίζει θα αφαιρούσε από την Ελλάδα το τελευταίο διαπραγματευτικό της χαρτί, μιλώντας για στάση «στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού».

«Είναι απαράδεκτο ελληνικές δυνάμεις να εισηγούνται κάτι που δεν προτείνει, καν, η άλλη πλευρά! Γιατί δεν μπορεί η Αθήνα να προσφέρει κάτι το οποίο τα Σκόπια ήδη το προσβάλλουν δια της νέας Προέδρου της», ανέφερε στη συνέντευξή του.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ενεργοποίησαν από την πρώτη στιγμή όλα τα κανάλια επικοινωνίας με την ηγεσία της Ε.Ε, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση προς τη Βόρεια Μακεδονία. Επισημαίνει, δε, και το κύρος που έχει ο ίδιος για να σηκώνει το τηλέφωνο σε περίπτωση ανάγκης.

Και όσο η εμπρηστική τακτική της γείτονος συνεχίζεται τόσο θα αυξάνονται και οι ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, που θεωρούνται και ο ισχυρότερος μοχλός πίεσης. Αφού σύμφωνα με τους ειδικούς αίτημα της Ελλάδας για λύση ή αναστολή εφαρμογής της Συμφωνίας λόγω ουσιώδους παραβίασής της κατά το άρθρο 60 της Σύμβασης της Βιέννης για το δίκαιο των Συνθηκών θα απάλλασσε αυτομάτως τα Σκόπια από την υποχρέωση να χρησιμοποιούν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Ενώ με δεδομένο ότι από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών έπαψε εκείνη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, κατάργηση της Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα οδηγούσε σε επιστροφή της ονομασίας FYROM αλλά στην πραγματικότητα στο σκέτο «Μακεδονία».

Με αφορμή την κόντρα με τα Σκόπια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάλλει τόσο εναντίον των κομμάτων εκ δεξιών της ΝΔ για «πατριδοκαπηλία» όσο και στα αριστερά του και δη κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκισμό», αντιτάσσοντας τον «πατριωτισμό της ευθύνης» της ΝΔ ο οποίος όπως τονίζει διαρκώς «αποδεικνύεται στην πράξη».

Στη Λοριάν για τις φρεγάτες Belharra

Μία από αυτές τις πράξεις είναι και η απόκτηση των 3 υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra που δρομολόγησε η κυβέρνηση. Και σίγουρα θα προσδώσει πόντους στη ΝΔ προεκλογικά, η νέα επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις 6 Ιουνίου στα ναυπηγία στης Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας για να επιβλέψει την πορεία κατασκευής τους και κυρίως της πρώτης, η οποία σχεδιάζεται να παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τους πρώτους μήνες του 2025.

Ο ίδιος άλλωστε εξακολουθεί να δίνει έμφαση στις περιοδείες του στην αμυντική θωράκιση της χώρας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Έμφαση όμως δίνει και στην άμυνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα και τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού Iron Dome. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν και στη σημερινή του περιοδεία στη Θεσσαλονίκη και αύριο στη Δυτική Μακεδονία.

Παρέμβαση Μητσοτάκη στην ΕΕ για την ακρίβεια

Προτεραιότητα του Πρωθυπουργού πάντως παραμένει η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Εξ ού και σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα εστιάσει στα έργα πνοής που δρομολογούνται στην πόλη, με πλέον εμβληματικό το ΜΕΤΡΟ το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από το Νοέμβριο, ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2025 θα ολοκληρωθεί η επέκταση προς την Καλαμαριά και ταυτόχρονα σχεδιάζονται επεκτάσεις προς τις δυτικές συνοικίες.

Παράλληλα, διαρκής είναι η μάχη της κυβέρνησης με την ακρίβεια που παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών. Εκτός από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκοντας την ουσιαστική προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές που ανεβάζουν τις τιμές στο ράφι στην Ελλάδα, επιχειρεί να βάλει στο «παιχνίδι» και την ΕΕ.

Βάζει λοιπόν στο στόχαστρο τη διαφορετική τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών για τα ίδια προϊόντα στις χώρες της ΕΕ και με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προτείνει την υιοθέτηση ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των Γεωγραφικών Περιορισμών Εφοδιασμού (TSCs).

Πιο συγκεκριμένα προτείνει τον εμπλουτισμό του ενωσιακού δικαίου περί προστασίας του ανταγωνισμού ώστε οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού να αποκτήσουν νέα εργαλεία και εξουσίες για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων TSCs και την απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις προμηθευτών – λιανοπωλητών ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης των λιανοπωλητών και την εθνική αγορά που εξυπηρετούν και ιδίως την παρεμπόδιση του παράλληλου εμπορίου και των διασυνοριακών παθητικών πωλήσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA