Μενού
mitsotakis
Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Έχοντας αναγάγει πριν καν εκλεγεί σε κύριο «αντίπαλό» της τα προβλήματα της κοινωνίας, με τους πολίτες των πληττόμενων από τις φωτιές περιοχών σε απόγνωση και τις πύρινες γλώσσες να ξεπερνούν τα σχέδια πυρόσβεσης, τις ανθρώπινες αντοχές και σχεδόν κάθε μηχανισμό πολιτικής προστασίας, η κυβέρνηση σπεύδει πλέον να εξηγήσει δημοσίως το «εκρηκτικό μείγμα» που διαφοροποιεί τα υφιστάμενα πύρινα μέτωπα από εκείνα του παρελθόντος.

Τεκμηριώνοντας με δεδομένα την «πρωτοφανή κατάσταση» του φετινού καλοκαιριού, αποκρούει κατ’ ουσίαν την κριτική περί ανεπαρκούς προετοιμασίας και επιχειρησιακών σχεδίων. Όχι με στόχο να διεκδικήσει το «αλάθητο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ούτε κλείνοντας τα μάτια στην ανάγκη διαρκούς βελτίωσης, αλλά για να θέσει τη συζήτηση στη σωστή της βάση και να αποφευχθεί ο μηδενισμός των σημαντικών βημάτων που έγιναν στην πολιτική προστασία την τελευταία 4ετία.

Εξ ού και προγραμματίστηκε χθες η έκτακτη συνέντευξη τύπου του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με την παράθεση στοιχείων που καταδεικνύουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κλιματική κρίση υπερβαίνοντας τις δυνάμεις πυρόσβεσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες/πολιτείες με ακόμα πιο προηγμένα συστήματα όπως η Χαβάη (Μάουι) και ο Καναδάς.

 

«Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας επικαλούμενος τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών.

Κατάσταση συναγερμού επιπέδου 5

Τα τεκμήρια στα οποία εστιάζει το κυβερνητικό επιτελείο πέραν των 355 πυρκαγιών μέσα σε 5 ημέρες με τις 209 μόνο το τελευταίο 48ωρο, είναι οι 7 φορές που πολλές και μεγάλες περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 5, έναντι του μέσου όρου των 2 ημερών τα προηγούμενα έτη και το πολύ τεσσάρων σπανίως. Το επίπεδο 5 σύμφωνα με τους ειδικούς μεταφράζεται σε άμεσα ακραία συμπεριφορά της φωτιάς από τη στιγμή έναρξή της και αδυναμία άμεσου ελέγχου της εφόσον δεν τροποποιηθούν οι συνθήκες. Το, δε, «7» συνιστά διπλάσιες φορές από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012.

Δασολόγοι, μετεωρολόγοι και πυροσβέστες, επισήμαναν ταυτόχρονα τον συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και θυελλωδών ανέμων που συνέβαλλαν στην εξαιρετική δριμύτητα των πυρκαγιών, καθώς και στις συνθήκες απόλυτης ευφλεκτότητας που είχαν ήδη δημιουργηθεί λόγων του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας.

Προς επιβεβαίωση, δε, του ισχυρισμού πως «κάποιες πυρκαγιές ότι και αν κάνουμε μπορεί να ξεφύγουν», από τη «φαρέτρα» της κυβέρνησης βγήκε και βίντεο που καταδεικνύει την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά στην Πάρνηθα όταν παρά τις αλλεπάλληλες ρίψεις νερού από αέρος έκανε μέσα σε 10 μόλις λεπτά κηλίδωση και πέρασε τη χαράδρα μεταφερόμενη στον απέναντι λόφο της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, ενώ σε αντίστοιχο χρόνο «έτρεξε» μέχρι την κορυφή του βουνού πάνω από το καζίνο.

Με παράδειγμα επίσης την Πάρνηθα κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν τη μέγιστη δυνατή απόκριση 4 - 5 λεπτών των εναέριων μέσων στην πρώτη εστία της περιοχής, η οποία όμως λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής δεν απέφερε καρπούς.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως τόνιζαν πως αυτά και μία σειρά άλλων στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, συν την ενίσχυση της Πυροσβεστικής σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα από το 2019 μέχρι σήμερα, της σημαντικής αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας, της αύξησης των διαθέσιμων εναέριων μέσων και της εφαρμογής του 112, δεν υποκρύπτουν καμία πρόθεση να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για τυχόν αδυναμίες του συστήματος.

«Είναι προφανές όμως ότι παρά τη συστηματική και σοβαρή ενίσχυση, παρά τις προσπάθειες για αναβάθμιση, πρόληψη και προστασία το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που όλοι θα θέλαμε»», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Και αποτυπώνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για διορθωτικές κινήσεις και αναθεώρηση σχεδίων, πρόσθεσε: «Με απόλυτη αίσθηση ευθύνης και επίγνωσης της κατάστασης που ζούμε θέλω να πω ότι έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα ακόμη για να μπορεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις που μη γελιόμαστε, θα συνεχίσουν λόγω της κλιματικής κρίσης να δοκιμάζουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλο τον πλανήτη». «Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, προφανώς πρέπει να γίνουν και άλλα», ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον ALPHA.

 

Αμφότεροι πάντως απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ανεπάρκειας, κατάρρευσης του επιτελικού κράτους και γενικευμένου κλίματος ανασφάλειας των πολιτών, πέρασαν στην αντεπίθεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρέωσε στην αντιπολίτευση και δη την αξιωματική «εργαλειοποίηση» των κρίσεων που δοκιμάζουν τη χώρα αντί για την κατάθεση παραγωγικών προτάσεων, ενώ ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κάλεσε την αντιπολίτευση να μη μετατρέπει την πολιτική προστασία σε «αρένα για πολιτική αντιπαράθεση».

«Ζούμε έναν ιδιότυπο "πόλεμο" και πρέπει να μην εφησυχάζουμε. Προφανώς και πρέπει να γίνει απολογισμός. Προφανώς και θα αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν και θα γίνει αυτοκριτική. Πρώτον να μη μηδενίζουμε, να στηρίξουμε την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.

Σε αυτή τη φάση προέχει η προστασία ανθρώπινων ζωών, περιουσιών, περιβάλλοντος και κρίσιμων υποδομών. Είναι σαφές όμως ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δίνουν «ραντεβού» στη Βουλή και την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που θα διεξαχθεί πριν από τη ΔΕΘ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.