Μενού
Ο Ηλίας Κυριαζής
Facebook
  • Α-
  • Α+

Ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους κομίστες της ελληνικής σκηνής, ο Ηλίας Κυριαζής, έκανε μία ανάρτηση στο facebook στην οποία κατήγγειλε ότι στο Comic Con της Κύπρου χορηγός επικοινωνίας ήταν το gameworld.gr, ένα από τα παλαιότερα site της Ελλάδας που σχετίζεται με το gaming. Το συγκεκριμένο site το τρέχει ο youtuber και δημοσιογράφος Μάνος Γρυπάρης.

Γιατί έγινε αυτή η καταγγελία;

Ο Γρυπάρης έχει προσωπικό λογαριασμό στο YouTube στο οποίο υπάρχει σειρά βίντεο πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Ο Ηλίας Κυριαζής έκανε call out το Cyprus Comic Con καλώντας το να πάρει θέση σχετικά με το περιεχόμενο του εν λόγω δημοσιογράφου κατηγορώντας τον για ρατσισμό και ομοφοβία, και με στόχο να τον αποκλείσει από το Cyprus Comic Con. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει η (καθυστερημένη) ανακοίνωση με την οποία το Comic Con απέσυρε ουσιαστικά τη συνεργασία του με το gameworld με μία λιτή και όχι ακριβώς σαφή αιτιολόγηση.

comiv con

Από την πρώτη στιγμή βέβαια ο Μάνος Γρυπάρης είχε περάσει στην αντεπίθεση. Με κείμενο στο site του κατηγορούσε τον Ηλία Κυριαζή ότι μεταξύ πολλών άλλων είναι και υποστηρικτής της παιδοφιλίας, όπως τoν χαρακτήρισε. 

Τα αρχικά επιχειρήματα που στήριζαν τον βαρύτατο αυτόν ισχυρισμό ήταν παντελώς γελοία και αστήριχτα («υποστηρικτής της παιδοφιλίας», επειδή κατήγγειλε εκείνον που την καταγγέλλει). Λίγο αργότερα όμως συμπληρώθηκε και από ένα πραγματικό τεκμήριο.

Το απαράδεκτο προ εικοσαετίας σκίτσο

Στη δημοσιότητα βγήκε ένα σκίτσο που δημιουργήθηκε από τον Ηλία Κυριαζή και ερχόταν από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Το συγκεκριμένο σκίτσο δημιουργήθηκε πράγματι από τον Ηλία Κυριαζή το 2004 και έκτοτε έχει αποκηρυχθεί πολλές φορές και από τον ίδιο, πολύ πριν ξεκινήσει η διαμάχη με τον Γρυπάρη.

Πάντως, όσο απαράδεκτο και αν είναι το συγκεκριμένο σκίτσο (πράγμα που δέχεται και ο δημιουργός του), είναι σημαντικό να μπαίνει το κάθε πράγμα στο πολιτισμικό του περικείμενο και στην εποχή που δημιουργήθηκε. Mία εποχή κατά την οποία πολλοί δημιουργοί έπαιζαν με τα όρια της σάτιρας προσπαθώντας ενδεχομένως να πετύχουν το σοκ για το σοκ. 

Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τον Γιοντορόφσκι και την ελίτ διανόηση. Αρκεί κανείς να θυμηθεί τους Ημισκούμπρια ή ακόμα και τα ανέκδοτα για τη μικρή Αννούλα που είχαν φτάσει τα όρια του cult μύθου τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

Εξάλλου, αν το 2004 τα όρια της σάτιρας ήταν εν μέρει θολά και κρυμμένα πίσω από ανοησίες περί «μη ορίων», το 2023 τα πράγματα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα. Αν αυτό το σκίτσο είχε γίνει τώρα, δεν θα υπήρχε προφανώς καμία απολύτως δικαιολογία.

Ας πάρουμε όμως και το άλλο σενάριο. Ακόμα και έτσι να είχε γίνει, ακόμα δηλαδή και αν το συγκεκριμένο σκίτσο είχε δημιουργηθεί τώρα, το ζήτημα για το αν είναι απαράδεκτο ή όχι αφορά μία αισθητική τάξη πραγμάτων. 

Αν το έκανε, λοιπόν, τώρα ο σκιτσογράφος θα ήταν ένας κάφρος που αναζητεί το σοκ της κοινωνίας παίζοντας με τα όρια της και αστειευόμενος με κάτι τερατώδες. Αυτό θα έδειχνε πολλά για το ποιον του. Και πάλι όμως δεν θα τον καθιστούσε «υποστηρικτή της παιδοφιλίας» πολλώ δε μάλλον «παιδόφιλο». 

Το να χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος ως «παιδόφιλος» λόγω ενός «κάφρικου» σκίτσου της νιότης του είναι -εκτός από άθλιο ηθικά- κάτι καθαρά μηνύσιμο. Αποτελεί επίσης και έναν κλασικό τακτικισμό της alt-right που βλέπουμε να γιγαντώνεται και να εξελίσσεται σε εμμονή με τη «δικαιωματική παιδοφιλία». Συνήθως συνδέεται και με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η εμμονή της alt-right

Το είδαμε πολύ πρόσφατα και στα μέρη μας με τα fake news σχετικά με τη δήθεν πορνογραφική ομοφυλόφιλη ταινία που έπαιξε μία δασκάλα στην τάξη. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μία κανονική πολυβραβευμένη ταινία ενηλικίωσης που δεν είχε καν σχέση με την ομοφυλοφιλία. Ο ίδιος ο Γρυπάρης είχε πάρει μέρος στην σταυροφορία.

Το είδαμε επίσης στις εμμονές των τραμπικών για ύπαρξη διεθνούς συνωμοσίας παιδοφίλων, ακόμα και στην αυστηροποίηση εκ μέρους του Όρμπαν των ποινών για την παιδοφιλία η οποία όμως τελικά λειτούργησε ως συσπείρωση του συντηρητικού κοινού του και ως μία προσπάθεια περαιτέρω περιορισμού των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ουγγαρία.

Μετά από όλα αυτά ο ίδιος ο σκιτσογράφος δέχεται μία πρωτοφανή επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα. Πρόκειται για ακόμα ένα δείγμα της προσπάθειας που κάνει η ακροδεξιά να ανακαταλάβει τον ψηφιακό χώρο και να τρομάξει οποιονδήποτε τολμήσει στο μέλλον να κάνει αυτό που έκανε ο Κυριαζής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.