Μενού
Κασσελάκης ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με μια βαριά ατζέντα προσέρχεται στο τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκης ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να θέσει στον πρωθυπουργό τόσο τα ζητήματα του κομματικού κράτους και του νομοσχεδίου που αφορά τον ΑΣΕΠ όσο και τις υποκλοπές που έχει ψηλά στην αντιπολιτευτική του τακτική. Μάλιστα πρόσωπα από το περιβάλλον του έλεγαν με νόημα τη φράση «η ευθύνη σταματά εδώ», που αποδίδεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν. Στη λογική ότι ο ηγέτης είναι εκείνος που έχει την κύρια ευθύνη αναμένεται να τοποθετηθεί απέναντι στον Πρωθυπουργό.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη η τραγωδία των Τεμπών είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευθύνης του ηγέτη. Συνομιλητές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν χαρακτηριστικά πως όταν ο κ.Κασσελάκης μίλησε για ανθρώπινο παράγοντα εννοούσε όλη την αλυσίδα των κυβερνητικών επιλογών και των προσώπων που είχαν ευθύνες. 

Πάντως, σύμφωνα  με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζει ταυτοτικό το θέμα των υποκλοπών, θα επιμείνει στα ζητήματα διαφάνειας. Άλλωστε με την επίσκεψη του στον Άρειο Πάγο και στον ΑΣΕΠ φαίνεται ξεκάθαρα η στόχευση του. Άλλωστε είναι δηλωτικές των προθέσεων του οι αναφορές  στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την πρόταση μας την υιοθετούν και από τον ΑΣΕΠ είπε ενώ για τις υποκλοπές έδειξε τις διαθέσεις του για μάχη μέχρι εσχάτων. Μάλιστα για τον νέο νόμο Κεραμέως που αφορά στον διορισμό των διοικήσεων δημοσίων οργανισμών είναι χαρακτηριστική η φράση συνεργάτη του κ.Κασσελάκη που σχολίαζε πως είναι ντροπή για τον Έλληνα πολίτη. Η ηγεσία του  ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί για εργαλειοποίηση των Ανεξάρτητων αρχών την κυβέρνηση με στόχο το προσωπικό όφελος και τη συγκάλυψη υποθέσεων. 

Να πέσουν οι τόνοι – Σε «αναμμένα κάρβουνα» στελέχη

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να επιδεικνύει πυγμή ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μια ισχυρή αντιπολίτευση με δυνατή φωνή απέναντι στην κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχει και η επιδίωξη της αλλαγής πλεύσης μακριά από τις εσωκομματικές κόντρες. Η αποδοχή που έχει στους βουλευτές και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακόμη τόσο ένθερμη ώστε να φαίνεται πως έχει τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος. Άλλωστε η κοινή συνεδρίαση κομματικών και βουλευτών, στη σκιά των τεσσάρων διαγραφών, δε θα μπορούσε να μην περιείχε και αυστηρή κριτική.

Ο Ευκλείδης Τσακαλωτος πήρε τον λόγο και με αφορμή τα λεγόμενα Κασσελάκη περί ενότητας και ρηγμάτων στην Κουμουνδουρου που πρέπει να γίνουν ρήγματα κυβερνητικά έθεσε στη συνεδρίαση το θέμα των διαγραφών. Ο πρώην υπουργός επέμεινε στο ότι το ζήτημα είναι κομβικό για την ενότητα του κόμματος. Στις αιτιάσεις Τσακαλωτου δεν απάντησε κανείς από τα ηγετικά στελέχη διότι το μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν είναι αυτό της ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου τόσο η ίδια όσο και τα στελέχη που τη στηρίζουν αποφάσισαν να μη μιλήσουν στη συνεδρίαση κρατώντας χαμηλά την μπάλα. Πάντως, όλοι ετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών, την Κεντρική Επιτροπή. Μόλις δέκα ημέρες έχουν μείνει για την πιο κρίσιμη συνεδρίαση και όλες  οι τάσεις όπως και η ηγετική ομάδα ετοιμάζουν τα όπλα τους. Η ενότητα του κόμματος κρέμεται από μια κλωστή. Το σενάριο αποχώρησης της «ομπρέλας» παραμένει στο τραπέζι με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.