Ανακατεύοντας την «τράπουλα» περισσότερο από κάθε άλλη φορά συνολικά σε 10 Υπουργεία, κάνοντας αλλαγές στην κορυφή 5 εξ αυτών (με τρία δυναμικά come back, μία μετακίνηση, μια αναβάθμιση και την έξοδο 4 κορυφαίων Υπουργών), επιφέροντας αλλαγές σε 10 υφυπουργούς και με την προσθήκη ενός παλαιού και πολύ στενού συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου προς ενίσχυση του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε με τον χθεσινό ανασχηματισμό ένα δυναμικό restart της κυβέρνησης.
Τι σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός
Στόχος να εκπέμψει ένα διττό ηχηρό μήνυμα. Αφενός ότι έχει την ειλικρινή βούληση για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Αφετέρου ότι ανέγνωσε σωστά το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών «σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα» και επέλεξε τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα για να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα, ώστε να επιταχύνει την υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί και να κριθεί εν συνόλω στο τέλος της τετραετίας.
Τα τηλέφωνα είχαν ξεκινήσει από το πρωί και κατόπιν ανακοινώθηκε η αναβολή του προγραμματισμένου Υπουργικού Συμβουλίου με την παλαιά σύνθεση. Ο κύβος είχε ριφθεί από το ίδιο βράδυ της πύρρειου νίκης της ΝΔ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Και αφού ο Πρωθυπουργός έπαιξε λίγο καθυστερήσεις για να σταθμίσει καλύτερα τα δεδομένα και να συνθέσει το «παζλ» που ο ίδιος έκρινε καλύτερο, δεν υπήρχε πλέον λόγος για άλλη αναβολή.
Άπαντες σε κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ καθόντουσαν σε αναμμένα κάρβουνα. Και μία ώρα επιπλέον καθυστέρησης των επίσημων ανακοινώσεων μόνο στα κατεβασμένα μολύβια θα συνέβαλε, σε μια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να πατήσει το γκάζι με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.
Ανασχηματισμός: Η εντολή που θα δώσει ο Μητσοτάκης σήμερα
Αυτή είναι και η εντολή που θα δώσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει με τη νέα του σύνθεση στις 10:00 το πρωί. Το σήμα κατατεθέν του θα είναι η «αποτελεσματικότητα» σε συνδυασμό πάντα με τη συμπεριφορά. «Σεμνά και ταπεινά» θα είναι το «μότο» του προς τα νέα στελέχη της κυβέρνησης, διαμηνύοντας ότι φαινόμενα αλαζονείας δεν θα γίνουν ανεκτά. Και τονίζοντας ότι άπαντες πρέπει να είναι γειωμένοι στην κοινωνία και να σκύβουν καθημερινά πάνω από τα μείζονα προβλήματα των πολιτών, αναζητώντας όλα τα διαθέσιμα «όπλα» για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι 5 νέοι Υπουργοί και 11 Υφυπουργοί που προσήλθαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία τους εστίασαν στην αποτελεσματικότητα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να εργαστούν εντατικά και σκληρά για να βελτιώσουν τη ζωή των Ελλήνων, ιεραρχώντας ήδη τις προτεραιότητές τους. Στο «λίγα λόγια, πολλή δουλειά», συνοψίζονται οι δηλώσεις τους.
Ανασχηματισμός: Οι προτεραιότητες για την επόμενη μέρα
Ακρίβεια, αγρότες και περιφέρεια και αποτελεσματικότερο κράτος με κοινό στόχο την καλύτερη καθημερινότητα, είναι εξάλλου οι προτεραιότητες που σηματοδοτούν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι επιλογές ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος του Πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβαν δύο βουλευτές από τη Θεσσαλία (Κ. Τσιάρας - Χ. Κέλλας), ώστε μαζί με τις τροποποιήσεις που θέλει να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ε.Ε, να αντικατοπτριστεί και η έμφαση που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην αποκατάσταση των πληγών της Θεσσαλίας η οποία ακόμα παλεύει να στηθεί στα πόδια της μετά τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel.
Η εμπιστοσύνη στην Κ.Ο της ΝΔ
Παράλληλα, οι επιλογές του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Καβάλας) στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και του Κώστα Γκιουλέκα (Α’ Θεσσαλονίκης) είναι σαφές πως πέραν του επιχειρησιακού στοιχείου και των ικανοτήτων τους στοχεύει και στην ενίσχυση της φωνής της κυβέρνησης στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η ΝΔ πιέστηκε στις ευρωεκλογές από μικρότερα κόμματα στα δεξιά της.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον χθεσινό ανασχηματισμό θέλησε ως φαίνεται να καταδείξει και την εμπιστοσύνη που έχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Αφού αξιοποίησε για πρώτη φορά μόνο γαλάζια στελέχη που δίνουν καθημερινά τις μάχες εντός της Βουλής και «ίδρωσαν τη φανέλα» προεκλογικά στις περιφέρειες υπερασπιζόμενοι το κυβερνητικό έργο, αποφεύγοντας όπως έχει κάνει στο παρελθόν τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που έμειναν με την πίκρα, προσδοκώντας ότι θα ανταμειφθούν για τις δύσκολες αποστολές που ανέλαβαν σε εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές για παράδειγμα ή ως εισηγητές σε νομοσχέδια «φωτιά». Ουδείς πάντως πλην του Σταύρου Κελέτση δεν το εξέφρασε, τουλάχιστον δημοσίως.
Αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείου του Μαξίμου
Στο μεταξύ, η μετακόμιση του μέχρι πρότινος Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα στο ευρωκοινοβούλιο οδηγεί και σε επικείμενες αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο έως τώρα αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού, Χρήστος Ζωγράφος, αναβαθμίζεται σε Διευθυντή. Ο έταιρος αναπληρωτής Γιώργος Ευθυμίου, αναλαμβάνει χρέη διευθυντή Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων με γενικό συντονιστικό ρόλο, ενώ ρόλο συμβούλου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο έως σήμερα διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου», Πάνος Αμυράς.
Από την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τα 4 Υπουργεία που άλλαξαν ηγεσία σε επίπεδο κορυφής, κάνοντας την αρχή από το Υπουργείο Εσωτερικών, για να δει από κοντά το παλιό του γραφείο, όπως είπε σε πηγαδάκια με τους κυβερνητικούς συντάκτες χθες μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.
Οι αλλαγές που επέφερε ο ανασχηματισμός
Οι 3 νέοι Υπουργοί που επέστρεψαν
- Ανάπτυξης - Τάκης Θεοδωρικάκος
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Κώστας Τσιάρας
- Μετανάστευσης και Ασύλου - Νίκος Παναγιωτόπουλος
Η μετακίνηση και η αναβάθμιση Υπουργού
- Εργασίας - Νίκη Κεραμέως (από Υπουργός Εσωτερικών)
- Εσωτερικών - Θεόδωρος Λιβάνιος (από Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών)
Οι 4 υπουργοί που βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης
- Κώστας Σκρέκας - πρώην Υπουργός Ανάπτυξης
- Λευτέρης Αυγενάκης - πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
- Δημήτρης Καιρίδης - πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
- Δόμνα Μιχαηλίδου - πρώην Υπουργός Εργασίας
Οι 11 νέοι Υφυπουργοί – οι 7 πρώτη φορά
- Γιώργος Μυλωνάκης - Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ
- Χρίστος Δήμας - Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- Βασίλης Σπανάκης - Εσωτερικών
- Κώστας Γκιουλέκας - Μακεδονίας - Θράκης
- Κώστας Καραγκούνης - Εργασίας
- Βασίλης Οικονόμου - Υποδομών και Μεταφορών
- Ζωή Ράπτη - Ανάπτυξης
- Ιάσων Φωτήλας - Πολιτισμού
- Κατερίνα Παπακώστα - Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής
- Χρήστος Κέλλας - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Στέφανος Γκίκας - Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Οι 7 Υφυπουργοί που βγήκαν εκτός
- Χάρης Θεοχάρης - πρώην Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- Στάθης Κωνσταντινίδης - πρώην Μακεδονίας – Θράκης
- Χριστίνα Αλεξοπούλου - πρώην Υποδομών και Μεταφορών
- Μάξιμος Σενετάκης - πρώην Ανάπτυξης
- Μαρία Κεφάλα - πρώην Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
- Σταύρος Κελέτσης - πρώην Αγροτικής Ανάπτυξης
- Γιάννης Παππάς - πρώην Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.