Μενού
mitsotakis vouli.jpg
Απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για τους αγρότες στη Θεσσαλία. | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το παρών στη Βουλή και μιλά στην Ώρα του Πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στο «καυτό» μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία της χώρας, πάει καλά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024. Θα δοθούν δηλαδή 82 εκατομμύρια ευρώ ακόμα», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα γίνει πρόσθετη έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ της τάξης του 10% για τους μήνες από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, κατά τους οποίους είναι υψηλή η κατανάλωση.

Τα νέα μέτρα για τους αγρότες

  • επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024
  • μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%
  • ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ
  • νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται σε 150 + 82 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά τα 5 μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών:

  1. Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  2. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  3. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  4. Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
  5. Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων πολιτών, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Είχε προηγηθεί επίκαιρη ερώτηση από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, για τους αγρότες.

Ο τελευταίος, μάλιστα, έκανε λόγο για «κραυγή αγωνίας από τους αγρότες».

«Φαίνεται ότι όταν η αντιπολίτευση πιέζει και οι πολίτες κινητοποιούνται, η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, μεταξύ άλλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε αρχικά στον Αλέξη Χαρίτση: «Θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση. Μια διόρθωση σε όσα είπε ο Αλέξης Χαρίτσης. Δε σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησή σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τις συνέπειες για τους αγρότες. Είναι, άλλωστε η τρίτη φορά που βρίσκομαι εδώ για να μιλήσουμε για τέτοια θέματα, σχετικά με τις φυσικές καταστροφές».

Μητσοτάκης: «Τριπλή συγκυρία στη Θεσσαλία»

«Η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί πόρους, χρόνο και συνέπεια. Οι πλημμύρες του Ντάνιελ και του Ιανού και οι πυρκαγιές αποτέλεσαν τριπλή συγκυρία σε μια εποχή που η χώρα έβγαινε από τις μάχες με τις μεγάλες φωτιές», είπε στη συνέχεια.

«Η κατάσταση είναι απολύτως πρωτόγνωρη. Η πλημμύρα της Θεσσαλίας, ως προς τον όγκο νερού, ήταν μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Δύο είναι οι προτεραιότητες: Να στηρίξουμε τους Θεσσαλούς για να χτίσουν ξανά τη ζωή τους και να ανακατασκευάσουμε με σύγχρονο τρόπο ό,τι κατέστρεψε η ορμή του νερού. Αυτό θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ. Σήμερα, πάνω από 1 δις είναι οι πρώτοι πόροι που έχουν εκταμιευτεί. Η μόνιμη αποκατάσταση προϋποθέτει δουλειά και προετοιμασία, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη».

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.