Μενού
mitsotakis synodos.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες δίνουν το παρών οι Ευρωπαίοι ηγέτες και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η υποστήριξη στην Ουκρανία, οι «μεταναστευτικές προκλήσεις» και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε για τη Μέση Ανατολή:

  • «Πρώτον, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα πάντα σύμφωνα με το Διεθνές και το ανθρωπιστικό Δίκαιο. Δέχτηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του.
  • Δεύτερον, αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση, η οποία σήμερα έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Και γι’ αυτό και θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει και μία ανθρωπιστική παύση έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευτούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης. Και να μπορέσουμε ένα προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.
  • Τρίτο σημείο: Υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή.
  • Τέταρτο σημείο: Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο τελικά μία πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Μητσοτάκης: Επαφή με τον Αμπάς

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα έχω σήμερα το απόγευμα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αμπάς (σ.σ. Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής) και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, είπε: «Εκτός από τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, θα μας απασχολήσει στην αρχή της συνεδρίασής μας και αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ – του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με αποκρυσταλλωμένες τις θέσεις της, οι οποίες συντονίζονται απόλυτα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

mitsotakis 2.jpg
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. | ΑΠΕ/EPA/OLIVIER MATTHYS

«Είμαστε απολύτως θετικοί στο να εκταμιευτούν 50 δις για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα ζητούμε μετ’ επιτάσεως να αυξηθούν οι πόροι για τη μετανάστευση. Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. | ΑΠΕ/ EPA/ OLIVIER MATTHYS

Μητσοτάκης για πόρους

«Αλλά ταυτόχρονα να αυξηθούν και οι πόροι για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. η Ελλάδα δοκιμάστηκε από φυσικές καταστροφές φέτος το καλοκαίρι και είναι απολύτως σαφές ότι η Ε.Ε. δεν έχει διαθέσει επαρκείς πόρους για να στηρίξει τις χώρες οι οποίες πλήττονται από την κλιματική κρίση. Και γι’ αυτό θα χρειαστεί μία ενίσχυση του προϋπολογισμού για να χρηματοδοτηθεί αυτό το Ταμείο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Για τη Συνεδρίαση των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Τέλος θέλω να κάνω μια ειδική μνεία στη συνεδρίαση των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιών η οποία έλαβε χώρα στην Ελλάδα χθες. Είχα την ευκαιρία να τους παρουσιάσω την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια».

«Να μιλήσω για την επενδυτική βαθμίδα την οποία κατακτήσαμε και για το γεγονός ότι από όλους αναγνωρίζεται αυτή η τεράστια προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από τα δύσκολα χρόνια και να γίνει πια πρωταθλητής στην Ε.Ε»., συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης: «Μας δίνει δύναμη»

Επίσης ο πρωθυπουργός είπε: «Η προσπάθεια αυτή δεν είναι προσπάθεια μίας κυβέρνησης μόνο. Είναι μια προσπάθεια συνολική του ελληνικού λαού, έτσι χαιρετίστηκε και από την κυρία Λαγκάρντ. Και αυτό μας δίνει δύναμη να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να συγκλίνουμε ακόμα πιο γρήγορα με την Ε.Ε., να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, έτσι ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.