Στο πρώτο τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 το πρωί στρέφονται τα βλέμματα. Καθώς παρότι πρόκειται για θεσμική συνάντηση η οποία εκκρεμούσε από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απηύθυνε την πρόσκληση, τόσο από το κλίμα που θα αποτυπωθεί μπροστά στο φακό όσο και από το περιεχόμενο της συζήτησης πίσω από τις κλειστές πόρτες το γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, θα καταστεί δυνατό να εξαχθούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα ως προς το πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία συνάντηση γνωριμίας. Αυτή όμως θα δώσει την ευκαιρία για την εκπομπή εκατέρωθεν μηνυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει στον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την ανάγκη η πολιτική αντιπαράθεση να διεξάγεται με όρους πολιτικού πολιτισμού και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, μακριά από τον λεγόμενο «πολακισμό», την τοξικότητα και τα fake news του παρελθόντος για τα οποία η Νέα Δημοκρατία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Κουμουνδούρου.
Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη εξάλλου στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, συνιστά μία πολύ καλή ευκαιρία γι’ αυτή τη συζήτηση, αφού κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι κατέφυγε στη γνωστή καταστροφολογια με την οποία πορεύτηκε τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ηττήθηκε στην κάλπη.
«Ανοιχτοί σε δημιουργικές, ρεαλιστικές και μελετημένες προτάσεις»
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι ανοιχτοί σε δημιουργικές, ρεαλιστικές και μελετημένες προτάσεις, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών που αποτελεί σταθερή προτεραιότητα του κυβερνητικού επιτελείου. Στο επίκεντρο είναι βέβαιο ότι θα τεθούν και οι εκρηκτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Αφενός με φόντο τις προσπάθειες αποτροπής διάχυσης της πολεμικής σύγκρουσης και τις συζητήσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και ευρωπαίους εταίρους της για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, αφετέρου στη σκιά των επικρίσεων του κ. Κασσελάκη για τις κινήσεις της κυβέρνησης στον διεθνή διπλωματικό μαραθώνιο για το Μεσανατολικό.
Ο κ. Κασσελάκης από την πλευρά του φέρεται αποφασισμένος να θέσει επί τάπητος (μεταξύ άλλων) το ζήτημα των υποκλοπών μετά και τη χθεσινή του συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το δυστύχημα των Τεμπών στον απόηχο της συζήτησης που είχε με συγγενείς των θυμάτων, τις ανάγκες των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.
Το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης πάντως έχει αρχίσει ήδη να ανεβαίνει, αυξάνοντας το ενδιαφέρον και του σημερινού «ραντεβού» των δύο ανδρών. Ανεξαρτήτως του τι θα ειπωθεί κατ’ ιδίαν, δημοσίως ξεκινά ένα άκρως ενδιαφέρον μπρα ντε φερ σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αιχμή το αιχμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο τρόπο επιλογής των διοικήσεων στους φορείς του Δημοσίου.
Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει επ αυτού στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ οι ρυθμίσεις του βρέθηκαν ήδη χθες στο στόχαστρο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Έναντι της κυβερνητικής ρητορικής περί ρυθμίσεων που ενισχύουν την αξιοκρατία, διασφαλίζουν την απόδοση καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες και οδηγούν σε επιλογή επικεφαλής με καλύτερη γνώση του αντικειμένου τους, ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει το νομοσχέδιο ως μέσο διαιώνισης του άκρατου κομματισμού και της ευνοιοκρατίας στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Στη Βουλή για το ίδιο νομοσχέδιο θα μιλήσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώκει μία μονομαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και κάπως έτσι οι τοποθετήσεις και των τριών πολιτικών αρχηγών θα δώσουν μια πρόγευση για το επίπεδο της πολιτικής σύγκρουσης που θα επικρατήσει στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.