Μενού
6113469.jpg
  • Α-
  • Α+

Μία εισαγωγική τοποθέτηση έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Κατά τις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρόθεσή του είναι «να σας ακούσω όλους, εφόσον το επιθυμείτε, και να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις για τα ζητήματα που υποψιαζόμαστε ότι θα θίξετε».

«Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις» επεσήμανε και τόνισε η κυβέρνηση προσεγγίζει τη συνάντηση με «κλίμα καλής διάθεσης, όπως έχουμε αποδείξει όλο αυτό το διάστημα».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση του πως μπορεί να βρεθεί μία μέση λύση, η οποία να ικανοποιεί αιτήματα των αγροτών, αλλά και να σέβεται τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

agrotes mitsotakis.jpg

«Πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα λαμβάνει υπόψη τους δικούς σας δικαιολογημένος προβληματισμούς, αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός αφενός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα» είπε, ειδικότερα. 

Συμπληρώνοντας, σημείωσε πως είναι πολλοί οι κλάδοι που εκφράζουν προσδοκίες, «και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Εκ μέρους της επιτροπής ο κ. Ρίζος Μαρούδας σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μένουμε στα χωριά μας - που είναι και αυτό ένα ζητούμενο, γιατί η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό - και ταυτόχρονα μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο αγροτικός πληθυσμός, είπε ο ίδιος, και τόνισε πως σήμερα προσήλθαν στο τραπέζι των συνομιλιών για να βρεθούν λύσεις.

«Οπότε σήμερα, με αυτό το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Θα το δούμε και στη συζήτηση. Υπάρχει, πάντως, και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Αγρότες: Προσερχόμαστε με καλές προθέσεις

Πριν από τη συνάντηση, οι αγρότες είχαν ξεκαθαρίσει προς προσέχονται με καλές προθέσεις.

Το μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών από το Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, επεσήμανε, μέσω της ΕΡΤ, πως «αυτό που έχουμε να μεταφέρουμε στον πρωθυπουργό είναι ότι το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο για να μπορέσει να συνεχίσει ο αγρότης να είναι στο χωράφι και χρειάζονται άμεσα μέτρα».

«Από κει και πέρα, αυτό που επιζητούμε είναι τη συνεχή επικοινωνία με την παραγωγική βάση, ώστε να μεταφέρουμε πράγματα κατά τη διάρκεια του χρόνου στον πρωθυπουργό και στους γενικούς γραμματείς και στο υπουργείο, έτσι ώστε να διορθωθούν κακώς κείμενα τα οποία δεν είναι απαραίτητο ότι θέλουν χρήματα. Δηλαδή, μπορούμε να κάνουμε μια πλήρη αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής βάζοντας σωστές βάσεις, μεταφέροντας όμως πληροφορίες στην κυβέρνηση. Έχει απαξιωθεί πλήρως η επαφή μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και παραγωγικών φορέων» συμπλήρωσε.

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να δείξει στη συνάντηση πως η κυβέρνηση, κατανοώντας τα προβλήματα του κλάδου, «έξυσε» πράγματι τον «πάτο του βαρελιού» προκειμένου να ικανοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη λίστα των αιτημάτων τους.  

Απέναντι στην απειλή κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, κύριο αντίβαρο του κυβερνητικού επιτελείου είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου ένα 30% του συνολικού ποσού των 82 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί προκαταβολικά το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα των καλλιεργητών και το υπόλοιπο σε γενναίες δόσεις.

Δεύτερο «όπλο» στη «φαρέτρα» του πρωθυπουργού θα είναι μια επιπλέον ενίσχυση για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, πέραν της ανακοινωθείσας έκπτωσης 10% για το αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ και των εξαγγελθέντων προγραμμάτων με φωτοβολταϊκά για συνεταιριστικά σχήματα και μεμονωμένους αγρότες.

Ορισμένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει, τέλος, αναμένεται να έχουν ισχύ και για το 2025, όχι μόνο για φέτος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.