Από την πολύπαθη Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μία ομιλία αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ισραήλ, στην εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας καθώς και στις ενέργειες της κυβέρνησης για αποκατάσταση των πυρόπληκτων.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του προς το Ισραήλ, τονίζοντας το δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να αμυνθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο απέναντι στην τρομοκρατική Χαμάς, ενώ δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπεραμυνθεί τω συνόρων της ενόψει των επικείμενων προσφυγικών ροών.
Στο πλευρό του Ισραήλ
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Και βέβαια έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να δρομολογήσει την αυτοάμυνα του πάντα με σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο έτσι ώστε να μην επεκταθεί αυτοί οι άνθρωποι στην καταστροφή και σε άλλους αμάχους», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Εμείς, όμως, δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε κρίση μπορεί να είναι αφορμή για περισσότερες μεταναστευτικές ροές».
«Ούτε βήμα πίσω»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφορμήθηκε από την αναφορά στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση για να εφησυχάσει τους πολίτες για την ετοιμότητα της χώρας απέναντι στη μετανάστευση:
«Σας μεταφέρω και πάλι στον ακριτικό Έβρο την αδιαπραγμάτευτη βούληση μου να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της αυστηρής φύλαξης των συνόρων με όσα μέσα χρειάζονται. Είτε είναι ο φράχτης, είτε καινούργια μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είτε το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο ξέρω ότι 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο σε δύσκολες πολύ συχνά συνθήκες προστατεύουν τα σύνορά μας», δήλωσε και συνέχισε:
«Αποκτά ξεχωριστή σημασία αυτή η πολιτική της ενεργητικής αποτροπής και της φύλαξης των συνόρων, για την οποία θέλω να σας πω ότι έχουμε πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι η ενδεδειγμένη πολιτική και ότι καμία ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν μπορεί τελικά να έχει περιεχόμενο, εάν δεν στηρίζεται στην ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο πρωθυπουργός τονίζοντας τον αποφασιστικό ρόλο της Ελλάδας ως εστιακό σημείο αντιμετώπισης των εισροών.
Στο επίκεντρο η ανάπτυξη στον Έβρο
Μιλώντας για την λυγισμένη από τις πυρκαγιές περιοχή, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο Έβρος είναι στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη, έχοντας καταστεί ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος.
Αναφερόμενος στις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι φωτιές στον Έβρο, ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του σήμερα στην Παλαγία διαπίστωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα από το εξαιρετικούς δασικούς συνεταιρισμούς.
Πρόσθεσε επίσης πως η κυβέρνηση έδωσε έναν μεγάλο αγώνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατάφερε να διαθέσει 86 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης αποκλειστικά για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.
Κάλεσε σε ενότητα
«Θέλω να σας ζητήσω να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές, διαφωνίες πάντα μπορούν να υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις έριδες που προκύπτουν σε περιόδους εκλογών και πρόσθεσε:
«Πάμε να τελειώσουμε τη δουλειά, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή και το βράδυ της Κυριακής που μας έρχεται ο Χρήστος Μέτιος να συνεχίσει να είναι περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», είπε διακοινώνοντας την υποστήριξή του για τον υποψήφιο περιφερειάρχη της Νέας Δημοκρατίας.
«Ο Χρήστος και η ομάδα του έχουν δρομολογήσει τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό έργο το οποίο γίνεται ευρύτερα στην περιφέρεια, αλλά και ειδικά εδώ στον Έβρο» σημείωσε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.