Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο των μη κρατικών πανεπιστημίων, πήρε το λόγο για δεύτερη φορά μετά τις τοποθετήσεις του Σωκράτη Φάμελλου και του Νίκου Ανδρουλάκη και τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «η αναθεώρηση του άρθρου 16».
«Κινούμαστε στα όρια του Συντάγματος που είναι ζωντανό κείμενο το οποίο προσαρμόζεται και γι΄αυτό ακριβώς δεν μιλάμε για σύσταση αλλά εγκατάσταση παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων. Πρόθεσή μας είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16», τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε δέσμευση από την αντιπολίτευση, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για δακρύβρεχτο και φορτισμένο συναισθηματικά λόγο του κ. Φάμελλου και τόνισε ότι «αν μας κατακρίνετε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είμαστε υπερήφανοι γιατί δεν σπρώχνουμε παιδιά σε τμήματα πολύχρονης φοίτησης που εσείς δημιουργήσατε με τροπολογία και με φαντασίωση ότι προσφέρετε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση».
Κριτική Μητσοτάκη σε Φάμελλο
«Κοιτάξτε, κ. Φάμελλε, τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το πόθεν έσχες του, δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές και τα σχετικά όργανα της Βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές, που δεν νομίζω ότι έχει απασχολήσει πόθεν έσχες κανενός βουλευτή περισσότερο την Επιτροπή από ό,τι το δικό μου. Διότι αυτή ήταν η συνειδητή στρατηγική σας: να στοχοποιήσετε εμένα, τη σύζυγό μου, εδώ και επτά χρόνια. Επομένως, καλά ξεμπερδέματα τώρα για τα δικά σας προβλήματα.
Όμως, επειδή κάνατε μια αναφορά πάλι στα ζητήματα του κράτους δικαίου και στο «αυταρχικό πρόσωπο» το οποίο παρουσιάζει αυτή η κυβέρνηση, δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστες, και θα ήθελα επί τη ευκαιρία της δικής σας τοποθέτησης να απαντήσω, θυμίζοντας δύο δηλώσεις οι οποίες έγιναν τις τελευταίες μέρες για τα πεπραγμένα των δικών σας ημερών.
«Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί ένα “παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης”», υποστήριζε, προσέξτε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Από ποιον να στηθεί; Προφανώς από τον Πρωθυπουργό, κάτι θα ήξερε για το ζήτημα αυτό και ο κ. Παππάς, ο οποίος κουνάει το κεφάλι του από πίσω σας.
Ο κ. Κούλογλου σήμερα, εκλεγμένος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ: «το να μπουν μέσα στο κάδρο Πικραμμένος, Βενιζέλος, Σαμαράς, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ήταν πολιτική απόφαση και ήταν λάθος. Σίγουρα ήξερε ο Τσίπρας. Πιστεύω ότι ήταν μια λάθος πολιτική απόφαση».
Αναγκάζομαι, λοιπόν, να επανέλθω στα ζητήματα αυτά, για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και τόσο πολύ κόπτεσθε για τα θέματα κράτους δικαίου. Καλό είναι, λοιπόν, να τα θυμίζουμε και αυτά διότι δεν έχουμε, ξέρετε, εδώ πολύ ασθενή μνήμη. Και νομίζω ότι στο ζήτημα αυτό τουλάχιστον θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικοί.
Έρχομαι τώρα όμως στην ουσία της συζήτησης και στην επιχειρηματολογία η οποία αναπτύχθηκε από τον κ. Φάμελλο και από τον κ. Ανδρουλάκη. Θα απαντήσω πρώτα στον κ. Φάμελλο, ο οποίος μας είπε, με δακρύβρεχτο και φορτισμένο συναισθηματικά λόγο, ότι «το νομοσχέδιο στερεί το δικαίωμα στη γνώση».
Η βασική διαχωριστική γραμμή, όμως, κ. Φάμελε, είναι μεταξύ του να προσφέρεις δωρεάν παιδεία, ποιοτική δωρεάν παιδεία, και να δίνεις τη δυνατότητα σε κάποιον, ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο δεν επιλέγει αυτόν τον δρόμο, να αποκτήσει ένα πτυχίο καταβάλλοντας ένα τίμημα. Ποιος στερεί, λοιπόν, το δικαίωμα στη γνώση σε ποιον;
Αν μας κατακρίνετε για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, εμείς είμαστε πολύ υπερήφανοι, διότι δεν πρόκειται να «σπρώχνουμε» νέα παιδιά σε τμήματα τα οποία πρακτικά υπολειτουργούν. Τα οποία εσείς δημιουργήσατε ένα βράδυ πριν από τις εκλογές με εκπρόθεσμη τροπολογία, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα τμήματα αυτά καταδικάζουν ουσιαστικά τα νέα παιδιά σε μια πολύχρονη «φοίτηση», διότι κανείς τελικά δεν κατέληγε να αποφοιτεί από αυτά τα τμήματα, υποτίθεται με τη φαντασίωση ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρουμε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα νέα παιδιά της χώρας.
Λοιπόν, σε κανέναν δεν στερεί αυτό το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση. Όπως σήμερα πολλά νέα παιδιά επιλέγουν, κάποια γιατί δεν έχουν περάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο ή κάποια γιατί αυτή είναι η επιλογή τους, να σπουδάσουν στο εξωτερικό, πληρώνοντας δίδακτρα. Όπως άλλα παιδιά επιλέγουν σήμερα να φοιτήσουν στα κολέγια, τα οποία έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, πληρώνοντας και αυτά ένα τίμημα. Κάποια άλλα παιδιά μπορεί να σπουδάσουν και σε δημόσια ΙΕΚ χωρίς να πληρώσουν τίποτα».
Επίθεση σε Ανδρουλάκη
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας:
«Σας θυμίζω κ. Ανδρουλάκη ότι η κυρία Διαμαντοπούλου στηρίζει το νόμο αυτό και την πρωτοβουλία για την αλλαγή του Συντάγματος. Μας είπατε κ. Ανδρουλάκη ότι τα media διαστρεβλώνουν τις θέσεις σας, αλλά έχω μετρήσει 4 διαφορετικές θέσεις.Έχουμε ζαλιστεί από τις πιρουέτες που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραθέτοντας και τέσσερις ημερομηνίες σχετικά με το θέμα:
«Στις 20/12 δηλώσατε ότι δεν θα σταθείτε εμπόδιο αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημοσίων πανεπιστημίων, στις 12/2 προτείνατε το σκανδιναβικό μοντέλο που εμένα μού θυμίζει περισσότερο σκανδιναβικό σταυρόλεξο, στις 23 /2 είπατε ότι δεν θα ψηφίσετε το νομοσχέδιο δύο ημέρες πριν κατατεθεί και στις 26/2 για πρώτη φορά θυμηθήκατε το Σύνταγμα, είπε ο πρωθυπουργός.
«Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να εγκρίνει μία ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση. Μία πρωτοβουλία που ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Διαμορφώνει και το πλαίσιο να λειτουργήσουν επιτέλους στη χώρα μας μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.
Πρόκειται για μία επιλογή με διπλή κατεύθυνση και παράλληλους στόχους. Προσφέρει στους νέους μας περισσότερες επιλογές να σπουδάσουν στη χώρα μας. Φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη ως εκπαιδευτικό κέντρο στη Μεσόγειο. Η πατρίδα μας κερδίζει έναν μοχλό συνολικής προόδου. Μία ανάγκη που έρχεται από το βαθύ παρελθόν.
Μητσοτάκης: «Ενίσχυση δημόσιου πανεπιστημίου»
Nωρίτερα, στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
«Το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Για αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αναφέρονται το 85% των άρθρων του νομοσχεδίου. Προβλέπει χρηματοδότηση που αθροιστικά θα φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ το 2027 από ευρωπαϊκούς πόρους.
Σε έναν προγραμματισμό ο οποίος ενισχύει το διδακτικό προσωπικό αριθμητικά και εισοδηματικά με αυξήσεις έως και 15%. Θα υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενούνται ξένοι φοιτητές και φοιτητές τρίτων χωρών.
Προχωράμε στην οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και ξένων. Το νομοσχέδιο επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πανεπιστημίων.
Δύο ακόμα εμβληματικές αποφάσεις σφραγίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξουν το δημόσιο πανεπιστήμιο.
- Η ανάδειξη του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου σε Μητροπολιτικό. Παίρνει τη θέση που του αξίζει μεταξύ των κορυφαίων ιδρυμάτων της χώρας.
- Ο δυναμικός εκσυγρονισμός του Ανοικτού Πανεπιστημίου 30 χρόνια μετά την ίδρυσή του.
Όλες αυτές οι αλλαγές απαραίτητα εργαλεία προκειμένου τα πανεπιστήμιά μας να ενισχύσουν τις επιλογές τους.
Μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα
Έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Τα πανεπιστήμια συνδέουν τη γνώση με την αγορά εργασίας.
Η μεγάλη καινοτομία της μεταρρύθμισης είναι η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στη χώρα μας. Επιδίωξη να πάψουν χιλιάδες Ελληνόπουλα να ξοδεύουν συνάλλαγμα και πόρους εκτός της πατρίδας μας. Και παράλληλα να επενδύσουν στον τόπο μας εκπαιδευτικοί οργανισμοί.
Να τους επιτρέψουμε να φοιτούν σε πανεπιστήμια χωρίς να αναγκάζονται οι νέοι μας να φύγουν από το σπίτι τους.
Είμαστε μάλλον οι τελευταίοι μαζί με την Κούβα που έχουμε ένα σκληρό κρατικό μονοπώλιο στη δημόσια εκπαίδευση.
Η τομή αυτή αποτελεί μία δικαίωση που πρώτη εισηγήθηκε το 1987 η ΔΑΠ. Ήταν μία καινοτομία που τότε λοιδορήθηκε για να προκύψει τώρα ως αναγκαιότητα που δεν χωρά αναβολή.
Βέλη προς την αντιπολίτευση
Είναι απαραίτητες σήμερα κάποιες διευκρινίσεις. Με πρώτη ένσταση το επιχείρημα ότι τάχα ανοίγει ο διάδρομος για ξένα πανεπιστήμια χωρίς καμμία εγγύηση όπως κάποιοι διαδίδουν.
Οι προδιαγραφές είναι οι αυστηρότερες στην Ευρώπη. Ελάχιστη εγγυητική 2 εκατ. ευρώ, δεν είναι και λίγο. Κάθε παράρτημα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 30 καθηγητές. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα προσόντα του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση την τελική ευθύνη αδειοδότησης έχει το Υπουργείο Παιδείας. Μετρήσατε τα φίλτρα και τις δικλείδες ασφαλείας που τίθενται; Είναι οι περισσότες από κάθε άλλο κράτος.
Μήπως ανοίγουμε τις πόρτες σε φοιτητές χωρίς προσόντα; Όχι, γιατί θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Για να μην μιλήσω για την αντίφαση όσων καταψήφισαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Κινδυνολογούσαν για δήθεν αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών.
Πώς το ζητούν αυτό σήμερα όσοι ζήταγαν την εισαγωγή όλων στα πανεπιστήμια. Έχουμε ανοχή στην υποκρισία αλλά με όρια.
Η καταγγελία περί τάχα ιδιωτικοποίησης αποδεικνύεται έωλη. Παραπάνω από 30.000 νέα παιδιά σπουδάζουν σε κολλέγια με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Το κράτος δεν πρέπει να ρυθμίσει αυτό το πλαίσιο;
Έγινε μεγάλη συζήτηση για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Η βασική μας επιχειρηματολογία είναι ότι μιλάμε για ρητή πρόβλεψη ίδρυσης ξένων ιδρυμάτων ως παραρτήματα αναγνωρισμένων ιδρυμάτων. Στη βάση επιταγών και του ενωσιακού δικαίου.
Η απαγόρευση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων παραμένει ατόφια. Είναι κούφια η επιχειρηματολογία περί μη συνταγματικότητας.
Από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας το επιχείρημα είναι πώς θα βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσής μας που είναι και η ουσία της συζήτησης. Χρέος της πολιτείας να περιφρουρήσει το χαρακτήρα της ανώτατης παιδείας.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην αντιπολίτευση.
Κύριε Φάμελλε έχετε έναν πρόεδρο που σπούδασε σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο με υποτροφία. Σε τέτοιο σπούδασε ο κ. Κασσελάκης. Αν ερχόταν αυτό το πανεπιστήμιο να φτιάξει παράρτημα, ο κ. Κασσελάκης τι θα έλεγε; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο αλλά να τα λέει ο κ. Κασσελάκης;
Έρχομαι σε σας κ. Ανδρουλάκη. Η πολυφωνία σας μετατρέπεται σε πλήρη παλινωδία. Βάλατε στους βουλευτές σας κομματική πειθαρχία. Το 55% των οπαδών σας στηρίζει τη μεταρρύθμιση. Αλλάξατε γνώμη παρότι εντάξαμε όλους τους προβληματισμούς σας που είχατε θέσει πριν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Είναι σαν να έχετε βγει από τη μηχανή του χρόνου.»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Ευαγ. Βενιζέλου ο οποίος υποστήριξε τη συνταγματικότητα αλλά και την ανάγκη να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία.
Είπε ότι το 55% των ψηφοφόρων του κόμματος φαίνεται να στηρίζουν τη μεταρρύθμιση, ότι ήταν προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ η στήριξη της σχετικής διάταξης και ότι ξαφνικά για λόγους ακατανόητους το κόμμα άλλαξε γνώμη, έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας και μάλιστα παρά το γεγονός ότι το υπουργείο έκανε ειλικρινή προσπάθεια να εντάξει στη διάταξη όλους τους προβληματισμούς που είχε εκφράσει δημόσια το ΠΑΣΟΚ πριν ξεκινήσει η συζήτηση. «Πώς θα δικαιολογήσετε αυτή την τεθλασμένη γραμμή στους αμήχανους ψηφοφόρους σας;», είπε χαρακτηριστικά.
Μίλησε μάλιστα για τον «απόλυτο πολιτικό σουρεαλισμό».
Προανήγγειλε μάλιστα στο σημείο αυτό ότι η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο. «Και για να πάμε να μετρηθούμε τελικά. Πόσα από αυτά θα ψηφίσετε κ. Ανδρουλάκη; Για να κάνουμε το ταμείο στο τέλος».
Είπε επίσης πως «αν το ΠΑΣΟΚ είναι η μηχανή του χρόνου ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής. Γι αυτόν δουλεύει ο χρόνος ανάποδα, γιατί το 2004 ήταν υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16, το 2007 στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος υπό την πίεση διαφόρων φωνών έκανε πίσω και τώρα διαφωνεί και με την αναθεώρηση του Συντάγματος και με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».
Είναι κρίμα που χάνεται η ευκαιρία για μία διακομματική συναίνεση. Είναι μία πρωτοβουλία που ξεπερνά τα όριά της να γίνει πολιτική επιταγή. Μία ρύθμιση που έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χαμένο χρόνο.
Η ψήφος μας σήμερα πρέπει να είναι για μία καλύτερη πρόσβαση στη γνώση για όλα τα Ελληνόπουλα».
Αύξηση του επιδόματος ενοικίου
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αυξάνεται το επίδομα ενοικίου στα 2.500 ευρώ για όλους τους νέους που θα πάνε να σπουδάσουν σε περιφερειακά πανεπιστήμια.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.