Συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ως συνέχεια της πρώτης τους επαφής τις προηγούμενες μέρες.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συχνότητα των συναντήσεων και επεσήμανε πως είναι έτοιμος να ακούσει «τις απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα».
Ο ίδιος στάθηκε σε δύο σημεία, τη δρομολόγηση της νομοθετικής ρύθμισης για χαμηλότερο ρεύμα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, σε ορίζοντα δεκαετίας, αλλά και στην επόμενη μέρα σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Όσον αφορά στην πρώτη, επεσήμανε πως είναι «σημαντική παρέμβαση, η οποία αν μη τι άλλο εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για έναν σημαντικό συντελεστή κόστους για πολλούς από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας».
Για την ΚΑΠ είπε πως επειδή βρισκόμαστε κοντά στις ευρωεκλογές, αυτό είναι ένα «από τα σημαντικά ζητήματα τα οποία θα κληθούμε να συζητήσουμε» σε αυτές.
«Η άποψη η δικιά μας είναι πολύ σαφής και διατυπωμένη και σε επίπεδο υπουργού. Χρειάζονται παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και άμεσες παρεμβάσεις. Ήδη, το υπουργείο έχει καταθέσει μια σειρά από σκέψεις στο συμβούλιο υπουργών σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα εργαλεία της ΚΑΠ, αλλά ενδεχομένως θα χρειαστεί και μια πιο ουσιαστική μεσο-μακροπρόθεσμη συζήτηση, η οποία πιθανώς να φτάσει και στο δικό μας το επίπεδο για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα» είπε, συγκεκριμένα.
Ο ίδιος στάθηκε και στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη «γενικότερη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα».
«Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα μέσα από μια σειρά από φορολογικά και άλλα κίνητρα και επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία και σε αυτή την ποιοτική μετάπτωση του πρωτογενούς μας τομέα – σε έναν τομέα ο οποίος μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός, έτσι ώστε η αξία η οποία δημιουργείται - ειδικά όσον αφορά στις εξαγωγές μας- να μπορεί να παραμένει στη χώρα και να την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής και της μεταποιητικής αλυσίδας»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.