Ήταν 6 Ιουλίου του 2023 όταν μετά την ανανέωση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος στη ΝΔ για τη διακυβέρνηση τα χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφωνώντας την ομιλία του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, διατύπωνε ανοιχτά την πρόθεσή του να αξιοποιήσει σε αυτή τη δεύτερη θητεία το άρθρο 28 του Συντάγματος για να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα μέσω της σύναψης διακρατικών συμφωνιών υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα θέσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
«Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα», είχε τονίσει (6/7/2023) ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη να μπει τέλος στην ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση.
Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου, κατά τη συνάντησή του με τον νέο Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, υπογράμμιζε την ετοιμότητα πια της κυβέρνησης να καταθέσει μια συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας «με πολύ υψηλές προδιαγραφές» διαβεβαιώνοντας ότι «εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση».
Η Ελλάδα πόλος έλξης υπηρεσιών εκπαίδευσης
Πέντε μήνες μετά, σε μια από τις κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού που ενέχει παραδοσιακά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την οποία ο ίδιος ανήγαγε χθες σε «ψήφο εμπιστοσύνης για το μέλλον», ο Πρωθυπουργός φρόντισε να αποδείξει για άλλη μία φορά εμπράκτως τη συνέπεια λόγων και πράξεων, ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποτελέσει το εν λόγω σχέδιο νόμο του κράτους τον Ιανουάριο του 2024 ώστε «η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης» και να διορθωθεί όπως έχει επισημάνει αυτή η ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία.
Η χθεσινή επίσημη εξαγγελία του Πρωθυπουργού είναι προφανές ότι έχει επεξεργαστεί μεθοδικά και με πολύ προσοχή από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς θα παρουσιαστεί επισήμως στο Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για το βήμα που στρώνει το έδαφος, μέχρι τη νέα προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος το 2025 για την ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, που αποτελεί πάγια θέση της ΝΔ, αλλά στην προηγούμενη αναθεώρηση του 2019 προσέκρουσε στις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ και το 2008 στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου.
Ενδιαφέρον από 10 ξένα Πανεπιστήμια
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως 10 ξένα Πανεπιστήμια διεθνούς φήμης και υψηλού κύρους έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σε αυτά συγκαταλέγονται 2 Κυπριακά ΑΕΙ, δεδομένου ότι σε αυτά φοιτά η πλειοψηφία των περίπου 18.000 Ελλήνων που έχουν μετακομίσει εκεί για τις σπουδές τους.
Παράλληλα, μόνο τυχαία δεν θεωρείται η εγκατάσταση «Παγκόσμιου Κέντρου» του Πανεπιστημίου Columbia στην Αθήνα - ως μία από τις 11 πόλεις εκτός ΗΠΑ που διαθέτει – και οι αναφορές της εκτελεστικής Αντιπροέδρου ότι «το Columbia Global είναι σε θέση να προωθήσει τις συνεργασίες μεταξύ του Πανεπιστημίου Columbia και της Ελλάδας». Επιπλέον εκτιμάται ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει παγκοσμίου φήμης ιατρικές σχολές όπως η Johns Hopkins.
Τα οφέλη
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα συμβάλλει κατά 1% στο ΑΕΠ. Θα ενισχύσει το στοίχημα αναστροφής του brain gain σε μια στιγμή που περίπου το 60% των Ελλήνων πανεπιστημιακών εργάζεται στο εξωτερικό και θα προσελκύσει περί τους 30.000 με 35.000 φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, μειώνοντας παράλληλα τις δαπάνες ελληνικών οικογενειών που συνολικά ξοδεύουν ετησίως περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ για τη φοίτηση των παιδιών τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού στηρίζοντας το ΑΕΠ άλλων έναντι της Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν τους παρέχει τις αντίστοιχες επιλογές.
Ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων
Γνωρίζοντας, πάντως εκ των προτέρων ότι θα υπάρξει από ορισμένους κριτική περί υποβάθμισης των δημόσιων ΑΕΙ στη χώρα μας, ο Πρωθυπουργός έχει φροντίσει να διαβεβαιώσει ρητά κατά διαστήματα για την αναβάθμιση και την ενίσχυσή τους σε όλα τα επίπεδα, συνοδεύοντας τις δηλώσεις του και με έμπρακτες αποδείξεις.
Ενδεικτικά είναι οι προβλεπόμενη αύξηση των πόρων των δημόσιων πανεπιστημίων κατά 1 δις ευρώ (πέραν των πόρων του προϋπολογισμού εκ των οποίων τα 130 εκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης κυρίως για ερευνητικό εξοπλισμό και υποδομές, αλλά και η επιπλέον χρηματοδότηση για τη διεθνοποίηση των Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών προγραμμάτων (60 εκ. ευρώ).
Έρχονται επιπλέον κίνητρα για γιατρούς σε απομακρυσμένα νησιά
Στο μεταξύ, μία από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού που πέρασε χθες στα «ψιλά» επειδή όλη η προσοχή επικεντρώθηκε στην εξαγγελία έκπληξη για την αύξηση της αποζημίωσης των υπερωριών στο ΕΣΥ κατά 20% από 1/1/2024, ήταν αυτή για επιπλέον κίνητρα στην προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών σε απομακρυσμένα νησιά και της ενίσχυσης των έκτακτων επιδομάτων σε αναισθησιολόγους και εργαζόμενους στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα κίνητρα θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού το οικονομικό επιτελείο λάβει συγκεκριμένα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας.
Είναι σαφές πάντως ότι ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θέλουν να επιβεβαιώνουν τη συνέπειά τους απέναντι στη δέσμευση ότι και το τελευταίο ευρώ επιπλέον δημοσιονομικό χώρου και ανάπτυξης της οικονομίας θα επιστρέφει στην κοινωνία με στοχευμένες παρεμβάσεις. Και το ΕΣΥ αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.