Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα πριν από το ταξίδι του στην Άγκυρα και τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επεσήμανε πως η χώρα μας συμμετέχει σε αυτόν, με αυτοπεποίθηση.
«Είναι καλύτερο να μιλάμε, παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη» επεσήμανε και παρατήρησε πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση το ότι συνομιλούν οι ηγέτες δύο γειτονικών κρατών.
Αφότου σημείωσε πως υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, παραδέχθηκε πως «αυτό δεν μπορεί να ακυρώσει τις εστίες έντασης» και ανέφερε πως δεν έχει λυθεί το βασικό ζήτημα, αυτό της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρυπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την πολιτική της» είπε, αλλά «η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της».
Ωστόσο, «επειδή διαφωνούμε σε ζητήματα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε».
«Σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ πιο θωρακισμένη αμυντικά και πολιτικά, σε σχέση με την Τουρκία. Μιλάμε με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση» είπε σε άλλο σημείο.
«Το ότι δεν έχουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας εδώ και 12 μήνες, πρώτη φορά από 74 και μετά, ότι μιλάμε για προσφυγικό, είναι κέρδος» επεσήμανε.
Όσον αφορά στη διευθέτηση του βασικού προβλήματος, ΑΟΖ και υφαλοκριπίδας, παραδέχθηκε πως «δεν θα λυθεί εύκολα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη και να εγκυμονεί ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου».
Το θέμα της Μονής της Χώρας
Ερωτώμενος για τη Μονή της Χώρας, που η Τουρκία μετέτρεψε σε τζαμί, έκανε λόγο για «παντελώς αχρείαστη και προκλητική ενέργεια» η οποία «δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» καθώς είναι ένα παγκόσμιο μνημείο.
Παρότι η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και χρόνια, το ότι τίθεται τώρα σε ισχύ, όπως είπε, του δίνει την ευκαιρία θα θέσει το ζήτημα στον Ερντογάν.
Η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα
Σχετικά με την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Αθήνα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η «Ελλάδα είναι συνταγματική χώρα, δεν θα απαγορεύμε σε ξένο ηγέτη να έρθει και να κάνει ιδιωτική επίσκεψη».
Παρότι έκρινε ότι ο χρόνος της επίσκεψης δεν είναι ο «κατάλληλος», καθώς έρχεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές και ενώ υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, «το θέμα πήρε μεγαλύτερη έκταση απ΄ό,τι του αξίζει».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρθηκε στην νέα πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, αναφέροντας πως η νέα ηγεσία της χώρας θα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών – όπως έκανε και ο ίδιος, παρότι «διαφωνούσα».
«Ας κάνουμε λίγο υπομονή» ζήτησε.
Μητσοτάκης: «Ποσοστό μεγάλης ευθύνης το 41%»
Σε ερώτηση αναφορικά με το ποσοστό που πρέπει να λάβει το κόμμα του «για να τ΄αλλάξει όλα», σημείωσε πως «το 41% (σ.σ. των εθνικών εκλογών) είναι ένα ποσοστό μεγάλης ευθύνης».
Το σχέδιό του είναι «τολμηρό» και θα χρειαστεί μία 4ετία για να μπορέσει να προχωρήσει.
«Δρομολογούμε μεγάλες αλλαγές, δεν αλλάζουν τα πράγματα πατώντας ένα κουμπί» είπε και επεσήμανε πως δέχεται «πολλές αντιστάσεις από το βαθύ κράτος».
Βολές στον ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά με την αντιπολίτευση και το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ να στείλουν μήνυμα οι πολίτες στην κυβέρνηση μέσω των ευρωεκλογών είπε πως «το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι πολίτες είναι ότι δεν έχει αλλάξει η εντολή που πήραμε και ότι αυτή τη στιγμή το να δημιουργηθεί αστάθεια ή αμφισβήτηση στην κυβέρνηση, μόνο κακό θα κάνει στη χώρα».
Αναφορικά με την νέα πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως «δυσκολεύομαι να αναζητήσω ένα πολιτικό περιεχόμενο» και έκανε λόγο για «τοξικότητα, με τελείως απλοϊκό λόγο».
«Πολύ απολιτίκ τοξικός λαϊκισμός που απευθύνεται σε θυμωμένους, άτομα χωρίς πολιτικό πρόσημο ίσως», είπε, ακόμα.
Ακρίβεια
Σχετικά με την ακρίβεια ανέφερε πως «δεν είμαστε πρωταθλητές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πρόβλημα».
Πολλοί, συμπλήρωσε, ξεχνούν ότι η χώρα είναι στην έξοδο από μία 10ετή κρίση και παρά τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, τόνισε πως «δεν διακινδυνεύω την ισορροπία των δημοσιονομικών» και δεν θα δεχθεί «ακοστολόγητες» προτάσεις, που έχουν «μεγάλη προχειρότητα».
«Η ελληνική οικονομία δεν το αντέχει, εκτός αν υπάρχει μια ατζέντα αύξησης φόρων για την οποία η αντιπολίτευση δεν μιλάει» δήλωσε, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Πιστεύω πια πλησιάζουμε στο τέλος αυτού του κύκλου του πληθωρισμού».
Σχετικά με το θέμα του χουλιγκανισμού, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τελειώσουμε με τη μάστιγα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.