Με στόχο να θωρακίσουν το διάλογο, να εδραιώσουν τις καλές σχέσεις που καλλιεργήθηκαν τους τελευταίους 10 μήνες επισφραγίζοντάς τις με μία σειρά συμφωνιών σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής και να χαράξουν τα επόμενα βήματα οικοδομώντας βήμα - βήμα την απαιτούμενη εμπιστοσύνη, ώστε οι διαφορές μας να πάψουν να παράγουν κρίσεις, υποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση σήμερα στην Αθήνα τον Ταγίπ Ερντογάν και την αντιπροσωπεία του, σε μια επίσκεψη 6 ωρών αλλά ορόσημο για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η αλλαγή πλεύσης του Τούρκου προέδρου από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «Κυριάκο φίλε μου» καταδεικνύει κατά την Αθήνα ότι και ο ίδιος προσέρχεται στο σημερινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με εξίσου καλές προθέσεις. Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις των τελευταίων ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου βεβαίως έχει γίνει προετοιμασία για όλα τα σενάρια και σε περίπτωση που ο κ. Ερντογάν θέσει δημοσίως ζητήματα όπως αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας αποκαλώντας την τουρκική όπως έχει κάνει στο παρελθόν ή οτιδήποτε άλλο παραβιάζει ανοιχτές θύρες, «ο πρωθυπουργός θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις» σημειώνουν συνεργάτες του. «Εμείς είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς να είμαστε αφελείς», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Μητσοτάκης - Ερντογάν: Προσδοκία για κοινό θετικό μήνυμα
Η διάθεση πάντως δεν είναι για μπρα ντε φερ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:15 παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών (Γ. Γεραπετρίτη – Χ. Φιντάν) και των διπλωματικών τους συμβούλων (Α. Μαρία Μπούρα – Τσ. Κιλίτς). Με τις δύο κυβερνήσεις να έχουν συμφωνήσει κατά τα φαινόμενα ότι εξακολουθούν να διαφωνούν στα μεγάλα «αγκάθια» αλλά μπορούν να προχωρήσουν καλή τη πίστει σε όσα ενώνουν τις δύο χώρες, η προσδοκία είναι στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στη 1 το μεσημέρι να εκπεμφθεί ένα καθαρό θετικό μήνυμα για τη συνέχιση της νηνεμίας στο Αιγαίο και να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για στενότερη συνεργασία σε συγκεκριμένα πεδία πολιτικής, ώστε αυτή να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Εκεί στοχεύει και η επιλογή των δηλώσεων άνευ δημοσιογραφικών ερωτήσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ατραπούς.
Κατά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο στο τετ α τετ τους στο Βίλνιους: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επόμενος γύρος του πολιτικού διαλόγου αναμένεται το Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακτσαπάρ.
Το «αγκάθι» της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας
Ουδείς βεβαίως τρέφει ψευδαισθήσεις ότι μπορεί ακόμη και σε αυτό το θετικό momentum να υπάρξει μια προσέγγιση για την επίλυση της μεγάλης διαφοράς οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί», έχουν επισημάνει επανειλημμένα κυβερνητικοί αξιωματούχοι με γνώση των συνομιλιών.
Και από τη χθεσινή συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Καθημερινή άλλωστε επιβεβαιώθηκε ότι δεν έχει κάνει βήμα πίσω από τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις του έναντι της Ελλάδας και η πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γι’ αυτόν περιλαμβάνει «πολλά αλληλένδετα προβλήματα», υπονοώντας γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που συνιστούν εθνικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, η οποία έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι είναι ανυποχώρητη σε ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Υπάρχει μόνο μία διαφορά. Μόνο γι’ αυτή τη διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο που έχουμε δείξει ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε την επίλυση. Αλλά είναι μία διαφορά, ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και τίποτε άλλο. Είναι σαφές, ξεκάθαρο και δεν διαπραγματευόμαστε οτιδήποτε άλλο», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.
Ο διάλογος και το θετικό κλίμα όμως είναι βασικό συστατικό για την ηρεμία και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και η Αθήνα επιμένει ότι είναι αμοιβαία επωφελής και φυσικά θα πρέπει να επιβεβαιώνεται διαρκώς και εμπράκτως. Η ελληνική πλευρά πάντως προσέρχεται στον σημερινό διάλογο κορυφής με ρεαλισμό και αυτοπεποίθηση.
Συνεργασία στο μεταναστευτικό και άλλες συμφωνίες
Από τα πλέον ώριμα πεδία συνεργασίας θεωρείται το μεταναστευτικό με στόχο την αποτελεσματικότερη μείωση των παράνομων ροών. Στο επίκεντρο βρίσκεται η εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη και τούρκου ομολόγου του στη Λέσβο, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, στο πλαίσιο της επέκτασης της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε. του 2016. Αλλά και μια συμφωνία για επιτόπου χορήγηση βίζας 7 ημερών στους Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Σύμη Καστελόριζο) με δυνατότητα λήψης όλο το χρόνο και όχι μόνο τη θερινή περίοδο, η οποία εκτός απροόπτου θα υπογραφεί επίσης στο σημερινό ΑΣΣ, κατόπιν συνεννοήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ειδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν. Η διάθεση για συζήτηση σε βάθος αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας θα συνοδεύεται στην Αθήνα από τους αρχηγούς της αστυνομίας, της Ακτοφυλακής και του Λιμενικού της γείτονος.
Επίσκεψη Ερντογάν: Διμερείς συναντήσεις υπουργών
Πέραν του μεταναστευτικού, οι συμφωνίες, τα μνημόνια και οι κοινές δηλώσεις που αναμένεται να υπογραφούν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αφορούν τους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας και της αγροτικής ανάπτυξης, ενώ ορισμένες εξ αυτών αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece.
Οι συμφωνίες θα συζητηθούν στις διμερείς συναντήσεις Ελλήνων υπουργών με τους Τούρκους ομολόγους τους που έχουν προγραμματιστεί στις 12.00 σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του υπουργείου Εξωτερικών. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει τετ α τετ με τον ομόλογό του Μεχμέτ Σιμσέκ. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι. Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Γιουσούφ Τεκίν. Και οι υπουργοί Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της γείτονος Αλί Γερλικαγιά. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ στη ΛΑΕΔ.
Ο Τούρκος πρόεδρος και η συνοδεία του θα αφιχθούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 11 το πρωί. Στις 11.30 θα γίνει δεκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ενώ το γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να λάβει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου περί τις 13.30.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.