Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι το σύνθημα της ΝΔ είναι «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».
«Η σημασία του να έχει η Ελλάδα δυνατή φωνή στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία. Θα βγουν όμως και συμπεράσματα για την πολιτική κατανομή στον εθνικό χάρτη.
Πρέπει να είναι ένα ζήτημα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.
Να αποκρούσουμε την νέα εκφανση του λαϊκισμού που σηκώνει κεφάλι. Εμείς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας ανεξαρτήτου αποτελέσματος ευρωεκλογών.
Το 41% δεν είναι για μας λευκή επιταγή. Αλλά μας το έδωσαν οι πολίτες. Όσοι μιλούν υποτιμητικά για το 41%, μιλούν υποτιμητικά για τους πολίτες.
Πάντα τα κόμματα εξουσίας παίρνουν χαμηλότερο ποσοστό στις ευρωεκλογές. Τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας τα έχω ήδη λάβει. Ζητώ να δουν οι πολίτες τη μεγάλη εικόνα. Καμία κυβέρνηση δεν κάνει το 100% των απαιτήσεων των πολιτών.
Υλοποιήσαμε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαμε δεσμευθεί: Επενδυτική βαθμίδα, αυξήσεις μισθών, νομοθεσία για μη κρατικά πανεπιστήμια και νέο δικαστικό χάρτη.
Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μία κυβέρνηση διαχείρισης κρίσεων. Τώρα έχει έρθει η ώρα να μπούμε στα βαθιά και να κάνουμε ένα άλμα εκσυγχρονισμού.
Έχουμε αποδείξει ότι διορθώνουμε τα λάθη μας και κάνουμε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται».
Για την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε:
«Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα για όλα τα νοικοκυριά. Είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Τα εισοδήματα ήταν πολύ συμπιεσμένα στην χώρα μας. Μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μείωση φόρων, είναι η συνταγή.
Οι αυξήσεις των μισθών ενίοτε δεν επαρκούν. Κάνουμε παρεμβάσεις στην ίδια τη λειτουργία της αγοράς κατά της αισχροκέρδειας. Η μείωση του ΦΠΑ έστω και για λίγο έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Όποιος το εισηγείται να μας πει ποιους φόρους θα μειώσει. Φορολογήσαμε 90% τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.
Η μείωση του ΦΠΑ δεν σημαίνει ότι θα φτάσει στο τελικό προϊόν. Το βασικό μας επιχείρημα για τον ΦΠΑ είναι δημοσιονομικό.
Όταν ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για το πρόγραμμά του, έχω υποχρέωση να ενημερώσω τον λαό ότι τα 45 δισ. είναι προ 13ου και 14ου μισθού. Δεν τίθεται ζήτημα κοστολόγησης προγραμμάτων.
Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές που τάζουμε παροχές με χρήματα που δεν υπάρχουν. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε εποχές που φλερτάραμε με την χρεοκοπία.
Καμία χώρα δεν έχει φορολογήσει τις τράπεζες. Έχουν και οι τράπεζες υποχρέωση να δανείσουν την οικονομία».
Στεγαστικό και ανεργεία
Όσον αφορά το πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Η αγορά των ακινήτων πηγαίνει καλά. Οι συμπολίτες που δεν έχουν σπίτι έχουν μεγάλο πρόβλημα να βρουν στέγη με τις προδιαγραφές που θέλουν. Το θέμα αποτελεί κρατική παρέμβαση. Το πρόγραμμα "Σπίτι μου" βοήθησε πολλά ζευγάρια να βρουν σπίτι.
Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για ένα πρόγραμμα "Σπίτι μου 2" με ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας, να το διευρύνουμε. Να ενθαρρύνουμε την ιδιοκατοίκηση.
Βραχυχρόνια μίσθωση. Εξετάζουμε αν και πού πρέπει να βάλουμε περιορισμούς στα Airbnb.
Αναγνωρίζω ότι στο θέμα της golden visa συνεννοηθήκαμε με το ΠΑΣΟΚ.
Πλησιάζουμε σε μονοψήφιο ποσοστό στην ανεργία. Είμαστε τώρα στο 10,2%. Ο μέσος μισθός θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Δεν θα μπαίνει στην Ελλάδα (σ.σ. μεταναστευτικό) όποιος θέλει ούτε οι διακινητές θα καθορίζουν ποιος θα μπαίνει στη χώρα.»
Πόθεν έσχες και Τέμπη
Ερωτηθείς για το πόθεν έσχες και όσα ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε:
«Ο κ. Κασσελάκης έκανε το δικό του πόθεν έσχες θέμα των ευρωεκλογών την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες. Έπρεπε να το καταθέσει από πέρυσι. Το δικό μου πόθεν έσχες έχει γίνει φύλλο και φτερό και έχει αρχειοθετηθεί.
Αυτή η συζήτηση επαναφέρει ζητήματα με το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι την παρουσία τους στην πολιτική. Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης. Το δικό μου πόθεν έσχες είναι γνωστό. Ναι πουλήσαμε το οικογενειακό μας σπίτι στη Γλυφάδα.
Ανακρίβειες ότι δεν ήταν ανοικτή η πλατφόρμα. Εμείς καταθέτουμε 20 χρόνια τώρα το πόθεν έσχες.
Σε ερώτηση για τα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα όσα λέγονται «αστεία και προσβλητικά. Έχω απαντήσει πολλές φορές, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει κινηθεί με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε 34 κατηγορούμενους, η κυβέρνηση έχει παράσχει όλες τις διευκολύνσεις στην δικαιοσύνη και πολύ σωστά ζητήθηκε και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη για να σταματήσουν οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το τι μετέφερε η εμπορευματική αμαξοστοιχία.
Λυπάμαι που κάποιοι μέσα στην απελπισία τους ξανά κάνουν θέμα τα Τέμπη 3 ημέρες πριν από τις εκλογές. Και εγώ μιλώ με συγγενείς των θυμάτων, φτάνει πια με την εργαλειοποίησή του ανθρώπινου πόνου, η αντιπολίτευση δεν έχει τίποτε άλλο να πει. Η Βουλή έχει υποχρέωση για προκαταρκτική εξέταση αν το ζητήσουν τα κόμματα».
Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σχολίασε:
«Είναι φαινόμενο ευρωπαϊκό και ελληνικό. Αντιευρωπαϊκές φωνές. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία ισχυρή συμμαχία για μεταναστευτική πολιτική, δημογραφικό. Θα ήταν καλό να γίνει μία τέτοια συμμαχία. Η αριστερά είναι το άλλο άκρο της ακροδεξιάς. Είναι η ακροαριστερά στο ευρωκοινοβούλιο γιατί κανείς δεν συνομιλεί μαζί της.
Η κα. Μελόνι έχει ένα συγκεκριμένο ιστορικό αλλά έχει πορευθεί με υπευθυνότητα.
Εξωτερική πολιτική και ευρωεκλογές
Ζούμε σε μία σύνθετη και περίπλοκη περιοχή της Μεσογείου. Υπάρχει μία πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εδώ και 15 μήνες. Δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Συνεργαζόμαστε στη μετανάστευση και στη βίζα.
Εμείς δεν έχουμε αλλάξει θέση, η Τουρκία προσαρμόστηκε.
Στα Βαλκάνια, η Ελλάδα πάντα στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων.
Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας οφείλει να σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικότερα το ergo omnes για την χρήση της ονομασίας της χώρας τόσο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και να κάνει μία ρητή δήλωση ότι σέβεται την συγκεκριμένη χρονιά συμφωνίας, ειδάλλως θα έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.
Θεωρούμε το γειτονικό λαό φίλο μας, αλλά τους ξεκαθαρίζουμε ότι εάν θέλουν να συγκλίνουν προς την Ευρώπη ο δρόμος περνά μέσα από την Ελλάδα και το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία. Όμως εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί και ότι θα πρυτανεύσει η λογική».
Χρειάζεται επιτάχυνση μετά τις ευρωεκλογές. Αλλαγές μπορει να γίνουν. Πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Έχει σημασία η πολιτική νομιμοποίηση το βράδυ των εκλογών να είναι ακόμα πιο ισχυρή.»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.