Στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 2 το μεσημέρι στη Βουλή επί της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χορήγηση άπαξ άδειας διαμονής σε παράνομους μετανάστες που ζουν τρία συναπτά έτη στη χώρα μας και διαθέτουν συμβόλαιο εργασίας, στρέφονται όλα τα βλέμματα, καθώς στην κάθετη διαφωνία που διατύπωσε δημοσίως ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έρχεται να προστεθεί πλέον το μεγάλο ερωτηματικό για το τι θα πράξει ο ίδιος σήμερα.
Ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του τηρούν σιγή ασυρμάτου, αποφεύγοντας να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Δύο πάντως είναι οι επιλογές που έχει ο πρώην Πρωθυπουργός. Είτε να απέχει από την επίμαχη ψηφοφορία είτε να μεταβεί στη Βουλή και να καταψηφίσει τη ρύθμιση, που κατά τον ίδιο συνιστά «συλλήβδην νομιμοποιήσεις μεταναστών» καθιστώντας την Ελλάδα «φάρο προσέλκυσής» τους. Ένα «όχι» του ίδιου στην ψηφοφορία, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα εκληφθεί ως διάθεση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης που πυροδοτήθηκε τις τελευταίες ημέρες με το Μέγαρο Μαξίμου.
Το κυβερνητικό επιτελείο είναι σαφές ότι δεν επιδιώκει ούτε και επιθυμεί τη συνέχιση αυτής της διαμάχης για το εν λόγω θέμα. Εξ ού και έχει επιχειρηθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες να εξηγηθεί αναλυτικά το περιεχόμενο της τροπολογίας και οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ.
Κομματική πειθαρχία για όλους εκτός Σαμαρά
Το Μέγαρο Μαξίμου βεβαίως έσπευσε να εκπέμψει ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθιστώντας σαφές δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η ψήφιση της τροπολογίας εμπίπτει στην αυτονόητη συνθήκη της κομματικής πειθαρχίας, με μοναδική εξαίρεση τον κ. Σαμαρά που ως πρώην Πρωθυπουργός μπορεί να εκφράζει την άποψή του για όλα τα θέματα που θεωρεί μείζονα. «Ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην Πρωθυπουργός είναι ο κύριος Σαμαράς. Από κει και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες. Θα ισχύσει και σ’ αυτήν την ψήφιση», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Την ορθότητα της τροπολογίας θα στηρίξει και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πάει το μεσημέρι στη Βουλή για να ψηφίσει με φυσική παρουσία στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι να εκπέμψει το μήνυμα της σπουδαιότητας της διάταξης για την κυβέρνηση και ταυτοχρόνως ότι καμία «παραφωνία» από την κεντρική κυβερνητική γραμμή δεν θα γίνει ανεκτή.
Η κομματική πειθαρχία πάντως «μπλόκαρε» ήδη από χθες τις ενστάσεις μίας μικρής μερίδας γαλάζιων βουλευτών. Ως «έκπτωση και κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής μας πολιτικής» την εξέλαβε ο Θάνος Πλεύρης, συντασσόμενος με το σκεπτικό του Αντώνη Σαμαρά. Έσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι η αυτονόητη κομματική πειθαρχία δεν του επιτρέπει να παρεκκλίνει από την επίσημη γραμμή του κόμματος και συνεπώς θα την υπερψηφίσει.
Σε ανάλογo μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κώστας Καραγκούνης που διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό και εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τη διατύπωση της τροπολογίας. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι απουσιάζει ένα «σαφές πλαίσιο» το οποίο θα διαχωρίσει τους μετανάστες που ήρθαν νόμιμα στη χώρα μας και για κάποιο λόγο δεν ανανεώθηκε η άδεια διαμονής τους από εκείνους που εισήλθαν παράνομα μέσω δικτύων διακινητών και στους οποίους «υπάρχουν πολλοί έκνομοι και τρομοκράτες». Και ο ίδιος πάντως δήλωσε πίστη στην κομματική πειθαρχία. Προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο Στράτος Σιμόπουλος που έδωσε έμφαση στην ανάγκη τη ρύθμιση να λειτουργήσει αποκλειστικά άπαξ και να μην επαναληφθεί στο μέλλον αν διαπιστωθεί εκ νέου έλλειψη εργατικών χεριών, ώστε να μη δοθεί στρεβλό μήνυμα.
Κυβέρνηση εναντίον αντιπολίτευσης και στο βάθος Σαμαράς
Οι επιφυλάξεις είναι σε γνώση του κυβερνητικού επιτελείου. Γι’ αυτό και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (ΑΝΤ1) δήλωσε ότι «τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά αν υπήρχε καλύτερη ενημέρωση για το σκοπό της ρύθμισης». Τόσο, δε, ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης όσοι και ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης εξηγούν διαρκώς στη Βουλή αλλά και σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις, ότι η ρύθμιση δεν συνιστά άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής αλλοιώνοντας το μείγμα «δίκαιης και αυστηρής πολιτικής» της κυβέρνησης, δεν κάνει αθρόες και άνευ όρων νομιμοποιήσεις και ελληνοποιήσεις, δεν συνδέεται με δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης ούτε με μόνιμη διαμονή ή ιθαγένεια, αλλά με «ένα περιορισμένο δικαίωμα πρόσβασης στη νόμιμη εργασία». Επισημαίνει παράλληλα ότι η άδεια διαμονής ανακαλείται στην περίπτωση που παύσει η συγκεκριμένη σχέση εργασίας.
Η κυβέρνηση αποκρούσει και την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αξιοποιήσει τη διαφωνία του κ. Σαμαρά για να εμφανίσει μια εικόνα διχασμού στο εσωτερικό της πλειοψηφίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε αποδεκτές τις διαφορετικές απόψεις κατά τη διαβούλευση μίας κυβερνητικής πρωτοβουλίας ή νομοσχεδίου, προκειμένου αυτό να διατυπωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς το συμφέρον της κοινωνίας και του συνόλου των πολιτών. Ξεκαθάρισε όμως ότι από τη στιγμή λήψης της απόφασης άπαντες οφείλουν να τη στηρίξουν και τόνισε εμφατικά πως «δεν θυμάμαι πιο συμπαγή, πιο αρραγή Κοινοβουλευτική Ομάδα σε πάρα πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις υλοποίησης ενός πάρα πολύ φιλόδοξου προγράμματος προς όφελος της κοινωνίας».
Η ονομαστική ψηφοφορία πάντως μετά το θόρυβο που προκάλεσε η δημόσια διαφοροποίηση του πρώην Πρωθυπουργού και την έστω και προσεκτική αντιδικία, αποτελεί ένα μίνι crash test.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.