«Έχει ενταθεί και θα γίνει εντονότερη η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές, ώστε οι συμπολίτες μας να αισθάνονται ασφαλείς». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σχετικό απόσπασμα από την ανάρτηση του πρωθυπουργού με την εβδομαδιαία ανασκόπηση.
Ειδικότερα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχει ήδη ενταθεί και θα γίνει εντονότερη η παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές, ιδίως των μεγάλων πόλεων, στις πιο δύσκολες γειτονιές, αυτές που μπορεί να έχουν πιο επιβαρυμένο ιστορικό επεισοδίων και εγκληματικότητας, αλλά και εκεί όπου σημειώνονται περιστατικά με ξυλοδαρμούς ανηλίκων».
Την ίδια στιγμή από την ΕΛ.ΑΣ με αφορμή τις πρόσφατες επιχειρήσεις στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και στη Σχολή Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαμηνύεται πως οι έλεγχοι εντός αλλά και εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα συνεχιστούν με στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους όσοι ζουν και εργάζονται στις περιοχές αυτές.
Ο Πρωθυπουργός στην χθεσινή ανάρτηση του αναφέρθηκε στην ασφάλεια των πανεπιστημίων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μένουμε μόνο στην καταδίκη και τις διαπιστώσεις. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν «πάρτυ» στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής
Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών. Και είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί. Χθες είχαμε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα ευρήματα της επιχείρησης αυτής μετά από την εκκένωση της κατάληψης.
Σε κάθε περίπτωση, τα πανεπιστήμιά μας ανήκουν σε όλους τους φοιτητές. Δεν γίνεται να στερούνται την πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση από μεμονωμένες μειοψηφίες που κάνουν παράνομες καταλήψεις. Κανένας δεν μπορεί να κλειδώνεται μέσα εκεί, να βανδαλίζει τις δημόσιες υποδομές και ίσως ακόμη και να βιαιοπραγεί στο όνομα μίας διαμαρτυρίας».
Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να δικαστούν οι 49 συλληφθέντες από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΘ. Σε βάρος τους ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και για απείθεια, καθώς οι 48 αρνήθηκαν να δώσουν δαχτυλικά αποτυπώματα.
Από τους συλληφθέντες 31 είναι άνδρες και 18 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 30 ετών. Οι 10 δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα ενώ σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ μέσα στους χώρους του ιδρύματος οι αστυνομικοί εντόπισαν 22 ξύλινα κοντάρια, 12 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 11 πυροσβεστήρες, μεταλλικό κόφτη σιδήρου, 2 μεταλλικούς τροχούς κοπής, βαριοπούλα, 6 κράνη, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνο.
Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για αποτυπώματα και DNA. Επίσης οδηγούνται σήμερα για να δικαστούν και τα τρία άτομα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των αστυνομικών στην Πανεπιστημιούπολη. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για γυναίκα από τη Σουηδία, ένα άνδρα από την Αργεντινή με ιταλικό διαβατήριο καθώς και έναν Έλληνα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για το πλημμέλημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.