Την ώρα που ο Ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας και η Μέση Ανατολή δοκιμάζεται από μια νέα γεωπολιτική αστάθεια, ηγέτες του αραβικού κόσμου, ευρωπαίοι ηγέτες και Υπουργοί Εξωτερικών προσέρχονται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύρραξης Ισραήλ- Χαμάς και την αποτροπή μίας ανθρωπιστικής κρίσης που μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Κάιρο για να μεταφέρει τις ξεκάθαρες θέσεις της Ελλάδας και να υπογραμμίσει την ανάγκη να πρυτανεύσει η αυτοσυγκράτηση. Η Ελλάδα καταδίκασε από την πρώτη στιγμή απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις φρικαλεότητες της Χαμάς και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό οφείλει να σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την προστασία της ανθρώπινης ζωής κάνοντας τη διάκριση μεταξύ των τρομοκρατών της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού.
«Ανάγκη για αποκλιμάκωση»
«Το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατία στην περιοχή. Και προφανώς το μέτρο σύγκρισης όταν μιλάμε για την αντίδραση μιας δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», είχε σημειώσει ο ίδιος προ ημερών στον ΑΝΤ1.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και διάνοιξης διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπογραμμίσει την ανάγκη για αποκλιμάκωση και θα επαναλάβει την ανησυχία και τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, κάτι που «είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί». Θα δώσει παράλληλα έμφαση στις συνέπειες που θα είχε μία ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση τόσο για χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία που θα επωμίζονταν τεράστιο βάρος, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
«Διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα έχει διεκδικήσει και κερδίσει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, είναι αξιόπιστος συνομιλητής όλων των κυβερνήσεων και τιμά τις στρατηγικές της συμμαχίες, ενώ ένας επιπλέον λόγος για να επιδιώκει την αποτροπής διάχυσης της ανάφλεξης έγκειται και στο γεγονός ότι οι επιπτώσεις θα επιβαρύνουν κυρίως τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
«Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια τέτοια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος της Ελλάδος αυτή τη στιγμή βαραίνει και όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία, δυστυχώς, δοκιμάζεται πάλι από μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια», έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη Διάσκεψη, ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει επίσης τη διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.
Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Γαλλίας, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Από ελληνικής πλευράς παρών θα είναι και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.