Μενού
marinakis.jpg
Ο Παύλος Μαρινάκης. | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Κομματική πειθαρχία από όλους, εκτός του πρώην πρωθυπουργού και νυν βουλευτή της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχετικά με την ψήφιση της τροπολογίας για τους μετανάστες.

«Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες. Θα ισχύσει και σε αυτή την ψήφιση, οπότε ναι, η απάντηση είναι ότι αυτονοήτως θα υπάρχει», τόνισε συγκεκριμένα ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε μέσω γραπτής δήλωσής του την απόσυρση της τροπολογίας που μειώνει σε ορισμένες περιπτώσεις από 7, σε 3 χρόνια το απαιτούμενο όριο διαμονής για την απόκτηση άδειας παραμονής.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ξεκάθαρα λανθασμένη» τροπολογία «περί παράνομων μεταναστών» και χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την κατάθεση ρύθμισης που χορηγεί «νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών».

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η τροπολογία για τους μετανάστες «δεν αφορά ελληνοποιήσεις ούτε συλλήβδην νομιμοποιήσεις».

Συγκεκριμένα είπε: «H ρύθμιση αυτή, βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια».

Μαρινάκης: «Δεν πρόκειται για ελληνοποίηση»

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κανενός είδους ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Άλλωστε, η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει τις ροές και επισπεύδοντας την διαδικασία απονομής ή μη ασύλου στους αιτούντες», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Παύλος Μαρινάκης εξήγησε:

«Η ρύθμιση που εισάγεται παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

  1. Διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται.
  2. Διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023.
  3. Συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα.
  4. Συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας».

Για 30.000 μετανάστες

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία.

«Η άδεια διαμονής εκδίδεται εάν και εφόσον, εντός αποκλειστικής προθεσμίας μετά την υποβολή της αίτησης, ο αλλοδαπός υποβάλλει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται και θα ανακαλείται αν αυτός/αυτή δεν εργάζεται. Η άδεια αυτή δεν παρέχει κανένα άλλο δικαίωμα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Κατά τον Παύλο Μαρινάκη, «η ρύθμιση συνεισφέρει στη διαδικασία ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας και διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αφού για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε διαδικασία υποβολής αιτήματος για άδεια διαμονής, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας πριν την έκδοση της άδειας διαμονής».

«Καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης:

  • «Η διάταξη προβλέπει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής επιστροφών και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω του διορισμού εθνικών συντονιστών για τα ζητήματα αυτά.
  • Η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον εφόσον και αφότου ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του εργατικού δικαίου και θα ανακαλείται αν διακοπεί η απασχόληση.
  • Επιπλέον, να τονίσουμε το γεγονός πως η ρύθμιση είναι άπαξ, με ισχύ ενός έτους, και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης
  • Η πολιτική ρύθμισης αποτελεί, άλλωστε, ένα εργαλείο πολιτικής, το οποίο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς, αξιοποιούν στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού πληθυσμού που βρίσκεται στην επικράτειά τους, αλλά και ικανοποίησης των αναγκών των εθνικών αγορών εργασίας σε, ανειδίκευτο, κυρίως, εργατικό δυναμικό.
  • Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, συνολικά περιλαμβάνει ρυθμίσεις που έχουν στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου της επαγγελματικής ασφάλισης για να προωθηθεί η αποταμίευση και να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων, τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας, την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικοασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ενδιαφέροντος και τη βελτίωση της λειτουργίας της ΔΥΠΑ.
  • Μεταξύ άλλων, δίνεται λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ, θεσπίζεται ειδική παροχή μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, που θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό και δίνονται έως €200 για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που λαμβάνουν σύνταξη έως €1.600».

Η «απάντηση» σε Σαμαρά

Ο Παύλος Μαρινάκης, μάλιστα, απάντησε εμμέσως στον Αντώνη Σαμαρά, που άφησε υπαινιγμούς για «μεταναστευτική πολιτική, χειρότερη κι από του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το πιο δύσκολο είναι να τεκμηριώνεις την κατηγορία. Γιατί υπήρξαν κάποιοι που μας κατηγόρησαν για μεταναστευτική πολιτική ανάλογη προηγούμενων κυβερνήσεων, τότε που η χώρα ήταν ξέφραγο αμπέλι με 1,5 εκατομμύριο μετανάστες σε λιγότερο από 1 χρόνο. Ας δει κανείς τη μείωση πάνω από 85% συνολικά των ροών», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τι γίνεται σε άλλες χώρες»

Για τη νέα τροπολογία, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε επίσης: «Αυτό γίνεται και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και σε Ιταλία όπου δεν είναι άπαξ και είναι στα 2 χρόνια».

«Η δική μας είναι πιο αυστηρή και δεν είναι στο διηνεκές, άρα δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι ένα κάλεσμα να έρθουν και περισσότεροι παράνομοι μετανάστες. Ίσα ίσα δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα να πάνε σε άλλη χώρα ή επανένωση οικογενειών, δεν προβλέπει η ρύθμιση», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία για τους μετανάστες θα ψηφιστεί εντέλει αύριο, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.