Σχόλιο σχετικά με την έλευση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα την Πέμπτη (7/12) αλλά και τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στην οποία επέδειξε πως έχει αλλάξει στάση ως προς τα ελληνοτουρκικά, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει αίτημα για επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη».
Ο Τούρκος πρόεδρος συνήθιζε να επισκέπτεται την περιοχή, κάθε φορά που πραγματοποιούσε ταξίδι στην Ελλάδα, και η απόφασή του να μην πάει σε αυτή την περίπτωση κρίνεται ως καλό σημάδι αφού δείχνει πως θέλει να αποφύγει την οποιαδήποτε πρόκληση.
Ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί προσφυγής στη Χάγη όχι μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, αλλά για όλα τα ανοιχτά θέματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «για να πάνε δύο κράτη στη διεθνή δικαιοδοσία πρέπει να έχει υπογραφεί συνυποσχετικό και από τα δύο κράτη, το οποίο θα ορίζει ποια είναι η διαφορά η οποία θα συζητηθεί στο δικαστήριο. Εμείς λοιπόν λέμε, ξεκάθαρα, διαχρονικά, και το επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει μία διαφορά. Ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί και οτιδήποτε άλλο».
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης» με την Τουρκία
Σχετικά με πιθανό εντοπισμό κοιτασμάτων ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Η εκμετάλλευση είναι κάτι το οποίο είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε χώρας. Δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση ούτε στη συζήτηση ούτε στη διαπραγμάτευση».
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως η Αθήνα «πιστεύει στο διάλογο. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι σημαντική και η αυριανή ημέρα, άλλη μία ημέρα που μπορούμε να κάνουμε βήματα στο να συζητάμε με το γείτονά μας και οι πολλές διαφωνίες που έχουμε να μην παράγουν κρίσεις. Εμείς δεν συζητάμε. Δεν βάζουμε στη διαπραγμάτευση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε καμία περίπτωση. Και το έχουμε αποδείξει
Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένες οι διαφωνίες αλλά είναι σημαντικό να είμαστε σε φάση διαλόγου και αποδεικνύεται στην πράξη επωφελές για τη χώρα μας».
Σημείωσε πως στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η «επίλυση αυτής της μίας διαφοράς (σ.σ. η υφαλοκρηπίδα)» αλλά επεσήμανε πως «δεν είμαστε ακόμα εκεί».
Τι θα απαντήσει η Αθήνα εάν ο Ερντογάν ζητήσει Χάγη
Σε ερώτηση για το ποια απάντηση θα λάβει ο Ερντογάν αν αύριο ζητήσει την προσφυγή στη Χάγη, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε: «Είναι ξεκάθαρη. Είναι η απάντηση που σας έδωσα και έχει δώσει σε όλες τις ευκαιρίες ο Έλληνας πρωθυπουργός. Υπάρχει μόνο μία διαφορά. Μόνο γι’ αυτή τη διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο που έχουμε δείξει ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε την επίλυση. Αλλά είναι μία διαφορά, ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και τίποτε άλλο. Είναι σαφές, ξεκάθαρο και δεν διαπραγματευόμαστε οτιδήποτε άλλο».
«Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που συμβαίνει αυτούς τους μήνες είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρότερη και έχει μπει σε μία φάση που μπορεί να συζητάει και τις διαφορές. Η φράση κλειδί είναι "οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις". Κι από εκεί και πέρα προφανώς ούτε αφελείς είμαστε ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εμείς θέλουμε να θωρακίσουμε το διάλογο και το έχουμε αποδείξει. Εμείς είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς να είμαστε αφελείς».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.