Μενού
mitsotakis-ston-skai
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Α-
  • Α+

Χωρίς ίχνος αφέλειας, αλλά αναλύοντας τα δεδομένα και το πρωτοφανές θερμό κλίμα κατά το τετ α τετ τους στο Βίλνιους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ο Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος για μια στροφή στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και εφόσον αυτή η νέα σελίδα συνοδευτεί από συνέπεια και διάρκεια εκ μέρους της Άγκυρας, τότε ίσως οδηγήσει σε ένα παράθυρο για την επίλυση της διαχρονικά σοβαρής διαφοράς μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Στόχος του ίδιου πάντως μέσω της επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποκάλυψε στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, είναι «να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς. Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας η οποία έρχεται εδώ και πολλές δεκαετίες».

Στο βάθος Χάγη;

Ο Πρωθυπουργός δεν παραγνωρίζει ότι πρόκειται για μία δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση. Δήλωσε, ωστόσο, αποφασισμένος να διερευνήσει αν σε αυτή τη συγκυρία μπορεί να υπάρξει αυτό το παράθυρο.

Απαντώντας, δε, στις ανησυχίες μέρους της αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι οι όποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις μπορεί να υπάρξουν ως αφετηρία για μία διαπραγμάτευση, αλλά δε μεταφράζονται σε απομάκρυνση της χώρας μας από μία επίλυση με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

«Θα τη λύσουμε (τη διαφορά) με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων», διαβεβαίωσε, επιμένοντας πως «αν η ιστορία προσφέρει μία ευκαιρία» για την επίλυση αυτής της διαφοράς δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Αποσαφήνισε, δε,  πως αν καταφέρουμε αν φτάσουμε εκεί, λόγο θα έχει και η Βουλή και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Τα οφέλη της νέας σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η… συνέπεια

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετρά ήδη οφέλη για την Ελλάδα από τα συμφωνηθέντα στο Βίλνιους και εκτιμά πως αν μέσω του οδικού χάρτη που προωθείται χτιστεί μία πραγματική σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, τότε μπορεί να αποφέρει και απτά αποτελέσματα που θα καταστούν κεκτημένα.

Στα θετικά προσμετράται η αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα μέχρι το ανώτατο των δύο ηγετών, η συμφωνία για επανέναρξη των ΜΟΕ αναβαθμισμένα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, το νέο ραντεβού στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, το moratorium για αποφυγή αχρείαστων εντάσεων και απειλών και η προοπτική στενότερης συνεργασίας σε πεδία της λεγόμενης θετικής ατζέντας.

Εν αναμονή της κρίσης του Κογκρέσου επί του τουρκικού αιτήματος για τα F-16, ο ίδιος επέμεινε στην κατανόηση των ΗΠΑ ότι οι εξοπλισμοί πρέπει να διασφαλίζεται πως δεν θα χρησιμοποιηθούν από μία χώρα του ΝΑΤΟ εναντίον ενός άλλου κράτους μέλους και δεν θα διαταράξουν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προανήγγειλε κινήσεις έμπρακτης στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα μέσω της προμήθειας δωρεάν πλεονάζοντος υλικού.

Οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις που είναι στα «σκαριά»

Μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ο Πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του και για μία σειρά από παρεμβάσεις και μεγάλες αλλαγές που επιδιώκει να δρομολογήσει στη χώρα με γνώμονα το «καλό αποτέλεσμα» για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η αλλαγή του τρόπου επιλογής των Διοικητών των Νοσοκομείων, μέσω αυστηρότερων αντικειμενικών κριτηρίων, ψυχομετρικών ή άλλων τεστ και συνέντευξης.

Προϊδέασε επίσης για την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και των μεγάλων data για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μέσω του εντοπισμού εκείνων που δηλώνουν ελάχιστο εισόδημα και εμφανίζονται να ζουν πολύ πάνω από τις δυνατότητές τους.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για εντατικότερους ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας στα τρόφιμα στα super market, βάζοντας στο μικροσκόπιο τις εκπτώσεις και τις προσφορές, αλλά και τις περιπτώσεις που ένας συντελεστής κόστους μειώνεται αλλά δεν αποτυπώνεται στα προϊόντα, για τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις. Ενώ δεν απέκλεισε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Στα αμιγώς πολιτικού περιεχομένου ζητήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε τα σενάρια που είχαν διακινηθεί για αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή ή την εκλογή στις ευρωεκλογές από το 3% στο 5%. Δεν απέκλεισε νέες παρεμβάσεις για «μπλόκο» σε κάποια νέα προσπάθεια του Ηλία Κασιδιάρη να κατέλθει στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές.

Έδειξε να τηρεί στάση αναμονής για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας  αντί για το πρόσωπο εκείνου/ης που θα διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα, τον τεκμηριωμένο λόγο και την ευπρέπεια στην αντιπαράθεση. Και «κάρφωσε» το ΠΑΣΟΚ ότι αντί για σαφή πορεία δείχνει να έχει ως «μοναδικό μέλημα να είναι απέναντι στην κυβέρνηση» διακινδυνεύοντας στο πλαίσιο ενός διαγκωνισμού για την ισχυρότερη αντιπολίτευση να χαθούν ευκαιρίες συναινέσεων όπως αυτή για την ψήφο των αποδήμων, που ενόψει της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου έριξε τη Χαριλάου Τρικούπη ήδη στο «καναβάτσο» σε περίπτωση αλλαγής της στάσης της.

Οι «αστυνομικές» καμήλες… και ο Νότης Μηταράκης

Ως προς τα «φάουλ» Υπουργών του, προσπάθησε να μην εμφανιστεί ακόμα άτεγκτος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη κάποιου χρόνου για να «βρουν τα πατήματά τους» στα νέα χαρτοφυλάκια που ανέλαβαν, αλλά έδειξε αποφασισμένος για διόρθωση των όποιων αρρυθμιών ή αστοχιών. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν το μεγαλοπρεπές διπλό άδειασμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, για την πρόταση περί έφιππής ομάδας αστυνομικών. «Σκέφτηκα ότι με αυτή τη ζέστη ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία και στον Κόλπο», είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός, για να σχολιάσει στη συνέχεια ότι «τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο για λίγο ακόμα» υποβαθμίζοντας τη συζήτηση σε επίπεδο καλοκαιρινής παραλίας.

Οι δεύτερες σκέψεις για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία αλλά ΟΧΙ κατάργηση

Αντιθέτως, στήριξη παρείχε στον κ. Μηταράκη αναφορικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι ο Υπουργός δεν μίλησε για κατάργησή της, αλλά διαβεβαιώνοντας προσωπικά και κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησής της.  Στα ενδιαφέροντα πάντως καταγράφηκαν οι δεύτερες σκέψεις που διατύπωσε ως προς τον τρόπο λειτουργίας της και την ανάγκη ή μη τοποθέτησης τουρνικέ και χρήσης ειδικής κάρτας για την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια μετά τη βελτίωση της κατάστασης βίας και ανομίας.

«Αν θα εξακολουθούν να λειτουργούν, να περιπολούν, να έχουν παρουσία στα πανεπιστήμια, η απάντηση που σας δίνω είναι «ναι». Σε ποια έκταση, σε ποια πανεπιστήμια, με ποιο τρόπο, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στην πηγή του, αυτό είναι κάτι το οποίο ακόμα το αξιολογούμε» είπε.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως όπου χρειαστεί σε Πανεπιστήμιο η Ελληνική Αστυνομία θα παρεμβαίνει καθώς δεν κάνει βήμα πίσω από την ασφάλεια των Πανεπιστημίων, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν και θα είναι επικουρικός. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.